Με το βλέμμα στη β’ αξιολόγηση εκκινεί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ευελπιστώντας σε τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και αύξηση του τζίρου των συναλλαγών.
Με το βλέμμα στη β’ αξιολόγηση εκκινεί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ευελπιστώντας σε τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και αύξηση του τζίρου των συναλλαγών.
Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,45% στις 563,84 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη κατά 0,78% στις 1.499,09 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,04 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,33% στις 472,16 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,56%, η Eurobank κατά 1,17% και η Alpha Bank κατά 1,96%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει αμετάβλητη στα 0,186 ευρώ.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζει κέρδη άνω του 3% ενώ η μετοχή της Ελληνικά Καλώδια εκτινάσσεται στο +7,14% και της Intrakat στο +9,69%. Η ΔΕΗ ενισχύεται στο 1,50% και η Coca - Cola HBC στο 1,30%. Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ διολισθαίνει κατά 2% και η Aegean κατά 1,15%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο φουλ βάζει από σήμερα τις μηχανές η κυβέρνηση, καθώς στενεύουν και πάλι επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για την έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου, αλλά και όλων αυτών που ξεκλειδώνουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την τρέχουσα εβδομάδα, όπως επισήμαιναν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η λίστα με όλα τα προαπαιτούμενα μπαίνει σε «φάση ωρίμανσης», με στόχο το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών μνημονιακών δεσμεύσεων να έχει εκπληρωθεί, αν καταστεί δυνατόν, έως το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του προγράμματος χωρίς παλινωδίες.
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο κρίσιμο πεντάμηνο που έπεται είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ανατροπή στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα ανοίξει την «όρεξη» των δανειστών, όχι μόνο για την ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών, αλλά και για τυχόν νέα μέτρα προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες».
Η αγωνία χτυπά «κόκκινο» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καθώς όλοι γνωρίζουν ότι τα πάντα είναι ρευστά, αφού, με βάση και τα οριστικά στοιχεία του Ιουλίου, μπορεί οι στόχοι να καλύφθηκαν όσον αφορά τις εισπράξεις, όμως η υπέρβαση είναι οριακή, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ εύκολα μπορεί να ανατραπεί, με δεδομένο τον βαρύ «λογαριασμό» που έρχεται για τους φορολογούμενους και ο οποίος, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», προσεγγίζει τα 25 δισ. ευρώ.
Τέλος, συρρίκνωση εμφάνισε ο δείκτης κύκλου εργασιών στον κλάδο της βιομηχανίας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,για τον μήνα Ιούνιο. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση κατά 9,4% έναντι μείωσης 12,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016, κατέγραψε πτώση κατά 13% έναντι μείωσης 3,6% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2014 – 2015.
naftemporiki.gr