Στασιμότητα και ελάχιστο επενδυτικό ρίσκο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την αισιόδοξη νότα της χθεσινής ημέρας.
Στασιμότητα και ελάχιστο επενδυτικό ρίσκο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την αισιόδοξη νότα της χθεσινής ημέρας.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,30% στις 567,68 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,36% στις 1.512,79 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,97 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 18 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,23% στις 485,52 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,62%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,77%, η Eurobank κατά 0,91% και η Alpha Bank κατά 1,25%.
Στο ταμπλό, τα μεγαλύτερα κέρδη εντοπίζονται στις μετοχές της Intrakat και της Centric Συμμετοχών, με 9,66% και 8% αντίστοιχα. Παράλληλα, άνοδο κατά 2% σημειώνει η Aλουμύλ και 1,12% η Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, ΕΛΠΕ και Motor Oil υποχωρούν κατά 1,32% και 1,16% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, αμετάβλητη τιμή - στόχο στα 22 ευρώ, αλλά υποβάθμιση της σύστασής της από «buy» σε «hold» δίνει η Berenberg για τον τίτλο του Τιτάνα. Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται πως οι μετοχές της εταιρείας έχουν δίκαιη αποτίμηση, ενώ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα β’ τριμήνου, η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως αυτά επηρεάστηκαν από το έκτακτο κόστος συντήρησης της μονάδας στη Φλόριντα. Στην Ελλάδα, η εγχώρια αγορά ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, ενώ υπήρξαν πιέσεις σε επίπεδο τιμών στις εξαγωγές.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, εξαιρετικά κρίσιμο θα είναι το φετινό φθινόπωρο για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και για την απόφαση του Ταμείου να συμμετέχει (ή όχι) στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα βρεθούν στην Αθήνα μέσα στον Σεπτέμβριο, όχι μόνο για να ολοκληρωθεί η «μίνι αξιολόγηση» που θα φέρει τα 2,8 δισ. ευρώ στο ταμείο του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και για να «μετρήσουν» την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακό, άνοιγμα αγορών, διοίκηση τραπεζών κ.λπ.
Παράλληλα, στα 328,34 δισ. ευρώ έναντι 321,015 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου εκτοξεύτηκε στο τέλος Ιουνίου το ελληνικό χρέος, μετά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Από το σύνολο του χρέους, ποσό της τάξεως των 225,96 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 68,9%, το οφείλουμε πλέον στους θεσμούς, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο στα 13,859 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr