Υποτονική προμηνύεται και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η καλοκαιρινή ραστώνη συνεχίζει να χαρακτηρίζει τους εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Υποτονική προμηνύεται και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η καλοκαιρινή ραστώνη συνεχίζει να χαρακτηρίζει τους εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 572,28 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει πτώση κατά 0,19% στις 1.516,96 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,24 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, επτά υποχωρούν και 14 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,68% στις 487,15 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,77%, η Eurobank κατά 0,70% και η Alpha Bank κατά 0,61%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει αμετάβλητη στα 0,187 ευρώ.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Jumbo, OΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν κέρδη άνω του 1% ενώ η Motor Oil ενισχύεται κατά 0,86% και ο Μυτιληναίος κατά 0,74%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca-Cola HBC διολισθαίνει κατά 0,71% και της Folli-Follie κατά 0,25%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε μείωση της τιμής στόχου για τον τίτλο του ΟΤΕ προχώρησε η Eurobank Equities σε έκθεσή της, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού. Η νέα τιμή στόχος είναι τα 11,3 ευρώ, ενώ διατηρείται η σύσταση buy για τη μετοχή.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, σημειώνει ότι προχωρά σε μικρή μείωση των προβλέψεων για τα μεγέθη 2016 και 2017 λόγω των νέων μέτρων λιτότητας που επηρεάζουν τους παρόχους τηλεφωνίας αλλά και της αδυναμίας στη Ρουμανία, εξ ου και η μείωση στην τιμή-στόχο.
Την ακύρωση εγγυημένων ομολόγων, ύψους 1 δισ. ευρώ, αποφάσισε από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της μείωσης της χρηματοδότησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Τράπεζα Κύπρου αποπλήρωσε το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ στον ELA, ενώ στοχεύει στην πλήρη αποπληρωμή του έως το τέλος του 2017.
Την ίδια ώρα, ενδείξεις για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τον στόχο του κερδοφόρου 2016 θα δώσουν τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, που ανακοινώνονται στις 30 και 31 Αυγούστου από τις συστημικές τράπεζες. Ο πιο κρίσιμος παράγοντας, όμως, θα είναι και πάλι πολιτικοοικονομικός και συνδέεται με τη δεύτερη αξιολογηση και την ομαλή πορεία της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κλάδος προσβλέπει στην αποφυγή της επανάληψης του έργου της πρώτης αξιολόγησης και «ζητεί» γοργή ολοκλήρωση της δεύτερης, ώστε οι τράπεζες να επωφεληθούν πλήρως από τις δυνατότητες που δίνει το ευρωσύστημα και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης καταθετών και αγορών, όπως επίσης και ένα σταθερό περιβάλλον που θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση και τη βέλτιστη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Τέλος, θετικοί στο ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων εμφανίζονται οι διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το καλοκαίρι του 2017, με αρκετούς επενδυτές να δηλώνουν πρόθυμοι να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι» τονίζει ο Άντριου Ουίλσον, αναλυτής της Goldman Sachs Asset Management, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αγοράς πρόσθετου ελληνικού χρέους.
«Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων είναι ένας από τους λόγους που εξετάζουμε να επενδύσουμε στο ελληνικό χρέος» σημειώνει από την πλευρά της JP Morgan Asset Management, ο Ντέιβιντ Ταν. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ομολόγων, ήταν το 2014. Λίγους μήνες αργότερα επήλθε η ρήξη μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.
naftemporiki.gr