Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 20:49

Δύο ρομπότ «φύλακες - άγγελοι» από την Toshiba

Η ιαπωνική εταιρεία Toshiba παρουσίασε σήμερα στο Τόκιο δύο ρομπότ, που βάπτισε ApriAttenda και ApriAlpha, αποστολή των οποίων είναι να προσφέρουν βοήθεια στους ηλικιωμένους ή να φυλάνε τα παιδιά εντός και εκτός σπιτιού.

Μέσω ενός αλγόριθμου το ApriAttenda μπορεί να εντοπίζει ένα άτομο και να υπολογίζει τη θέση του σε περιβάλλον με σταθερά και κινούμενα αντικείμενα και πρόσωπα, σύμφωνα με την Toshiba.

Για να αποφεύγει τα εμπόδια στο δρόμο, το ApriAttenda διαθέτει δέκτες υπερήχων. Αν ωστόσο χάσει τον προστατευόμενό του, το ρομπότ εκπέμπει ηχητικό σήμα και προσπαθεί να το ξαναβρεί οπτικά.

Το ApriAlpha -νέα εκδοχή παρόμοιου ρομπότ που είχε φτιάξει η ιαπωνική εταιρεία το 2003- αναγνωρίζει μια φωνή και την προέλευσή της και καταλαβαίνει ηχητικές εντολές.

Το ApriAlpha μπορεί να ανάβει και να σβήνει τις ηλεκτρικές συσκευές, να διαβάζει τα e-mail και να αναζητεί στο Ιντερνετ πληροφορίες, προγνώσεις για τον καιρό και τηλεοπτικά προγράμματα.

Τα ApriAttenda και ApriAlpha θα εκτίθενται από τις 9 ως τις 19 Ιουνίου σε ειδική έκθεση στο περιθώριο της ΕΧΡΟ 2005 στην Ιαπωνία.

Η Toshiba συνεχίζει τις έρευνές της για να μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά εντός πέντε ή έξι ετών ρομπότ που θα είναι ικανά να αντικαταστήσουν τους οικιακούς βοηθούς.