Το βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών αυτές τις μέρες είναι η χαμηλή προσέλευση συναλλασσόμενων στην αγορά της Αθήνας και από αυτό υπάρχει μια μεγαλύτερη από το σύνηθες νευρικότητα.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Το βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών αυτές τις μέρες είναι η χαμηλή προσέλευση συναλλασσόμενων στην αγορά της Αθήνας και από αυτό υπάρχει μια μεγαλύτερη από το σύνηθες νευρικότητα. Χθες παραδείγματος χάρη, από τα 19 εκατ. ευρώ τα 6 προστέθηκαν στις δημοπρασίες. Δηλαδή το 30% της συνολικής αξίας συναλλαγών σχηματίστηκε σε 20 λεπτά και τα 12 εκατ. σε 5,5 ώρες. Αυτά τα κεφάλαια συνέβαλλαν στην εγγραφή του ελάχιστου μέρας και σε κλείσιμο, που αντιστοιχούσε στη μεγαλύτερη δυνατή πτώση, σύμφωνα με την πορεία των τιμών των μετοχών χθες.
Οι συναλλασσόμενοι από την αδιαφορία που επέδειξαν οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς, δεν κινούνται με σαφή επενδυτικά κριτήρια που σχετίζονται με τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν τη σύνοδο, υπήρξε ανακοίνωση των στοιχείων του Τακτικού Προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου που ήταν καλύτερα των αναμενόμενων. Ούτε μέτρησαν το δημοσίευμα του Reuters λίγο πριν τις 15:00 πως στελέχη των JP Morgan και Goldman Sachs δηλώνουν έτοιμοι να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους, αν η Αθήνα προχωρούσε σε έκδοση ομολόγων μέσα στο 2017.
Άρα το ενδιαφέρον τους είναι σχετικό με τα δεδομένα που σχηματίζουν την στατιστική προϊστορία κάθε τραπεζικής μετοχής και φαίνεται ότι δεν θα αλλάξουν στάση, πριν λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Τα χρηματιστήρια έξω ανεβαίνουν λόγω ΤΙΝΑ, όπως παρατηρούν διάσημοι αναλυτές της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Το ΤΙΝΑ προκύπτει από μια φράση που έγινε ιστορική επειδή την χρησιμοποιούσε πολύ η Μάργκαρετ Θάτσερ. “There is no alternative”. Στα ελληνικά «Δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική» (επιλογή). Έτσι και οι διαχειριστές σε μια εποχή που τα αρνητικά επιτόκια σφραγίζουν τη διαπραγμάτευση του κρατικού χρέους και οι όποιες θετικές αποδόσεις, έχουν ύψος κατώτερο του προσδοκόμενου πληθωρισμού, οι μετοχές αποτελούν το μόνο πεδίο που υπόσχεται κάτι καλύτερο σε επίπεδο κερδών για τα προς επένδυση κεφάλαια. Μόλις χθες κάποιοι από τα ισχυρότερα μέλη της FOMC της Fed αναφέρθηκαν στην πιθανότητα να αυξήσουν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, οι δείκτες υποχώρησαν από τα ρεκόρ υψηλού που κατέκτησαν την Δευτέρα. Κάτι ανάλογο δεν φαίνεται ότι απασχολεί τους θεσμικούς του ΧΑ για τις τραπεζικές μετοχές και το έδειξαν στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα.
Με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα οι επενδυτές κράτησαν τις ισχυρότερες πιέσεις για τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ στο τέλος της συνόδου. Τα διεθνή χρηματιστήρια διόρθωσαν, καθώς σήμερα θα κυκλοφορήσουν τα πρακτικά της συνόδου της Fed τον Ιούλιο για την νομισματική της πολιτική και θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους και τις προσδοκίες τους για μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος. Η πρώτη και μοναδική έγινε πέρυσι τον Δεκέμβριο αλλά δεν υπήρξε συνέχεια και αυτό καθόρισε το μέγεθος της ΤΙΝΑ. Η διόρθωση τεχνικά δικαιολογείται, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ακόμα, οι διακοπές του καλοκαιριού, κάνουν την απουσία βάθους στις συναλλαγές, πηγή τεράστιας, για τον πολύ χαμηλό τζίρο, νευρικότητας. Η διαφορετική αντιμετώπιση των τραπεζικών blue chip αποκαλύπτει πως οι θεσμικοί που τις προτιμούν έχουν θέσεις σε όλες και τις αναδιαμορφώνουν τακτικά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,45% στις 18.552 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,55% στις 2.178 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,66% στις 5.227 μονάδες.
«Πρόκειται για μία φυσιολογική διόρθωση, μετά από ένα ισχυρό ράλι» σχολίασε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Sarhan Capital, αναφερόμενη στο χθεσινοβραδινό ιστορικό υψηλό των τριών μεγαλύτερων δεικτών της Wall Street.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά κατά 1,21% στα 1,3035 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,80% στα 1,1270 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,99% στα 100,24 γεν/δολάριο.
Όσον αφορά την αγορά των εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια πετρελαίου WTI κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 2,03% στα 46,67 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,94% στα 49,29 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κινήθηκε ανοδικά κατά 0,52% στα 1.354,50 δολάρια ανά ουγγιά.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,62% στις 16.596 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,10% στις 2.048 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,14% στις 5.532 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,22% στις 3.118 μονάδες, ενώ αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 535 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,11% στις 2.954 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητος παρέμεινε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, παρουσίασε αύξηση, σε ετήσια βάση, στο 0,80% έναντι αύξησης 1% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πληθωρισμό 0,90%.
Την ίδια ώρα, μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση εμφάνισαν τον Ιούλιο οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός τους διαμορφώθηκε, από την αρχή του έτους, σε 1,21 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 2,1% έναντι του Ιουνίου. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 1,18 εκατ. ενάρξεις. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των ενάρξεων ήταν υψηλότερος κατά 5,6%. Παράλληλα, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 20 μηνών εμφάνισε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% έναντι 0,4% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,4%. Η παραγωγή στον κλάδο της κοινής ωφέλειας ενισχύθηκε κατά 2,1%, ενώ στον κλάδο των μετάλλων κατά 0,7%. Στη μεταποίηση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5%.
Τέλος, βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Home Depot, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 2,44 δισ. δολάρια ή 1,97 δολάρια/μετοχή, έναντι 2,23 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,6% στα 26,47 δισ. δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά την περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,68% στις 6.893 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,58% στις 10.676 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,83% στις 4.460 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,13% στις 8.621 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,21% στις 16.792 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 0,79% στις 343,32 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της BHP Billiton ενισχύθηκε οριακά κατά 0,67% παρά τις ζημιές - ρεκόρ των 6,4 δισ. δολαρίων στο α’ εξάμηνο του έτους. Ανοδικά κατά 3,2% κινήθηκε και η ArcelorMittal, καθώς η Moody’s αναβάθμισε σε «σταθερό» το outlook.
Παράλληλα, σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους βρίσκονται οι Praxair Inc. και Linde AG, επιχειρώντας να δώσουν συνέχεια στο κύμα εξαγορών - συγχωνεύσεων στον κλάδο του αερίου. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και γι’ αυτό τον λόγο, ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν καταστεί γνωστές.
Στη Βρετανία, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 αυξήθηκε ο πληθωρισμός, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 0,6% χάρη στην υποχώρηση της λίρας, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 0,5%. Παρά την αύξηση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τον στόχο της Bank of England.
Την ίδια ώρα, βελτίωση εμφάνισε τον Αύγουστο το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Γερμανών επενδυτών, σύμφωνα με το γερμανικό think - tank (δεξαμενή - σκέψης) ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 0,5 μονάδες, έναντι -6,8 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 2 μονάδες.
Συγχρόνως, πτώση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Antofagasta, καθώς διαμορφώθηκαν στα 88,1 εκατ. δολάρια έναντι 706 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 18,5% στα 1,45 δισ. δολάρια, εξαιτίας των μειωμένων τιμών του χαλκού.
Τέλος, πλεόνασμα 29,2 δισ. ευρώ εμφάνισε τον Ιούνιο το ισοζύγιο στο εμπόριο αγαθών της Ευρωζώνης, έναντι πλεονάσματος 25,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Οι εξαγωγές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, διαμορφώθηκαν στα 178,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 2%. Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5% στα 149,5 δισ. ευρώ.
ΧΑ
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου, οι θεσμικοί με χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν ότι σήμερα η αγορά θα ξεκινούσε τη βδομάδα και το μήνα πτωτικά όπως τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Έτσι οι θεσμικοί τοποθέτησαν στο τιμόνι της καθόδου πολλούς από τους κερδισμένους κλάδους της περασμένης εβδομάδας και κύρια τις εταιρίες Εμπορίου, Τροφίμων Ποτών και Προσωπικών Οικιακών Ειδών ενώ σημαντικότατες απώλειες εμφάνισαν στο τέλος της διαπραγμάτευσης οι Τράπεζες. Με αυτές τις επιλογές κράτησαν τους βασικούς δείκτες σε πτώση σταθερής αλλά μικρής κλίσης ως το τέλος.
Σήμερα ο μέσος όρος κρατήθηκε στο τέλος σε τιμές οριακά πάνω από τις 572 μονάδες αφού είχε μεταβολή -0,65% όταν στις 16:48 έπιασε τις 572,37 μονάδες ως ελάχιστο μέρας και έκλεισε έξη εκατοστά ψηλότερα.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιβαρύνθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9) blue chip έναντι των καθοδικών (11) με πέντε αμετάβλητα ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΜΟΗ και ΤΙΤΚ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 14 είχαν άνοδο και 7 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 19, ήταν πτωτικές. Στα 18,885 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 7,93 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα «κανονικά» επίπεδα, με τις τράπεζες να αποτελούν το 42% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,40%, ο CAC είχε μεταβολή -0,55%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,41%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν καθοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν πτωτικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,32% και -0,21% αντίστοιχα.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,64% και έφθασε στις 572,43 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1520,98 με μεταβολή -0,89%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή κατά 1,5 μονάδες κάτω στον ΓΔ και κατά 6 τον 25άρη, αφήνοντας τους λίγο πάνω τον ΓΔ και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +4,05%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,39%, Ακίνητης Περιουσίας +1,03%, Πρώτων Υλών +0,74%, Τηλεπικοινωνιών +0,36%, Κοινής Ωφέλειας +0,27%, Κατασκευές Υλικά +0,02%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -2,03%, Τραπεζών -2,02%, Τροφίμων Ποτών -1,44%, Τεχνολογίας -0,97%, ο 25άρης -0,89%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,77%, ο ΓΔ -0,64%, Πετρελαίου Αερίου -0,42%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,25%, Ταξίδια Αναψυχή -0,23%, ο FTSEM -0,15%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00%, Χημικών +0,00%, και Υγείας 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,885 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,897 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 16,417 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,417 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,988 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 20,674 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 των καθοδικών σε 34 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19.
Τεχνική ανάλυση
Από χθες σημειώναμε με βάση τα στατιστικά του 25άρη: «Κατά την εκτίμησή μας ο 25άρης εισήλθε σε ζώνη αντίστασης που την όρισε η σύνοδος στις 22/7 με τον 25άρη στις 1543,96 τότε και μέγιστο μέρας στις 1544,04 μονάδες.
Τη ζώνη αντίστασης έχει κατά το παρελθόν αναγνωρίσει η αγορά και άλλη φορά, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση στις 8/3 όταν ο δείκτης χτύπησε ως τις 1572,7 μονάδες για να κλείσει στις 1540,5. Συνεπώς ο 25άρης από τις 1534 μονάδες μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τις 1545 μονάδες. Αλλά, μοιάζει δύσκολο να τις ξεπεράσει, αν συνδυαστεί και με τις προσεχείς αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη».
Την Τρίτη 16/8, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε μικρή πτώση, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη μόνιμα νευρική πτωτική πλάγια πορεία. Αυτή η δυναμική τον κίνησε σε όλο σχεδόν το διάστημα σε αρνητικό πεδίο. Όρισαν στις δημοπρασίες το ελάχιστο μέρας, στις 1520,54 μονάδες, με μεταβολή -0,91%. Το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις 11:03 και ήταν οι 1535,49 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1520,98 μονάδες με μεταβολή -0,89%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 1,943 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 172 ΣΜΕ. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά εμφανίστηκε στις 1530,50 μονάδες και κατώτερο τις 1519,75. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου το ενδιαφέρον που εμφανίστηκε απέφερε όγκο 51 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1520,98 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Αυγούστου, ορίστηκε στις 1515,25 μονάδες, και για τη σειρά Σεπτεμβρίου στις 1515,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Αυγούστου στα 2578 από 2602 ενώ για τη σειρά Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 2675 από 2636.
Οι traders προσδοκούν συνέχεια στην διόρθωση και δεν θεωρούν απίθανη την επιστροφή στις 1515 μονάδες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Οι διακοπές του καλοκαιριού στερούν το περιεχόμενο αυτής της ενότητας
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν από το υψηλό για ένα χρόνο και το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα Τετάρτη, μετά από τις δηλώσεις που έκανε ένας ισχυρός παράγοντας της Federal Reserve ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έλθει το συντομότερο τον Σεπτέμβριο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,3%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei .N225 κέρδιζε 0,5%, ανακτώντας μερικά τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης.
Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας και ο Shanghai Composite .SSEC τόσο έχασαν -0,6% μετά από τις αρχές οι οποίες ενέκριναν την έναρξη ενός πολυαναμενόμενου συστήματος που θα επιτρέπει χρηματιστηριακές συναλλαγές μεταξύ της Shenzhen και του Χονγκ Κονγκ και την άρση των ορίων των ποσοστώσεων που υπάρχουν για τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.
Οι αγορές μετοχών της Wall Street υποχώρησαν από τα ρεκόρ υψηλών, με τον S & P 500 να χάνει 0,55%.
Ο Πρόεδρος της New York Fed William Dudley είπε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δυναμώνει και «χτίζει» την αύξηση των μισθών ως απόδειξη, «είμαστε πολύ πιο κοντά προς το χρονικό σημείο που θα είναι κατάλληλο νομίζω για να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Τα σχόλια από τον Dudley, μόνιμου ψηφοφόρου για την πολιτική της Fed ενώ θεωρείται στενός σύμμαχος της προέδρου Janet Yellen, περιλαμβάνουν επίσης μια ασυνήθιστη προειδοποίηση σχετικά τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και θεωρήθηκαν ως πιο επιθετική από ό, τι ένα προσεκτικό μήνυμα τον περασμένο μήνα.
Ο Dennis Lockhart πρόεδρος Federal Reserve Bank στην Ατλάντα, θεωρείται κεντρώος, και συμφώνησε λέγοντας ότι δεν απέκλεισε μια αύξηση τον Σεπτέμβριο κάτι που έχουν σχεδόν αποκλείσει με τις τιμές των futures οι αγορές.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη προσέφεραν κάποια υποστήριξη σε αυτές τις απόψεις, με την βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ και τον κλάδο της στέγασης να ξεκινούν την αύξησή τους τον Ιούλιο, αν και οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες από τον Ιούνιο, μετά από δύο ευθείες μηνιαίες αυξήσεις κατά 0,2%.
Οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν μόνο εν μέρει τις παρατηρήσεις των αρμοδίων. Ας ληφθεί υπόψη ότι η Fed κατέληξε να διατηρεί τα επιτόκια σε αναμονή τον Ιούνιο ακόμα και μετά από αξιωματούχους της που μίλησαν για τη δυνατότητα μιας αύξησης των επιτοκίων τις προηγούμενες εβδομάδες.
Στα Fed futures υπάρχει τιμολόγηση για πιθανότητα 50% για αύξηση των επιτοκίων μέχρι το Δεκέμβριο, με μικρή αύξηση από τα επίπεδα που ίσχυαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα σχόλια τράβηξαν το δολάριο από τα χαμηλά επτά εβδομάδων που χτύπησε αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% για να αγοράζει 100,60 γιεν μετά την υποχώρησή του σε τόσο χαμηλά επίπεδα όπως τα 99,55, που είναι σε «οπτική επαφή» με το κατώτατο σημείο 2-1 / 2 ετών των 99,00 από τις 24 Ιουνίου μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά πέντε εβδομάδων από τις αμφιβολίες αν οι πιθανές συζητήσεις μεταξύ των παραγωγών μπορούν να χαλιναγωγήσουν επιτυχώς μια διαρκώς αυξανόμενη προσφορά. Τα futures για το μπρεντ LCOc1 υποχώρησαν 0,7% στα 48,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού ΗΠΑ CLc1 υποχώρησαν 0,5% στα 46,36.
Τελικά μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, εν μέσω τόσο της χθεσινοβραδινής πτώσης στη Wall Street, όσο και της συνεχιζόμενης βελτίωσης στην αγορά του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 16.745 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,43% στις 2.038 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200σημείωσε άνοδο κατά 0,11% στις 5.537 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,05% στις 3.108 μονάδες, ενώ αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 537 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, οΧανγκ Σενγκ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,31% στις 22.982 μονάδες.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,571 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016, έναντι του στόχου για πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ και πλεονάσματος 3,712 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 621 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου, και διαμορφώθηκαν στα 28,019 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, εμφάνισαν μείωση κατά 3,297 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, και περιορίστηκαν στα 28,829 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, κατεγράφη έλλειμμα ύψους 810 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 3,486 δισ. ευρώ και ελλείμματος 840 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2015.
Θετικοί στο ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων εμφανίζονται οι διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το καλοκαίρι του 2017, με αρκετούς επενδυτές να δηλώνουν πρόθυμοι να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι» τονίζει ο Άντριου Ουίλσον, αναλυτής της Goldman Sachs Asset Management, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αγοράς πρόσθετου ελληνικού χρέους. «Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων είναι ένας από τους λόγους που εξετάζουμε να επενδύσουμε στο ελληνικό χρέος» σημειώνει από την πλευρά της JP Morgan Asset Management, ο Ντέιβιντ Ταν. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ομολόγων, ήταν το 2014. Λίγους μήνες αργότερα επήλθε η ρήξη μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.
«Μποφόρ» φόρων χτυπά, τους επόμενους μήνες, τους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 23,296 δισ. ευρώ. Ποσό που προκαλεί ίλιγγο στους υπόχρεους που καλούνται να πληρώσουν 2,518 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015 και δημιουργεί «εφιάλτες» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς γνωρίζει ότι τα «βάρη» είναι πολλά και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί, με αποτέλεσμα, παρά τη θετική πορεία των φορολογικών εσόδων στο επτάμηνο, να τίθενται εν αμφιβόλω οι μνημονιακοί στόχοι που έχουν τεθεί.
Ενδείξεις για τηδυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τον στόχο του κερδοφόρου 2016 θα δώσουν τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, που ανακοινώνονται στις 30 και 31 Αυγούστου από τις συστημικές τράπεζες. Ο πιο κρίσιμος παράγοντας, όμως, θα είναι και πάλι πολιτικοοικονομικός και συνδέεται με τη δεύτερη αξιολογηση και την ομαλή πορεία της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» εντάχθηκε η πράξη «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τoυρισμού για την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών». Αντικείμενο του έργου, για τις περιφέρειες όλης της χώρας, αποτελεί η υποστήριξη του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», μέσω της παροχής υπηρεσιών για τη δημιουργία του προτύπου οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών (ΚΕΔ) ως περιφερειακές υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
«Εξαιρετικά θετικά» είναιτα αποτελέσματα των stress tests της Postbank, θυγατρικής της Eurobank στη Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της εξέτασης της ποιότητας χαρτοφυλακίου (Asset Quality Reiview-AQR) που διενεργήθηκε για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας, ανέδειξαν την Postbank ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και οικονομικά υγιή οργανισμό.
Τρεις εταιρείες συνεχίζουν στη β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Συγκεκριμένα, στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα βρίσκονται οι:
RTE International, εκ μέρους της RTE Reseau de Transport d'ElectriciteS.A.
State Grid International Development Limited, Hong Kong
TERNA - Rete Elettrica Nazionale S.p.A., σε σύμπραξη με F2i SGR S.p.A.
Στο 23,14% υποχώρησε το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (OΛΠ), μετά τη μεταβίβαση του 51% στην Cosco Group Limited. Όπως προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, εντός των επόμενων πέντε ετών - και εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι που περιγράφονται στη σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Cosco - το ποσοστό του Tαμείου θα κατέλθει στο 7,14%, εξαιτίας της μεταφοράς επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ ΟΛΠ-0,67% στη Cosco.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Βελτίωση εμφάνισε τον Αύγουστο το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Γερμανών επενδυτών, σύμφωνα με το γερμανικό think - tank (δεξαμενή - σκέψης) ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 0,5 μονάδες, έναντι -6,8 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 2 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις 57,6 μονάδες, έναντι 49,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης, σημείωσε άνοδο στις 4,6 μονάδες έναντι -14,7 μονάδων τον Ιούλιο.
Πλεόνασμα 29,2 δισ. ευρώ εμφάνισε τον Ιούνιο το ισοζύγιο στο εμπόριο αγαθών της Ευρωζώνης, έναντι πλεονάσματος 25,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Οι εξαγωγές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τηςEurostat, διαμορφώθηκαν στα 178,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 2%. Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5% στα 149,5 δισ. ευρώ. Το ενδο-ευρωπαϊκό εμπόριο παράλληλα, συρρικνώθηκε κατά 1% στα 150,2 δισ. ευρώ.
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 0,6% χάρη στην υποχώρηση της λίρας, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 0,5%. Παρά την αύξηση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τον στόχο της Bank of England.
Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 20 μηνών εμφάνισε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% έναντι 0,4% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,4%. Η παραγωγή στον κλάδο της κοινής ωφέλειας ενισχύθηκε κατά 2,1%, ενώ στον κλάδο των μετάλλων κατά 0,7%. Στη μεταποίηση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι επιδόσεις του Ιουλίου είναι μικρότερες κατά 0,5%.
Μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση εμφάνισαν τον Ιούλιο οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ενάρξεων διαμορφώθηκε, από την αρχή του έτους, σε 1,21 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 2,1% έναντι του Ιουνίου. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 1,18 εκατ. ενάρξεις. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των ενάρξεων ήταν υψηλότερος κατά 5,6%.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των αδειών διαμορφώθηκε σε 1,15 εκατ., παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος έναντι του Ιουνίου.
Αμετάβλητος παρέμεινε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ,σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.
Ωστόσο, παρουσίασε αύξηση, σε ετήσια βάση, στο 0,80% έναντι αύξησης 1% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πληθωρισμό 0,90%.
Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% έναντι 2,3% τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές στον κλάδο των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ αυξήθηκαν στο 0,2% σε ετήσιο επίπεδο.
Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Συγκεκριμένα, ο ESM άντλησε 1,492 δισ. ευρώ, μέσω της δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,58%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 2,7.
Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Home Depot, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 2,44 δισ. δολάρια ή 1,97 δολάρια/μετοχή, έναντι 2,23 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,6% στα 26,47 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,97 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 26,49 δισ. δολαρίων.