Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 12:51

Έτοιμες να «εκκενώσουν» το City μεγάλες τράπεζες μετά την ενεργοποίηση του Brexit

Έτοιμες να «εκκενώσουν» το City του Λονδίνου δηλώνουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες σχεδιάζουν να μεταφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Brexit.

Έτοιμες να «εκκενώσουν» το City του Λονδίνου δηλώνουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες σχεδιάζουν να μεταφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Brexit.

Mάλιστα, τα τραπεζικά στελέχη σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για το χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή, θα χάσουν το δικαίωμα να πωλούν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα απομονωμένο Λονδίνο θα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τις τράπεζες της Wall Street, δεδομένων των σημαντικών εσόδων που αντλούν από τους  Ευρωπαίους πελάτες τους.

Είναι ενδεικτικό ότι το 87% του ευρωπαϊκού προσωπικού των επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ έχει εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παράλληλα φιλοξενεί και το 78% της δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου της περιοχής, σύμφωνα με το think tank (δεξαμενή – σκέψης) New Financial.

Πριν από το δημοψήφισμα, o Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, είχε δηλώσει ότι θα μεταφέρει περίπου 4.000  θέσεις εργασίας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Η Morgan Stanley ενδέχεται να μετακινήσει περίπου 1.000 εργαζομένους, ενώ η Goldman Sachs και η Citigroup έχουν αναφέρει επίσης, ότι θα κατευθύνουν προσωπικό εκτός των βρετανικών συνόρων. Αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των HSBC και της Deutsche Bank, έχουν δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν εργαζόμενοι και δραστηριότητες σε Γαλλία και Γερμανία.

Αρχικά, οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχαν υιοθετήσει μια ηπιότερη στάση, αναμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. πριν προβούν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Ωστόσο το τοπίο για τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει θολό. Δημοσίευμα των Sunday Times αναφέρθηκε πρόσφατα στο ενδεχόμενο μετάθεσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2019.

Μετάθεση του χρονοδιαγράμματος

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, αναμένεται να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας της Ε.Ε. στις αρχές του 2017, κάτι που σημαίνει ότι η αποχώρηση θα γίνει στις αρχές του 2019. Ωστόσο, Βρετανοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού τομέα του City ότι η προσφυγή στο άρθρο 50 μπορεί να γίνει στα τέλη του 2017, το οποίο θα αναβάλει το Brexit για τα τέλη του 2019.

«Υπουργοί πιστεύουν σήμερα ότι η εκκίνηση (της διαδικασίας) μπορεί να μετατεθεί στο φθινόπωρο του 2017», δήλωσε στην εφημερίδα Independent, πηγή του City. «Δεν έχουν την υποδομή για τους ανθρώπους που πρέπει να προσλάβουν για τις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Λένε ότι δεν γνωρίζουν ούτε ποια είναι τα σωστά ζητήματα που πρέπει να θέσουν, όταν αρχίσουν τελικά να διαπραγματεύονται με την Ευρώπη» συμπλήρωσε. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε στους Sunday Times, ότι τα χρονοδιαγράμματα των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία θέτουν «ορισμένες δυσκολίες».

Πάντως, η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν θα σημάνει και την άμεση «εκκένωση» του City, καθώς πρέπει πρώτα, να προηγηθεί η δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.

Πηγή: EuroActiv