Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2005 18:43

Βαληνάκης: «Δύσκολη η διαπραγμάτευση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό»

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Γιάννης Βαληνάκης, οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο ειδικό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των «25».

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένης της διάστασης απόψεων που υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών», σχολίασε ο κ. Βαληνάκης, επισημαίνοντας ότι μετά την πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δυσκολία για τον προσδιορισμό του ύψους του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι μεγάλη, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η πίτα μένει σχεδόν ίδια, ενώ οι χώρες που διεκδικούν τώρα κομμάτια της είναι περισσότερες κατά δέκα».

Ο κ. Βαληνάκης σημείωσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται στην παρούσα φάση «στη μέση μιας σκληρής διελκυστίνδας» και προσθεσε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να προβεί προς το παρόν σε προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Βαληνάκης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι οι σχετικά εύπορες χώρες παραμένουν ανυποχώρητες στη θέση ότι οι πόροι της ΕΕ δεν πρέπει να υπερβούν το 1% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ, διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση που περάσει αυτή η θέση το ποσό που θα αναλογεί στην Ελλάδα θα είναι ύψους 12 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία, μαζί με άλλες πέντε κύριες συνεισφέρουσες χώρες στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία και Ολλανδία), επιθυμεί να μειωθούν οι δαπάνες της Ένωσης στο 1% του ΑΕΠ, στα 815 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι οι χώρες που λαμβάνουν περισσότερες επιχορηγήσεις απ' ό,τι συνεισφέρουν στην Ε.Ε., ζητούν να καθορισθούν οι δαπάνες στο 1,26% του ΑΕΠ, δηλ. στα 1,03 τρισ. ευρώ.

Το Λουξεμβούργο χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., επιχειρεί να χαράξει μία μέση οδό, προτείνοντας δαπάνες στο 1,05% έως 1,10% του ΑΕΠ, και τα 900 δισ. ευρώ.

Την απογοήτευσή του για την πρόταση του Λουξεμβούργου όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το Λουξεμβούργο ελπίζει πως οι «25» θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη σύνοδο της 16ης και 17ης Ιουνίου, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μία τέτοια συμφωνία είναι εφικτή.