Η απάντηση κάθε ιδιώτη επενδυτή στην ερώτηση, «γιατί δεν σπάνε τη ζώνη συσσώρευσης του ΧΑ, μετά από συναλλαγές επί ενάμισι μήνα», καθορίζει τη στάση τους τώρα. Αν θεωρήσουν την επιφύλαξη για το αν θα τα καταφέρει η ελληνική οικονομία να ξεκολλήσει από το καθεστώς ύφεσης ως κεντρικό κριτήριο, θα σκεφτούν να πουλήσουν τις θέσεις τους.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η απάντηση κάθε ιδιώτη επενδυτή στην ερώτηση, «γιατί δεν σπάνε τη ζώνη συσσώρευσης του ΧΑ, μετά από συναλλαγές επί ενάμισι μήνα», καθορίζει τη στάση τους τώρα. Αν θεωρήσουν την επιφύλαξη για το αν θα τα καταφέρει η ελληνική οικονομία να ξεκολλήσει από το καθεστώς ύφεσης ως κεντρικό κριτήριο, θα σκεφτούν να πουλήσουν τις θέσεις τους. Αν όμως αντιληφθούν πως την ίδια επιφύλαξη και μεγαλύτερη έχουν οι επενδυτές στις μετοχές των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου, το θέμα αλλάζει. Διότι μετά το πέρας των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, φάνηκε, ότι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη, αλλά η κερδοφορία των εισηγμένων παρέμεινε σε ύφεση, αφού είναι πλέον πολλά τα διαδοχικά τρίμηνα που τα κέρδη μειώνονται.
Έτσι, με τις μετοχές δίπλα στα ρεκόρ υψηλών και τα κέρδη των επιχειρήσεων σε υποχώρηση από τρίμηνο σε τρίμηνο, οι προοπτικές για ανοδικό ράλι των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων, καθοδηγητών για τα υπόλοιπα, μειώνονται. Η αγορά δεν ικανοποιεί. Αυτό αποκαλύπτει η φυγή κεφαλαίων από τα Hedge Funds που είναι φέτος η μεγαλύτερη από το 2009 και μετά. Οι αναλυτές δεν μπορούν να προβλέψουν και αφήνουν τους fund managers να παλεύουν για κέρδη που θα αποκομίσουν «παίζοντας» στα χρηματιστήρια, με το αν και πότε θα ανεβάσει η Fed τα επιτόκια.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, παρέλαβαν τους βασικούς δείκτες μετά από το κλείσιμό τους στην κατώτερη τιμή για την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Αυγούστου και τους κίνησαν ανοδικά με το πρώτο βήμα και το σημαντικότερο τη Δευτέρα. Μόλις χθες εμφανίστηκε το πρώτο πτωτικό κλείσιμο για τον 25άρη, με το δείκτη των Τραπεζών να μην έχει ούτε χθες αρνητική μεταβολή. Είχαμε συνεπώς ανοδική απάντηση στην προηγούμενη, πτωτική εβδομάδα, που την στήριξαν οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς στα τραπεζικά blue chip.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των συνόδων των τεσσάρων συνεδριάσεων μέχρι χθες ήταν πως ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών περνούσε από επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε ισχυρές απώλειες αλλά καμία μέρα δεν έκλεισε με πτώση τελικά. Έτσι χθες ενισχύθηκε κατά +1,06% από +0,47% την Τετάρτη ενώ την Τρίτη είχε κερδίσει +1,16% από +2,89% τη Δευτέρα που ο 25άρης εμφάνισε την καλύτερη επίδοση στη βδομάδα. Φθάσανε λοιπόν οι μετοχές την Παρασκευή και ενώ απομένουν με τη σημερινή σύνοδο τέσσερις σύνοδοι ως το τέλος του μήνα που για την ώρα έφερε μεταβολή Αυγούστου για τους βασικούς δείκτες της τάξης του -1%. Φέτος το τρίτο τρίμηνο, που ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου, είναι για την ώρα το μόνο που μπορεί να δώσει κέρδη στο ΧΑ. Αφού στο πρώτο ο ΓΔ βούλιαξε -8,59%, στο δεύτερο -6,06%, ενώ στο τρίτο, που είναι σε εξέλιξη, κερδίζει +4,37%.
Χθες στην πρώτη καθοδική σύνοδο της βδομάδας συνέχισαν οι θεσμικοί να καθορίζουν το ύψος της μεταβολής ημέρας στις δημοπρασίες όπως σε όλη την βδομάδα που έφερε μέσο τζίρο 21,19 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι δείκτες για την εβδομάδα εμφανίζουν κέρδη +0,80% για τον ΓΔ και +1,61% για τον 25άρη ενώ ο FTSEM βούλιαξε κατά -2,36%. Είναι σαφές πως η σημερινή σύνοδος μπορεί να ανατρέψει ή να ενισχύσει το αποτέλεσμα επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της στήλης στην αρχή της βδομάδας πως η συσσώρευση ήταν η πιθανότερη επιλογή των θεσμικών. Είναι μάλλον απίθανο να «σπάσει» η αγορά σήμερα την παράδοση που ισχύει για πάνω από 30 συνεδριάσεις στη σειρά με τον ΓΔ να βαδίζει πλάγια σε ζώνη μεταξύ των 551 και 576 μονάδων και τον 25άρη σε ταλάντωση μεταξύ των 1470 και 1553 μονάδων.
Τα blue chip μετά από τέσσερις συνεδριάσεις χωρίζονται σε εκείνα που εμφάνισαν σημαντικά κέρδη έναντι της μεταβολής κατά +1,61% του 25άρη με μεταβολές από +2,55% ως +7,19% που αλφαβητικά είναι οι ΑΛΦΑ +7,19%, ΓΡΙΒ +2,55%, ΕΤΕ +3,23%, ΕΥΡΩΒ +5,83%, ΕΧΑΕ +3,29%, ΠΕΙΡ +4,69%. Αλλά και σε όσα έγραψαν πτώση από -1,2% ως -4,3% που αλφαβητικά είναι οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,09%, ΕΥΔΑΠ -4,27%, ΜΕΤΚ -1,97%, ΜΟΗ -1,26% και ΟΛΠ -3,73%. Στην ομάδα των μετοχών με μικρή θετική μεταβολή στο τετραήμερο εντάσσονται αλφαβητικά οι ΒΙΟ +0,78%, ΔΕΗ +0,38%, ΕΕΕ +0,77%, ΕΛΠΕ +0,52%, ΜΥΤΙΛ +0,52%, ΤΕΝΕΡΓ +0,75%, ΤΙΤΚ +0,94% και ΦΦΓΚΡΠ +0,37%. Στον αντίποδα αμετάβλητα ή με μικρές απώλειες από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής εντάσσονται αλφαβητικά οι ΑΡΑΙΓ -0,14%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,78%, ΜΠΕΛΑ 0,00%, ΟΠΑΠ 0,00%, και ΟΤΕ -0,12%.
Μερικές από τις μετοχές με μικρές μεταβολές στο διάστημα αυτό, πρωταγωνιστούν σε τζίρο όπως οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που σήμερα πιθανά να παίξουν σημαντικό ρόλο στο ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι τιμές και πως θα τελειώσει η βδομάδα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οριακά πτωτικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τον κλάδο της υγείας να εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1% εν όψει και της ομιλίας της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,18% στις 18.448 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,14% στις 2.172 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,11% στις 5.212 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Mylan διολίσθησε κατά 0,7% μετά το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του αντι-αλλεργικού φαρμάκου Epipen. Στον αντίποδα, η μετοχή της Tiffany εκτινάχθηκε στο +6,4% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη.
Οι επενδυτές αναμένουν από την επικεφαλής της Fed ορισμένες ενδείξεις για τον ακριβή χρόνο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. «Θεωρώ ότι θα δηλώσει ό,τι δηλώνει κάθε φορά, ότι δηλαδή οι αποφάσεις της Fed καθορίζονται από τα μακροοικονομικά μεγέθη» εκτίμησε ο Κουίνς Κρόσμπι, αναλυτής της Prudential Financial. «Νομίζω πως είναι αδύνατο να συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία αύξησης των επιτοκίων» πρόσθεσε.
Η Γέλεν είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), στο πλαίσιο του διεθνούς τραπεζικού φόρουμ, στο Τζάκσον Χολ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων ανέρχονται μόλις στο 18% εν όψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ενισχύεται στο 50% όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν κέρδη κατά 1,18% στα 47,32 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,26% στα 49,67 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, υποχώρησε κατά 0,29% στα 1.325,80 δολάρια ανά ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,31% στα 1,3188 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,18% στα 1,1281 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε οριακά κατά 0,10% στα 100,53 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, άλμα της τάξης του 4,4% εμφάνισαν τον Ιούλιο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 3,6% έναντι πτώσης 4,2% τον Ιούνιο. Οι παραγγελίες για εμπορικά αεροπλάνα εκτινάχθηκαν κατά 90% ενώ οι παραγγελίες για νέα αυτοκίνητα παρέμειναν αμετάβλητες. Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,5%.
Παράλληλα, νέα μείωση εμφάνισαν οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, υποχώρησαν κατά 1.000, σε 261.000. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 264.000. Ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 77η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα από το 1970.
Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση σημείωσαν το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, τα καθαρά κέρδη της Medtronic, καθώς διαμορφώθηκαν στα 929 εκατ. δολάρια (0,66 δολ/μετοχή) έναντι 820 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,03 δολάρια από 1,02 δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,01 δολαρίων. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν κατά 1% στα 7,17 δισ. δολάρια.
Βελτίωση εμφάνισαν καιτα οικονομικά μεγέθη της Tiffany & Co. κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 105,7 εκατ. δολάρια (0,84 δολ/μετοχή) έναντι 104,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
ΕΥΡΩΠΗ
Κοντά στο 1% διαμορφώθηκαν χθες οι απώλειες στα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αναμένουν την ομιλία της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,28% στις 6.816 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,88% στις 10.529 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,65% στις 4.406 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,65% στις 8.599 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,07% στις 16.710 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 0,83% στις 342,07 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Lufthansa υποχώρησε κατά 2,47% στον απόηχο της έγκρισης της νέας σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Πτώση κατά 3,72% σημείωσε και η Glencore, παρά τα θετικά οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου.
Η απουσία νέων «ειδήσεων» για την Ε.Ε. έχει στρέψει την προσοχή των επενδυτών στην αυριανή ομιλία της Γέλεν, στο Τζάκσον Χολ, με τους αναλυτές να ευελπιστούν στην αποκάλυψη ορισμένων στοιχείων για τον ακριβή χρόνο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε καταρχήν συμφωνία για τη διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας κατέληξαν Λισαβόνα και Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου της ιβηρικής χώρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, η Caixa Geral de Depositios AS θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 2,7 δισ. ευρώ, ενώ για τη στήριξη του όλου εγχειρήματος θα χρησιμοποιηθούν και 900 εκατ. ευρώ μετατρέψιμων ομολόγων, γνωστά και ως CoCos. Ως αντάλλαγμα, η πορτογαλική τράπεζα καλείται να διαθέσει προς πώληση χρέος μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt), αξίας 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αναπάντεχη επιδείνωση εμφάνισε τον Αύγουστο τοοικονομικό κλίμα στη Γερμανία,σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Ifo. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 106,2 μονάδες έναντι 108,3 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 108,5 μονάδες.
Την ίδια ώρα, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης διατηρήθηκε η ισπανική οικονομία, καθώς στο β’ τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% έναντι του α’ τριμήνου του 2016 και κατά 3,2% έναντι του β’ τριμήνου του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξης της τάξης του 0,8% και 3,4 αντίστοιχα.
Τέλος, κατά 20% μειώθηκε η κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης, τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών περιορίστηκαν στα 18 δισ. ευρώ, εξαιτίας της δραματικής πτώσης στον κλάδο του trading και των νομισματικών συναλλαγών.
ΧΑ
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με σχετικά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν με βεβαιότητα μετά την πρώτη ώρα, ότι η αγορά θα κρατούσε πτωτική κατεύθυνση. Έτσι κίνησαν τις τιμές μετά από μια νευρική πλάγια κίνηση, με το καλημέρα ως τις 11:25, γύρω από τα επίπεδα που έκλεισαν την Τετάρτη. Αλλά μετά, σχεδόν κατακόρυφα πτωτικά, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Εκεί η πάροδος του χρόνου διατήρησε τις απώλειες των βασικών δεικτών.
Στην Αθήνα, οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε καθοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους πολλούς άλλους κλάδους. Αλλά, από την αρχή των συναλλαγών, με χαμηλότερους ρυθμούς, όρισαν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης για τις τράπεζες γύρω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραπεζικός δείκτης να αλλάξει πρόσημο πάνω από 20 φορές. Κίνησαν τις τιμές ψηλότερα από τις 564 μονάδες προσέχοντας να μην περάσει ο ΓΔ πάνω από τις 568,50 που ήταν το μέγιστο μέρας, από το πρώτο τέταρτο. Ωστόσο εισήγαγαν προς στο τέλος, στις δημοπρασίες, τις μεγαλύτερες εντολές αγοράς. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε πτώση από τις 11:18 ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με μέτρια (λίγο πάνω του -0,50% πτώση) ως τις δημοπρασίες. Όρισαν την εγγραφή του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ στις 564,25 από 561,48 μονάδες στις 16:45.
Σήμερα ο μέσος όρος οδηγήθηκε στο τέλος σε τιμές οριακά κάτω από τις 565 μονάδες και είχε μεταβολή της τάξης του -0,54% όταν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, δευτερόλεπτα προ του τέλους, έπιασε τις 564,90 μονάδες. Στις δημοπρασίες ωστόσο, εντολές αγοράς ανέβασαν την τιμή κλεισίματος, αφού οι απώλειες στις τράπεζες μετατράπηκαν σε κέρδη για τα τέσσερα τραπεζικά blue chip.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε οριακά προς το τέλος, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 13) με δυο αμετάβλητα τις ΔΕΗ και ΜΟΗ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 19 από 20, την Τετάρτη 24/8, είχαν πτώση και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 17, ήταν ανοδικές. Στα 19,463 από 26,028 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 8,722 από 12,85 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε πολύ από τα «κανονικά» επίπεδα, με τις τράπεζες να αποτελούν το 44,81% από 49,37% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές είναι σήμερα έτοιμες να παρουσιάσουν πτώση. Ενώ το αργό πετρέλαιο υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά οκτώ εβδομάδων από ένα ισχυρό δολάριο από τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύονται άνω του -0,5% σήμερα, αφού αρχικά εμφάνισαν απώλειες πάνω από -1%. Οι όγκοι έχουν αραιώσει στις ΗΠΑ με την ανάπαυλα του καλοκαιριού και λόγω χαμηλής μεταβλητότητας.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,93%, ο CAC είχε μεταβολή -0,73%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,36%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν επίπεδο ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,02% και -0,07% αντίστοιχα.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,37% και έφθασε στις 565,83 από 567,94 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1511,43 από 1515,73 με μεταβολή -0,28%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,9 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη κατά 5,5, κλείνοντάς τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης αλλά με αρνητική μεταβολή.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας +1,30% από -0,67%, Τραπεζών +1,06% από +0,47%, Χρ/μικών Υπηρεσιών+0,79% από +0,23%, Πετρελαίου Αερίου +0,26% από -0,55%, Πρώτων Υλών +0,26% από +0,78% και Τεχνολογίας +0,13% από -1,96%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,29% από +0,28%, Εμπορίου -1,47% από +0,18%, Τηλεπικοινωνιών -0,93% από +0,35%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,87% από -1,57%, Κοινής Ωφέλειας -0,84% από -1,16%, Τροφίμων Ποτών -0,81% από +0,25%, Κατασκευές Υλικά -0,80% από +0,81%, Χημικών -0,65% από +0,65%, ο FTSEM -0,64% από -0,85%, ο ΓΔ -0,37% από +0,01%, ο 25άρης -0,28% από +0,14%, Ταξίδια Αναψυχή -0,26% από -0,83%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,463 από 26,028 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,268 από 2,658 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 17,245 από 22,662 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,308 από 0,226 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,578 από 40,706 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 22,232 από 35,124 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 33 των καθοδικών σε 48 από 50 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 12.
Τεχνική ανάλυση
Την Πέμπτη 25/8, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε πτώση, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη πτωτική πορεία. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 11:48, αλλά και στις 16:43, ήταν στις 1503,73 μονάδες, με μεταβολή -0,79%. Το μέγιστο σημειώθηκε νωρίς στις 10:55 και ήταν οι 1516,85 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1511,43 με μεταβολή -0,28%. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε την τέταρτη μέρα της κυριαρχίας των σειρών Σεπτεμβρίου στα 2,647 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 374 με ανώτερο μέρας στις 1516,75 μονάδες και κατώτερο τις 1503,25. Διακινήθηκαν επίσης 33 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1511,43 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1507,75 και της επόμενης στις 1508,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 5297 από 5240 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 221 από 218. Οριακή ήταν η άνοδος στην έκθεση των traders και η διατήρηση των ελαφρά δυσοίωνων προσδοκιών.
Ο δείκτης των παραγώγων τη Δευτέρα με την άνοδό του κατά +1,34% στις 1507,4 μονάδες έφερε τον Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών στις 1510,05 και τον ΚΜΟ50 στις 1512,36. Με αποτέλεσμα η άνοδος την Τρίτη, έφερε τομή του 50άρη από τον γρηγορότερο 30άρη με τον 25άρη στις 1513,58 μονάδες τον ΚΜΟ30 στις 1511,41 και τον ΚΜΟ50 στις 1508,93. Αλλά την Πέμπτη ο ΚΜΟ30 αποδείχθηκε πως είναι η σκληρή οροφή του, με τον 25άρη να κλείνει στις 1511,43 και τον ΚΜΟ30 στις 1512,11. Αυτά δικαιολογούν την απόφαση των traders να δώσουν μια μικρή έστω προπορεία του 25άρη, έναντι της εκκαθάρισης των ΣΜΕ Σεπτεμβρίου, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας που αυτή η σειρά είναι κυρίαρχη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Οι διακοπές του καλοκαιριού στερούν το περιεχόμενο αυτής της ενότητας
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ήταν σταθερές την Παρασκευή 26/8, με μικρές απώλειες σε ορισμένες αγορές και κέρδη σε άλλες, αντανακλώντας τη νευρικότητα πριν από μια έντονα αναμενόμενη ομιλία της προέδρου της Federal Reserve των ΗΠΑ, Janet Yellen.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σε διαπραγμάτευση με ελάχιστες μεταβολές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν κάποια κατεύθυνση από την κ. Yellen, στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, του Wyoming σχετικά με το αν η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια φέτος. Ο δείκτης αναφοράς της Ασίας-Ειρηνικού είναι σε καλό δρόμο για μια απώλεια -0,25% για την εβδομάδα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφάνισε εκτεταμένες απώλειες έως -0,83%, που τον οδηγεί σε μια εβδομαδιαία πτώση -0,75%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -0,3%, και βρίσκεται σε πορεία για ένα γλίστρημα -0,9% για την εβδομάδα.
Οι Κινεζικές μετοχές, ωστόσο, ήταν υψηλότερα, με τους δείκτες CSI300 και τον Shanghai Composite, τον γνωστό SSEC σε άνοδο +0,4%. Είναι σε καλό δρόμο για την εβδομαδιαία πτώση τους κατά -1,2% και -0,8%, αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ήταν επίσης υψηλότερα, μέχρι +0,45% και ετοιμάζεται να τελειώσει τη εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητος.
Οι αγορές όπου ο κίνδυνος είναι υψηλός κινήθηκαν από τους επενδυτές με επιφύλαξη, για την περίπτωση που η Yellen θα μπορούσε να υπαινιχθεί μια αύξηση των επιτοκίων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η οποία θα μπορούσε να εκτρέψει μέρος της τεράστιας ρευστότητας που έχει υποστηρίξει τις αγορές παγκόσμια.
Τα επιθετικά σχόλια από μια πληθώρα άλλων αξιωματούχων της Fed, έχουν ήδη αυξήσει τις αγορές προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων φέτος. Αλλά η αβεβαιότητα τράβηξε σήμερα το νόμισμα των ΗΠΑ χαμηλότερα, με τον δείκτη δολαρίου, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι έξι μεγάλων νομισμάτων, σε ολίσθηση -0,1% στις 94,654 μονάδες. Αυτό μείωσε τα κέρδη για την εβδομάδα περιορίζοντας τα στο +0,15%.
Το δολάριο ήταν επίσης -0,1% πιο αδύναμο έναντι του γεν αντιστοιχώντας σε 100,49 γιεν, έχοντας αυξηθεί κατά +0,3% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.
Οι τιμές του πετρελαίου σύρονται προς τα πίσω από την μια μέρα στην άλλη, μετά την είδηση πως ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας μετρίασε τις προσδοκίες της αγοράς για μια ισχυρή παρέμβαση στην αγορά από τους παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τον επόμενο μήνα, λέγοντας ότι η αγορά ήδη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η αξία του προϊόντος αναφοράς για το πετρέλαιο, το ΣΜΕ του μπρεντ, έχασε -0,2% στα 49,55 δολάρια το βαρέλι, ψαλιδίζοντας μερικά από τα +1,3% κέρδη που εμφάνισε χθες αλλάζοντας κατεύθυνση από τη μια μέρα στην άλλη και είναι έτοιμο για απώλεια κατά -2,6% για την εβδομάδα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Τον πολλαπλασιασμό των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εντός του προσεχούς διαστήματος, ώστε στο τέλος του έτους να έχει απορροφηθεί το σύνολο του προγράμματος, προαναγγέλλει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μιλώντας στη «Ν». Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προχωρά στη σύσταση Ταμείου Συμμετοχών για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την έγκρισή του στο σχέδιο που κατατέθηκε από τη Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος έδωσε το βράδυ της Πέμπτης και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, κλείνει ο κύκλος των εγκρίσεων από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Εurobank, Alpha Bank,ΑΛΦΑ Πειραιώς και Εθνική) και δρομολογείται η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαχείριση των υποχρεώσεων της αλυσίδας Μαρινόπουλος και τη διάσωση δραστηριοτήτων της, που μπορούν να καταστούν βιώσιμες μετά την ένταξή τους στον όμιλο Σκλαβενίτη.
Ζημιές ύψους 1,1 δισ. δολ. καταγράφει ο όμιλος της Cosco για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στον Πειραιά όμως παρουσιάζει νέο ρεκόρ κερδοφορίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η China Shipping Ports (πρώην Cosco Pacific) μητρική της ΣΕΠ, τα κέρδη της θυγατρικής της στον Πειραιά αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 κατά 18,3%, στα 17,9 εκατ. δολ. έναντι κερδών 15,129 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν.
Στη μάχη της διαπραγμάτευσης -και μάλιστα με περισσότερα προβλήματα από ό,τι… προϋπολόγιζε πριν από λίγες ημέρες, λόγω ΕΛΣΤΑΤ- επανέρχεται από τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τρία βασικά μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας -ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης- ταξιδεύουν για τις Βρυξέλλες με διαφορετική ατζέντα ο καθένας.
Στη δημιουργία ενός «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds) προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Όπως σημειώνει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Ταμείου, ώστε αυτό να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, στόχος είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων.
Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, συναντήθηκε σήμερα το προεδρείο της ΟΤΟΕ, με κεντρικό θέμα συζήτησης να αποτελούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ. Ο αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα κριτήρια που επέβαλαν οι δανειστές και ψήφισε η κυβέρνηση, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση στηρίζει την ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια», κοινός τόπος αποτέλεσε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να επιτελέσει τον αναπτυξιακό του ρόλο.
Την ανησυχία της για «δηλώσεις που μοιάζουν να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων πάνω στα οποία στηρίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας» εκφράζει ηΕπίτροπος Απασχόλησης Μαριάνε Τίσεν, σε συνέντευξή της στα «Νέα». «Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά στατιστικά δεδομένα είναι αξιόπιστα και ακριβή κατά την περίοδο της θητείας του κ. Γεωργίου από το 2010 μέχρι και το 2015», τονίζει η Επίτροπος.
Σε γενική πρόβα «φακελώματος», για την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017 με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, προχωρούν οι αρμόδιες αρχές με το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου. Έτσι, γιατροί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, βουλευτές κ.ά. θα κληθούν να γνωστοποιήσουν στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, μέσω της υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης «πόθεν έσχες», όλα τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, ακόμη και μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος ή σε θυρίδες, εφόσον υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.
Αύξηση εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016, οκύκλος εργασιών στον κλάδο των αυτοκινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, ο όγκος του χονδρικού - λιανικού εμπορίου και της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών παρουσίασε αύξηση κατά 15,1% έναντι του β΄ τριμήνου του 2015 και κατά 42,7% έναντι του α’ τριμήνου του 2016. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση, κατά 8,6%. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της πώλησης μηχανοκίνητων οχημάτων εμφάνισε αύξηση κατά 18,9% και 55,9% αντίστοιχα. Σε εποχικά διορθωμένη βάση, σημειώθηκε άνοδος κατά 10,7%.
Ετήσια πτώση της τάξης του 3,8% εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντίθετα, σε επίπεδο τριμήνου, παρουσίασε αύξηση κατά 10,2%. Σε εποχικά διορθωμένη βάση, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,7%. Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε παράλληλα, στην αναθεώρηση των ετήσιων στοιχείων του α’ τριμήνου, με το χονδρικό εμπόριο να συρρικνώνεται κατά 4,5% έναντι 4,6% της πρώτης εκτίμησης.
Σημαντική αύξηση της τάξης του 57% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), καθώς στο α΄ εξάμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 104 εκατ. ευρώ έναντι 66 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν σε κέρδη 334 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 12%, ενώ αντίθετα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 20% στα 2,94 δισ. ευρώ.
Στην ακύρωση 3 εκατ. ιδίων κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca – Cola HBC A.G. θα προχωρήσει την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, η διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ακύρωση εντάσσεται στο πλαίσιο της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο τροποποίησης του καταστατικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., εν όψει και της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1, παράγραφος 2, προτείνεται να προστεθούν τα εξής:
ιγ. Εκμετάλλευση ακινήτων
ιδ. Υπηρεσίες διαμεσολάβησης και μεσιτείας
ιε. Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ιστ. Παραγωγή βιοκαυσίμων
Το καλύτερο πρώτο εξάμηνο της ιστορίας της κατέγραψε η MLS το 2016, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36,8% στα 1,99 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο κατά 5,4% στα 11,48 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 3,98 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28,4%. Η καθαρή θέση της εταιρίας αποδείχθηκε ενισχυμένη στα 23,90 εκατ. ευρώ, έναντι 22,58 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Oι ευρωπαϊκοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μίντια θα έχουν το δικαίωμα να χρεώνουν προμήθεια στις πλατφόρμες Διαδικτύου, όπως η Google, στην περίπτωση που οι μηχανές αναζήτησης βάζουν αποσπάσματα από τις ειδήσεις που δημοσιεύουν, στο πλαίσιο των ριζικών μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών δίνει στην κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, το πρωτοφανές πλεόνασμα που παρουσίασε ο προϋπολογισμός κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η Γερμανία εμφάνισε πλεόνασμα 18,5 δισ. ευρώ - το υψηλότερο από την εποχή της επανένωσης. Το πλεόνασμα επετεύχθη μάλιστα, παρά το πρόσθετο κόστος της προσφυγικής κρίσης. Όπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη αυτή, έναν ακριβώς χρόνο πριν στηθούν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές και εν όψει και άλλων σημαντικών περιφερειακών αναμετρήσεων, «ανοίγει ορέξεις».
Αύξηση κατά 11 δισ. κυβικά πόδια σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα των ΗΠΑ, σε φυσικό αέριο.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 18 δισ. κυβικά πόδια. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά αποθέματα των ΗΠΑ ανέρχονται πλέον στα 3,350 τρισ. κυβικά πόδια, έναντι 275 δισ. κυβικών ποδιών ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών αριθμεί σε μόλις 350 δισ. κυβικά πόδια.
Το πρωί της 24ης Ιουνίου 2016 θα μείνει χαραγμένο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η καταμέτρηση του πλέον κρίσιμου δημοψηφίσματος είχε τελειώσει. Οι Βρετανοί κοιμήθηκαν εντός της Ε.Ε. και ξύπνησαν εκτός. Τι και αν ο ίδιος ο Φάρατζ είχε βιαστεί να αναγνωρίσει την ήττα. Τι και αν έπεσαν έξω τα exit polls. Οι Βρετανοί αποφάσισαν έστω και με μικρή διαφορά να πουν αντίο στην Ε.Ε.
Δύο μήνες έχουν περάσει από τότε και η Βρετανία εξακολουθεί να παραμένει τυπικά μέλος της Ε.Ε. Το Λονδίνο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα βιαστεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Ε.Ε. Πόσο όμως άλλαξε η ζωή των Βρετανών μετά την απόφασή αυτή;
Για τις «θανατηφόρες επιπτώσεις» της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Τα αρνητικά επιτόκια τιμωρούν τους αποταμιευτές και ενδεχομένως, να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τους συνταξιούχους, οι οποίοι επενδύουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα» δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας.
Αύξηση σημείωσαν το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, τα καθαρά κέρδη της Medtronic, καθώς διαμορφώθηκαν στα 929 εκατ. δολάρια (0,66 δολ/μετοχή) έναντι 820 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,03 δολάρια από 1,02 δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,01 δολαρίων. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν κατά 1% στα 7,17 δισ. δολάρια.
Άλμα της τάξης του 4,4% εμφάνισαν τον Ιούλιο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 3,6% έναντι πτώσης 4,2% τον Ιούνιο. Οι παραγγελίες για εμπορικά αεροπλάνα εκτινάχθηκαν κατά 90% ενώ οι παραγγελίες για νέα αυτοκίνητα παρέμειναν αμετάβλητες. Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,5%.
Νέα μείωση εμφάνισαν οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, υποχώρησαν κατά 1.000, σε 261.000. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 264.000. Ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 77η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα από το 1970.