Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Μαΐου 2005 13:55

Emirates Airline: Εκδοση ομολόγου 550 εκατ. δολ.

Η Emirates Airline, η διεθνής αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, ανακοίνωσε σήμερα ότι προγραμματίζει να εκδώσει τον προσεχή μήνα το πρώτο της "sukuk" (ισλαμικό ομόλογο), διάρκειας επτά ετών.

Κύριος διοργανωτής και διαχειριστής της έκδοσης του "sukuk" της Emirates Airline είναι η Ισλαμική Τράπεζα του Ντουμπάι (Dubai Islamic Bank), η οποία επίσης θα διευθύνει τη διεκπεραίωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών μαζί με την HSBC και τη Standard Chartered Bank.

Οι λοιποί διοργανωτές του ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα του Abu Dhabi, η UBS Investment Bank και η Gulf International Bank. Η διαπραγμάτευση του ομολόγου θα γίνει αρχικά στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Οι θεσμικοί επενδυτές των κρατών του GCC (Gulf Cooperation Council) και του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στο "sukuk".

Ο κ. Riyaz Peermohamed, Senior Vice-President Corporate Treasury της Emirates, δήλωσε: «Tο ομόλογο έχει αξιολογηθεί περίπου στα 550 εκατομμύρια δολάρια. Θα εκδοθεί τον Ιούνιο και θα προσφερθεί στους θεσμικούς επενδυτές του GCC, καθώς επίσης στην Ευρώπη και την Ασία. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί το νέο Μηχανολογικό Κέντρο της Emirates και τα νέα κεντρικά γραφεία, έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, το 2001 η Emirates προχώρησε σε επιτυχή είσοδο στις περιφερειακές κεφαλαιακές αγορές με την έναρξη της έκδοσης ομολόγου Dirham, το οποίο υπερκαλύφθηκε περισσότερο από 2,5 φορές και έκλεισε στα 1.5 δισεκατομμύρια Dirham (325 εκατομμύρια ευρώ). Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση ομολόγου από εταιρεία των Η.Α.Ε. και το πρώτο ομόλογο που εισήχθη στη Χρηματιστηριακή Αγορά του Ντουμπάι.

Το 2004 η Emirates προχώρησε στην έκδοση ενός Ευρωομολόγου, το οποίο εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η προσφορά του υπερκαλύφθηκε κατά 25% και έκλεισε στα 397 εκατομμύρια ευρώ (500 εκατομμύρια δολάρια). Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του ομολογιακού δανείου καλύφθηκε από τους επενδυτές εκτός περιοχής GCC.