Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 07:17

Ιαπωνία: Επιτάχυνση των εξαγωγών, περιορισμός του εμπορικού πλεονάσματος

ΑΥΞΗΣΗ, με τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, σημείωσαν τον Απρίλιο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, μετά τις υψηλότερες εξαγωγές αυτοκινήτων και χάλυβα, καταδεικνύοντας, ότι, η εξωτερική ζήτηση θα στηρίξει την ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδο κατά 6,1%, που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,7%, καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, περιορίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα κατά 10,4%, στα 962,8 δισ. γιέν (8,95 δισ. δολ.). Κατά μέσον όρο, 24 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα υποχωρούσε σε ποσοστό της τάξης του 18%.

Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Kenwood Corp., εταιρείας κατασκευής συστημάτων πλοήγησης αυτοκινήτων, είπε, ότι η ταχύτερα, από το αναμενόμενο, οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και των ΗΠΑ, θα τονώσουν φέτος τις πωλήσεις της. Η βελτίωση των εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, το τελευταίο τρίμηνο, ενδέχεται να στηρίξουν την ανάκαμψη, από την ύφεση του προηγουμένου έτους.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες εξαγωγές αυτό το τρίμηνο», ανέφερε ο Azusa Kato, οικονομικός αναλυτής της BNP Paribas Securities Japan Ltd., που προέβλεψε με τη μεγαλύτερη επιτυχία το εμπορικό πλεόνασμα, συμπληρώνοντας: «Οι ΗΠΑ αναδύθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης και η ζήτηση στην Ασία, κερδίζει έδαφος».

Το γιέν, διαπραγματεύθηκε υψηλότερα έναντι του δολαρίου, μετά την έκθεση, στα 107,33 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 12:18' μ.μ., στο Τόκυο, από 107,64, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι η αύξηση του κόστους του πετρελαίου που εισάγεται και των πρώτων υλών, θα περιορίσει τα κέρδη των εταιρειών. Ο δείκτης Nikkei, υποχωρούσε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 11.047,16 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο.

Το εμπορικό πλεόνασμα, υποχώρησε 20,5% από τον Μάρτιο, εποχιακώς προσαρμοσμένο, στα 712,2 δισ. γιέν, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,1% έναντι του Μαρτίου και οι εξαγωγές, σημείωσαν αύξση σε ποσοστό 5,6%.