Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2005 08:10

Mitsubishi Motors: Διπλάσιες ετήσιες ζημίες, σε επίπεδα ρεκόρ

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ετήσιες ζημίες, σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς οι πωλήσεις της κινήθηκαν πτωτικά, κάθε μήνα της χρήσης, εμφάνισε η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, από πλευράς αριθμού πώλησης αυτοκινήτων, Mitsubishi Motors Corp.

Οι ζημίες της εταιρείας αυξήθηκαν στα 474,8 δισ. γιέν (4,4 δισ. δολ.) τη χρονιά που έληξε τον Μάρτιο, από ζημίες 215,4 δισ. γιέν, κατά την προηγούμενη από την τελευταία χρήση, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν σε ποσοστό 16%, φθάνοντας στα 2,12 τρισ. γιέν, από 2,52 τρισ. γιέν. Η εταιρεία προέβλεπε, ότι οι ζημίες της θα ήταν ύψους 472 δισ. γιέν, σε πωλήσεις 2,04 τρισ. γιέν.

Ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Osamu Masuko, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή μετά το οικονομικό σκάνδαλο του Ιανουαρίου, ύψους 5,2 δισ. δολ., προσπαθεί να φτιάξει τη φήμη της εταιρείας, να παράγει νέα μοντέλα και να βελτιώσει τις πωλήσεις της. Η εταιρεία, η οποία παράγει το μοντέλο Pajero, σχεδιάζει να παρουσιάσει τρία νέα μοντέλα το επόμενο δωδεκάμηνο στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, όπου οι πωλήσεις της μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 53%.

«Η Mitsubishi Motors πρέπει να παράγει ένα νέο ελκυστικό μοντέλο, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα της μετά το σκάνδαλο», ανέφερε ο Makoto Kikuchi, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές με την Myojo Asset Management Japan Co., συμπεριλαμβανομένων και μετοχών εταιρειών παραγωγής μερών αυτοκινήτων, συμπληρώνοντας: «Θα πάρει πολύ χρόνο να ξεχάσουν οι καταναλωτές τις ανήθικες κινήσεις της εταιρείας κατά το παρελθόν».

Η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά, ότι οι ζημίες την τρέχουσα χρήση θα είναι 64 δισ. γιέν, σε πωλήσεις ύψους 2,22 τρισ. γιέν.

Η εικόνα της εταιρείας αμαυρώθηκε μετά την παραδοχή της, δύο φορές στο παρελθόν, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έκρυβε ατέλειες στα αυτοκίνητα που παρήγαγε.