Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των χαλυβουργιών, όπως της JFE Holdings Inc. και της Nippon Steel Corp., μετά την έκθεση, η οποία έδειξε ότι οι εισαγωγές της Ιαπωνίας, εκτινάχθηκαν στα ύψη τον περασμένο μήνα, τονώνοντας την ανησυχία ότι ο ανταγωνισμός με τους Κινέζους παραγωγούς χάλυβα, θα ωθήσει χαμηλότερα τις τιμές.

«Η ψυχολογία είναι άσχημη για τις χαλυβουργίες αυτήν τη στιγμή και όλα τα καλά νέα έχουν ήδη επιδράσει στις μετοχές των εταιρειών», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται 1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την RCM Japan Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η ανάπτυξη των κερδών δεν θα είναι τόσο γρήγορη και δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι».

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, υποχωρούσε 0,8%, φθάνοντας στις 11.047,16 μονάδες, στις 11 π.μ. Ο Topix σημείωνε απώλειες 0,7%, με τον κλαδικό δείκτη των χαλυβουργιών, να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, υποχωρούσε 0,3%, φθάνοντας στις 97,21 μονάδες, αναχαιτίζοντας τα κέρδη 1,1% των δύο ημερών. Οι δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, κινήθηκαν επίσης πτωτικά, τη στιγμή που οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Ζηλανδία, σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Αυστραλία και την Ταϊβάν.

Οι προβλέψεις για χαμηλότερα κέρδη από εταιρείες και οικονομικούς αναλυτές, ώθησαν τις μετοχές της Fanuc Ltd. και της China Petroleum & Chemical Corp., χαμηλότερα. Οι μετοχές της StarHub Ltd. της Σιγκαπούρης, κινήθηκαν πτωτικά, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι, η αύξηση του ανταγωνισμού, μετά την έγκριση της κυβέρνησης για τη δραστηριοποίηση έξι εταιρειών στην αγορά της ασύρματης τηλεφωνίας, θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Ο Topix Iron & Steel Index, σημείωνε απώλειες 3,2%, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες του 2,1%.

Οι μετοχές της JFE, της δεύτερης σε μέγεθος χαλυβουργίας της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 4,2%, φθάνοντας στις 2.645 γιέν η μία. Οι μετοχές της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, Nippon Steel, έχαναν 3,1%, φθάνοντας στα 247 γιέν η μία.

Οι εισαγωγές χάλυβα της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 51,6% τον Απρίλιο, έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Οι εξαγωγές, υποχώρησαν για πέμπτο μήνα, σε ποσοστό 9,3%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index, κέρδιζε 0,1%, φθάνοντας στις 4.107,3 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, όπως της BHP Billiton, της Rio Tinto Group και της Woodside Petroleum Ltd., σημείωναν κέρδη, μετά την άνοδο των τιμών του μετάλλου και του πετρελαίου. Τα μέταλλα, εκτός του μολύβδου, σημείωσαν άνοδο στο London Metal Exchange. Στη Ν. Υόρκη, ο χαλκός κέρδισε 1,2%, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες, θα είναι κατά τι, λιγότερες της ζήτησης για το μέταλλο, που χρησιμοποιείται στις κατοικίες, στα αυτοκίνητα και άλλες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Οι μετοχές της BHP, της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης στον κόσμο, κέρδιζαν 0,6%, φθάνοντας στα 16,35 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Rio, της τρίτης μεγαλύτερης του κλάδου στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 43,08 δολ. Αυστραλίας, η μία. Η BHP, πραγματοποιεί περίπου τα 2/5 των πωλήσεών της από το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για τρίτη ημέρα, μετά το κλείσιμο των εγκαταστάσεων της Exxon Mobil Corp., στο Baytown του Texas, αυξάνοντας τις ανησυχίες, για την ικανότητα των εταιρειών να αυξήσουν την παραγωγή καυσίμων, προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση το καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κατά 0,2% υψηλότερα, φθάνοντας τσα 49,75 δολ. το βαρέλι.