Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2005 08:54

Naguib Sawiris: Κοντά σε συμφωνία εξαγοράς της ιταλικής Wind

ΚΟΝΤΑ στην επίτευξη συμφωνίας, για την εξαγορά της ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και Internet, Wind SpA, αλλά και στην αναζήτηση μίας ακόμη εξαγοράς στην Ευρώπη, είπε ότι βρίσκεται ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, Naguib Sawiris.

Ο ηλικίας 50 ετών πρόεδρος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, Orascom Telecom Holding SAE, σε χθεσινή του συνέντευξη είπε, ότι θα εξαντλήσει την προθεσμία της 31ης Μαΐου για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Enel SpA και την απόκτηση μιας δραστηριότητας αξίας 12,2 δισ. ευρώ (15,3 δισ. δολ.). Ο Sawiris, δεν μίλησε για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Μετά την απόκτηση της δραστηριότητας, ο Sawiris σχεδιάζει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τις ανταγωνίστριες εταιρείας, όπως τη Vodafone Group Plc, τη στιγμή που μειώνεται το κόστος. Η ίδιος, ενδέχεται να ζητήσει χαμηλότερες τιμές από τους προμηθευτές, όπως από την Siemens AG και την Εricsson ΑΒ. O Sawiris και τα αδέλφια του, κατέστησαν την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα τους, σε μία περιουσία 12 δισ. δολ., μέσω επενδύσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των ξενοδοχείων και άλλων.

«Θέλουμε να κάνουμε μία ακόμη εξαγορά στην Ευρώπη», είπε ο Sawiris μιλώντας από την Ιορδανία, όπου παρευρέθηκε για να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να έχουμε ακόμη ένα πόδι στην Ευρώπη, ώστε όταν ο κόσμος θα κοιτά το χαρτοφυλάκιό μου θα βλέπει καλή βαρύτητα στην Ευρώπη, κάτι στη Μ. Ανατολή και την Ασία, άρα μία ισορροπία από γεωγραφικής άποψης σε θέματα ρίσκου και ποιότητας πελατών».

O Sawiris, ο οποίος κάνει αυτήν την προσφορά με τον επίσης δισεκατομμυριούχο φίλο του Wilbur Ross προσωπικά και όχι μέσω της Orascom, είπε, ότι η επόμενη εξαγορά ενδέχεται να γίνει μέσα σε 18 μήνες ή δύο χρόνια, μετά την απόκτηση της Wind. H Wind θα είναι κερδοφόρα φέτος, μετά τις ζημίες που εμφάνισε το 2003 και το 2004, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι δύο συνεργάτες σχεδιάζουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς της Wind στην Ιταλία σε ποσοστό 25% από 19% που είναι σήμερα, με την προσφορά καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών υπηρεσιών και πακέτων, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε «πόλεμο τιμών», συμπλήρωσε.

Η Εnel, με έδρα τη Ρώμη, πουλάει την Wind, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας και φυσικού αερίου. Με 12,1 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας, η Wind, είναι η τρίτη μεγαλύτερη του κλάδου, μετά την Telecom Italia Mobile SpA και το ιταλικό τμήμα της Vodafone.

Οι μετοχές της Orascom, η οποία διαθέτει περισσότερους από 8 εκατ. συνδρομητές, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 93%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να έχει υπερβεί τα 9,3 δισ. δολ. Ο Sawiris είπε, ότι κυβερνητικό σχέδιο για την παρουσία και τρίτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην αιγυπτιακή αγορά, απειλεί κατά τι την Orascοm.

Το πρώτο τρίμηνο τα προ φόρων και τόκων κέρδη της Wind, ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. ευρώ ζημίες, που είχε εμφανίσει κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Enel, στις 12 Μαΐου. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 8,8%, φθάνοντας στο 1,16 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο του 2004 oι ζημίες προ φόρων και τόκων της Wind, υποχώρησαν στα 456 εκατ. ευρώ, από 840 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 7,6%, στα 4,7 δισ. ευρώ.