Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία εξεύρεσης στελεχών για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου που ισχύει, αναγκάζοντας τον SSM να δώσει παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να ανασυγκροτηθούν τα διοικητικά συμβούλια.
Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία εξεύρεσης στελεχών για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου που ισχύει, αναγκάζοντας τον SSM να δώσει παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να ανασυγκροτηθούν τα διοικητικά συμβούλια.
Η ανασύνθεση των δ.σ. αλλά και η πλήρωση κρίσιμων θέσεων στον κλάδο -των προέδρων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής, των CEO στην Πειραιώς και την Attica Bank και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- έχουν αποσυντονίσει τον κλάδο, με υπαιτιότητα σε αυτή την περίπτωση αποκλειστικά και μόνο των θεσμών. Η μάλλον άνευ νοήματος αυστηρότητα και η θέσπιση κριτηρίων που αποκλείουν μεγάλο αριθμό στελεχών καθιστούν δυσχερή, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τη στελέχωση των δ.σ. ενώ η απομάκρυνση, από τους θεσμούς, της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ αφήνει ακέφαλο για μήνες ένα βασικό όργανο του κλάδου, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη.
Μνημονιακή υποχρέωση είναι η ολοκλήρωση της προσαρμογής των τραπεζών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, που έγινε από το ΤΧΣ ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ατύπως δόθηκε μια παράταση λίγων εβδομάδων αφού ως σήμερα οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αντικειμενικά εμπόδια, ενώ το τυπικό πράσινο φως για την παράταση θα δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στις 29 Αυγούστου.
Οι τράπεζες χρειάζονται 15 νέα στελέχη για την ανασύνθεση των δ.σ. τους, τα οποία οφείλουν να καλύπτουν τα αυστηρά κριτήρια του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης και να πάρουν έγκριση από τον SSM. Με βάση τον νόμο και την αξιολόγηση που έλαβαν από το ΤΧΣ, οι διοικήσεις έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις αναμόρφωσης του μοντέλου διακυβέρνησης και έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των αλλαγών ως τα τέλη Σεπτεμβρίου - και πλέον ως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι προσαρμογές θα ελεγχθούν από τα εποπτικά όργανα, ενώ στο νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, διοικητικό συμβούλιο και επιτροπές θα αξιολογούνται σταθερά και έναντι μετρήσιμων στόχων.
Ελλείψει Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ δεν είναι, άλλωστε, δυνατή η έγκριση των νέων δ.σ. Όλα τα χρονοδιαγράμματα πηγαίνουν πιο πίσω, αφού η Εκτελεστική Επιτροπή θα συσταθεί στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές Οκτωβρίου και προφανώς δεν θα είναι «ετοιμοπόλεμη» αμέσως.
Οι τράπεζες προχωρούν στην αναδιάταξη των 13μελών δ.σ. και των τριών επιτροπών - διαχείρισης κινδύνου, ελέγχου και ανάδειξης μελών του δ.σ. Κάθε δ.σ. τράπεζας θα πρέπει να έχει τρία ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που θα προεδρεύουν των τριών εκτελεστικών επιτροπών με 15ετή εμπειρία σε τράπεζα ή ελεγκτική εταιρεία και καμία σχέση με ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 έτη, προϋπόθεση που δυσκολεύει τις επιλογές.
Ο ισχύων νόμος αφήνει χωρίς πρόεδρο την Εθνική Τράπεζα, αφού η Λούκα Κατσέλη εμπίπτει στις απαγορεύσεις του, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πάντως λειτουργεί αποτελεσματικά υπό τον Γιώργο Πουλόπουλο, αναζητείται CEO, αλλά και πρόεδρος. Μεταξύ SSM και Τράπεζας της Ελλάδος πέφτουν στο τραπέζι πολλά ονόματα, οι περισσότεροι Έλληνες, όπως επιμένει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, τόσο για τις θέσεις αυτές όσο και για τη στελέχωση των δ.σ.
Μικρές είναι οι αλλαγές στην Alpha Bank, όπου το μόνο που ζητείται είναι η μείωση των εκτελεστικών μελών του δ.σ. σε τρία από τέσσερα σήμερα, ενώ δεν θα υπάρχουν αλλαγές στη Eurobank.
Όσο για την Attica Bank, η απομάκρυνση του CEO και άλλων στελεχών προέκυψε μετά τον έλεγχο της ΤτΕ και του SSM, με την κεντρική τράπεζα να επιδιώκει την εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν στις συστημικές τράπεζες και στο μόνο πιστωτικό ίδρυμα που δεν ανήκει στην άμεση εποπτεία του SSM.