Σε πολύ καλό μήνα εξελίσσεται ο Αύγουστος στις πληρότητες, όχι μόνο στους προορισμούς που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στη ζήτηση, είτε από το εξωτερικό είτε το εσωτερικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας λιγότερο προβεβλημένες, κυρίως «στεριανές», κρατώντας «ζεστούς» τους ξενοδόχους.
Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Σε πολύ καλό μήνα εξελίσσεται ο Αύγουστος στις πληρότητες, όχι μόνο στους προορισμούς που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στη ζήτηση, είτε από το εξωτερικό είτε το εσωτερικό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας λιγότερο προβεβλημένες, κυρίως «στεριανές», κρατώντας «ζεστούς» τους ξενοδόχους. Παράλληλα φαίνεται ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να επιμένουν ελληνικά, παρά την υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ που προέκυψε σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου.
Οι ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Ν» επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, για μία εικόνα του Αυγούστου καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου και για πολύ καλό Σεπτέμβριο.
Ψηλά και τον Σεπτέμβριο
«Ο Ιούλιος δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, αλλά ο Αύγουστος μας αποζημίωσε» αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης. «Δεν έμεινε άδειο ούτε δωμάτιο, οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές, κυκλοφορεί πολύς κόσμος στην περιοχή και η ζήτηση φαίνεται να παραμένει υψηλή και για τον Σεπτέμβριο» προσθέτει ο κ. Πολλάλης. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι σταδιακά αλλάζει και το «μίγμα» των τουριστών που υποδέχεται η Λακωνία, καθώς φαίνεται να αρχίζουν να υπερτερούν οι αλλοδαποί τουρίστες έναντι των Ελλήνων. Όπως εκτιμά, μία νέα πνοή στην περιοχή έδωσε και ο νέος αυτοκινητόδρομος καθώς μείωσε τις αποστάσεις με Αθήνα αλλά και με Καλαμάτα. Πάντως, ο κ. Πολλάλης επισημαίνει το γεγονός των μειωμένων καταναλώσεων είτε από Έλληνες είτε και από ξένους τουρίστες. Είναι αντιληπτή μία συγκράτηση η οποία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό, σημειώνει.
Λιγότερα τα κρεβάτια
Καλύτερες πληρότητες από πέρυσι κατέγραψαν και οι ξενοδόχοι της Εύβοιας, όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης του νησιού Μιλτιάδης Χέλμης. Ωστόσο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, αυτή η βελτίωση δεν οφείλεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των τουριστών, αλλά στο γεγονός ότι τα κρεβάτια στον νομό είναι φέτος κατά 3.000 περίπου λιγότερα καθώς κάποιες μονάδες δεν άνοιξαν καθόλου. Πάντως, παρατηρήθηκε και αυξημένος αριθμός Ελλήνων επισκεπτών καθώς η Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα είναι κοντά στην Εύβοια, ενώ ο κ. Χέλμης σημειώνει ιδιαίτερα και την αυξημένη παρουσία ξένων τουριστών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι προσελκύονται από τη δυνατότητα που τους παρέχει η περιοχή για εναλλακτικό τουρισμό.
Μειοψηφία οι Έλληνες
Μικτή είναι η εικόνα στη Θράκη καθώς ενώ σημειώνεται αύξηση στις αφίξεις από τους βόρειους γείτονες (Βουλγάρους και Ρουμάνους) οι αφίξεις εξ ανατολών (Τούρκοι) εμφάνισαν μία υστέρηση αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, η εικόνα δείχνει τάσεις βελτίωσης τον Αύγουστο. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος και για τον Σεπτέμβριο και αναμένει νέα ώθηση στις αφίξεις από την Τουρκία, καθώς οι Τούρκοι έχουν μία μεγάλη θρησκευτική αργία τον εν λόγω μήνα. «Το κενό τελικά στις διανυκτερεύσεις ελπίζω ότι θα καλυφθεί και θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, ίσως και με μία μικρή άνοδο» σημειώνει στη «Ν» ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Για την παρουσία των Ελλήνων τουριστών επισημαίνει ότι είναι μειοψηφία και ο αριθμός τους κινείται στα περσινά επίπεδα.
Ούτε για καφέ...
Στην Αιτωλοακαρνανία, έναν νομό που συνδυάζει και βουνό και θάλασσα, ο εσωτερικός τουρισμός είναι μειωμένος 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Χρήστο Κωστακόπουλο, το πρόβλημα εστιάζεται τις καθημερινές όπου οι πληρότητες έπεφταν στο 50% στους πιο γνωστούς προορισμούς του νομού όπως είναι η Πάλαιρος, το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος. «Τα Σαββατοκύριακα οι πληρότητες ήταν στο 100%» σημειώνει, ενώ τον Αύγουστο η εικόνα είναι βέβαια πιο βελτιωμένη.
«Μειωμένη είναι και η κατανάλωση, όπως παρατηρείται άλλωστε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα προηγούμενα χρόνια έμπαιναν άνθρωποι στα ξενοδοχεία για ένα γεύμα ή έναν καφέ, ανεξάρτητα εάν είχαν και δωμάτιο. Τώρα το φαινόμενο αυτό τείνει να εκλείψει» σημειώνει ο κ. Κωστακόπουλος. «Μειωμένα έσοδα, μειωμένες τιμές δωματίων και αυξημένα έξοδα, αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα για τις μονάδες» προσθέτει.
Το Brexit δεν μας άγγιξε
«Οι αφίξεις από τη Βρετανία δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά, καθώς δεν έχει γίνει αντιληπτή κάποια αλλαγή τάσης μετά το δημοψήφισμα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην πορεία των κρατήσεων και των αφίξεων αφού το θέμα του Brexit μετατίθεται για το μέλλον» σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος. Η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη φετινή σεζόν αφού τα συμβόλαια είχαν κλεισθεί πριν. «Για την επόμενη σεζόν είναι ακόμη πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις, αφού είναι άγνωστο πώς θα κινηθεί η ισοτιμία η οποία μπορεί να βελτιωθεί και πάλι υπέρ της λίρας σημειώνει» ο κ. Ρέτσος.