Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 13:05

Αργεντινή: Προς αύξηση 50% της παραγωγής σόγιας

ΣΤΗΝ αύξηση της παραγωγικής τους δυνατότητας, κατά 50% μέχρι το 2006, θα προχωρήσουν οι επεξεργαστές σόγιας στην Αργεντινή, τη τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής σπορελαίων, στον κόσμο, σύμφωνα με τον επιτετραμμένο του τμήματος Γεωργίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα.

Η συνολική παραγωγική δυνατότητα μετατροπής των σπόρων σόγιας σε σπορέλαιο και ζωοτροφή, εκτιμάται να αυξηθεί στα 45 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως ή 160.000 τόνους ημερησίως, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Κari Rojas της αμερικανικής πρεσβείας, στο Μπουένος Αϊρες.

Οι επεξεργαστές στην Αργεντινή, δαπανούν περισσότερα από 600 εκατ. δολ. προκειμένου να επεκτείνουν τη δραστηριότητα σύνθλιψης και αποθήκευσης των σπόρων, αλλά και των λιμένων, για να περιορίσουν τις προμήθειες που έφθασαν στα ανώτερα επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η δυναμικότητα σύνθλιψης των σπόρων σόγιας της Αργεντινής, υστερεί της ετήσιας εσοδείας, αναφέρεται στην έκθεση του Αμερικανού επιτετραμμένου. Οι χρεώσεις μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 20% πέρυσι, από το λιμάνι Rosario, το οποίο εξυπηρετεί το 90% της συνολικής παραγωγής σόγιας της Αργεντινής. Υπολογίζεται ότι ημερησίως διέρχονται από το λιμάνι 30.000 φορτηγά, ενώ ο χρόνος αναμονής εκφόρτωσης, μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επεξεργαστές σόγιας της Αργεντινής, ενδέχεται να συνθλίψουν 27,5 εκατ. μετρικούς τόνους σπόρων σόγιας ετησίως, τη χρονιά που ξεκίνησε την 1η Απριλίου και 29 εκατ. τόνους το επόμενο έτος.

Οι καλλιεργητές ενδέχεται να μαζέψουν 39 εκατ. μετρικούς τόνους σόγιας στην Αργεντινή φέτος. Οι εξαγωγές, προβλέπεται να αυξηθούν στα 9 εκατ. τόνους, έναντι πρόβλεψης 7,05 εκατ. τόνων πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Κίνα, αποτελεί περισσότερο του 65% των εξαγωγών σόγιας της Αργεντινής. Η Ταϊλάνδη αγοράζει περίπου 10% και η Τουρκία εισάγει κάπου 4%.

Τα συμβόλαια σόγιας στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη παραγωγό του σπορελαίου παγκοσμίως, αυξήθηκαν 8 σεντς, φθάνοντας στα 6,40 δολ. ανά μπούσελ (8 γαλόνια), στο Χρηματιστήριο του Σικάγου χθες, καθώς προβλέπεται να επικρατήσει ξηρός καιρός και θερμοκρασίες κάτω από τα φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα, απειλώντας τις εκτάσεις, στις οποίες μόλις έγινε η σπορά.