Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι έτοιμες να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια μέσα σε δύο μήνες, σήμερα Παρασκευή της εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα κάθε αγοράς. Ενώ το αργό πετρέλαιο έφτασε έως τα υψηλά οκτώ εβδομάδων από ένα ασθενέστερο δολάριο και από τις ελπίδες για μια μείωση της παραγωγής.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι έτοιμες να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια μέσα σε δύο μήνες, σήμερα Παρασκευή της εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα κάθε αγοράς. Ενώ το αργό πετρέλαιο έφτασε έως τα υψηλά οκτώ εβδομάδων από ένα ασθενέστερο δολάριο και από τις ελπίδες για μια μείωση της παραγωγής.
Διανύουμε την εποχή των εταιρικών κερδών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και τα περισσότερα έχουν ανακοινωθεί και συνεπώς, η εστίαση είναι ξανά στο αν στις ΗΠΑ η Federal Reserve θα αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια.
Τα μικτά μηνύματα από την Fed τις τελευταίες ημέρες έχουν αφήσει τους επενδυτές χωρίς κατασταλαγμένη άποψη ενόψει της ετήσιας συνεδρίασης των κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα, στο Wyoming, όπου η πρόεδρος της Fed Janet Yellen, είναι πιθανό να παγιώσει τις προσδοκίες για ένα αργό ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων της.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν -0,6% αρχικά σημέρα και είναι αέτοιμες για βουτιά πάνω από το 1% για την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια τους από τα μέσα Ιουνίου. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 6,7 τοις εκατό αυτό το έτος, αλλά ανέκαμψε κατά 11% από τα χαμηλά του μετα την ψηφοφορία για το Brexit.
Οι όγκοι έχουν αραιώσει στην Ευρώπη με την ανάπαυλα του καλοκαιριού. Η συνεδρία της Πέμπτης ήταν η πιο ήσυχη από την άποψη της συναλλακτικής δραστηριότητας σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης για σχεδόν τρεις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.
Οι αναλυτές τονίζουν: «Υπάρχει ο κίνδυνος διαταραχών λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στο δεύτερο εξάμηνο και το πιθανές αρνητικές απογοητεύσεις για από το νομισματικό και το δημοσιονομικό πεδίο». Το μπρεντ ανέβηκε πάνω από τα 51 δολάρια το βαρέλι και ήταν σε καλό δρόμο για έβδομη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, καθώς η αγορά ελπίζει ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μέτρα για τη στήριξη της τιμής του αργού. Στις αγορές συναλλάγματος, η αβεβαιότητα γύρω από αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχει πλήξει το δολάριο ΗΠΑ.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, στη τελευταία σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου, με τους θεσμικούς στην Ευρώπη και παγκόσμια να εμφανίζουν διάθεση για αποφυγή του ρίσκου στις αγορές μετοχών, λόγω των κινήσεων ιθυνόντων της Fed μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία σύνοδο της Fed.
Έχουν δώσει κέρδη σε 4 από 17 blue chip χθες την ίδια περίπου ώρα, και απώλειες σε 16 από 6 με 6 από 2 αμετάβλητα μετά τις 12:55. Οι δείκτες αρχικά κινήθηκαν πλάγια νευρικά και ελαφρά πτωτικά με μικρή δύναμη. Και γρήγορα από τη διαπίστωση της αδυναμίας για παραβίαση από το ΓΔ και τον 25άρη των κλεισιμάτων της Πέμπτης, άφησαν τις τιμές να αναζητήσουν την ενδοσυνεδριακή τους στήριξη που φαίνεται πως είναι οι 568,4 μονάδες για τον μέσο όρο και οι 1510 για τον FTSE25.
Όντως μόλις ο ΓΔ χτύπησε οριακά πάνω από το επίπεδο των 572 μονάδων οι επενδυτές άρχισαν να πιέζουν και την πτώση ισορρόπησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, οι κλάδοι των εταιριών στα Βιομηχανικά Προϊόντα +0,63%, Ακίνητης Περιουσίας +0,17%, Προσωπικών Οικιακών Ειδών +0,13%. Οι Τράπεζες, πριν το μέσο των συναλλαγών (13:01) υποχωρούν -0,97% με την ΕΥΡΩΒ στο -1,33% και την ΠΕΙΡ -0,76%, την ΕΤΕ με πτώση -1,60% και στην ΑΛΦΑ στο -1,24%. Υπέρ ανόδου συνηγορούν οι ΓΡΙΒ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, και ΜΠΕΛΑ και με κέρδη της τάξης +0,14% ως +1,32%.
Έτσι σήμερα κατεύθυναν τους βασικούς δείκτες της αγοράς στα πρώτα 150 λεπτά νευρικά πτωτικά και αφού οι δείκτες όρισαν το ελάχιστό τους στις 12:05 στις 568,42 μονάδες τον πέρασαν σε πλάγια κίνηση μεταξύ των 568 και 569,3 μονάδων.
Η τιμή ανοίγματος για τους ΓΔ και 25άρη ήταν οι 571,82 από 567,01 και 1520,01 από 1507,76 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 572,25 και οι 1521,00 αντίστοιχα. Το ΧΑ κινείται παράλληλα με την δυναμική των δεικτών στην Ευρώπη, με ισοδύναμα βήματα αφού οι αγοραστές για τις τράπεζες είναι εμφανώς επιφυλακτικοί και υπάρχουν πολλές μετοχές του 25άρη με απώλειες αν και στις περισσότερες είναι μικρές.
Ο τζίρος είναι μάλλον κατώτερος από το τζίρο της περασμένης συνόδου, άρα οι συναλλαγές αφήνουν θολά και αρνητικά μηνύματα για τη διάθεση των επενδυτών για το φινάλε της τρέχουσας βδομάδας. Σήμερα κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα η διάθεση για αποφυγή ρίσκου στα χρηματιστήρια, τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν ανάλογη στάση.
Οι τράπεζες παραμένουν μετοχές εξαιρετικά μεγάλης επιρροής τίτλοι για την τραπεζοκεντρική αγορά της Αθήνας και σήμερα οδήγησαν πτωτικά καταφέρνοντας να παρασύρουν τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες και έτσι οι περισσότεροι βρίσκονται εν μέσω μέτριας πτώσης κάτω του -1%.
Οι Ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με νευρικότητα και πτωτικά αλλά απόκτησαν πλάγια εικόνα αργότερα. Με την κάθοδο να εμφανίζει μέτρια ισχύ, με μεταβολές της τάξεως του -0,6%. Τα futures των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα υπάρξει καθοδικό άνοιγμα στις εκεί αγορές μετοχών.
Στο μέσο των συναλλαγών τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η κίνηση του ΓΔ λίγο πάνω από τις 558 μονάδες και του 25άρη στη γειτονιά των 1510 μονάδων δηλαδή ελαφρά χαμηλότερα από τα επίπεδα στη περασμένη σύνοδο στο μέσο της διαπραγμάτευσης. Το ΧΑ μάλλον συντονίστηκε σήμερα με την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αλλά μπορεί να διατηρήσει την σχετική του ανεξαρτησία.
Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές μικρές για το βάρος τους. Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον DAX -0,63%, ο CAC -0,78% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι -0,16%. Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα επίπεδα στις ασιατικές συναλλαγές και στις 13:10 έχουνε μεταβολές -0,25% για τον S&P500 και -0,24% για τον Dow Jones Ind Av. Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.
Στις 13:13 ο τζίρος ήταν 5,305 από 7,475 εκατ. ευρώ πιο αδύνατος από εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε αργότερα κατά μια ώρα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,71% για τον ΓΔ και -0,61% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,75%. Η αξία των πακέτων είναι 0,612 από 0,290 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 17 από 45 και των πτωτικών 40 από 30 με αμετάβλητες τις 15 από 11. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το αρνητικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για πτωτικό ξεκίνημα. Η εικόνα της αγοράς μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν να αυξήσουν θέσεις αρκετοί διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.