Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 10:49

Kοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων το πετρέλαιο

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, σημείωσε ή τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την παύση λειτουργίας τμήματος της Exxon Mobil Corp. στο Τέξας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη δυνατότητα των εταιρειών, να αυξήσουν την παραγωγή καυσίμων για την καλοκαιρινή περίοδο στις ΗΠΑ, κατά την οποία αυξάνονται οι μετακινήσεις.

Το κλείσιμο των καμίνων, στο Baytown, το μεγαλύτερο εργοστάσιο πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ, βοήθησε στην αύξηση των τιμών της βενζίνης κατά 2% χθες. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών, συνήθως δουλεύουν τις μονάδες τους στο 95% της δυναμικότητά τους αυτήν την περίοδο του έτους, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή της βενζίνης, την περίοδο των διακοπών, που αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, διαπραγματεύθηκε στα 49,72 δολ. το βαρέλι, 5 σεντς υψηλότερα, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 3:05' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 20 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 49,87 δολ. το βαρέλι. Χθες, σημείωσαν αύξηση 1%, φθάνοντας στα 49,67 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα, πλησιάζοντας αυτά της 11ης Μαΐου.

Σήμερα, το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει τα στοιχεία των εβδομαδιαίων αποθεμάτων, στις 10:30' π.μ., ώρα Ουάσινγκτον. Οι τιμές του πετρελαίου, κινήθηκαν ανοδικά, πριν από τις δύο τελευταίες ανακοινώσεις και δεν υποχώρησαν περισσότερο του 3%, την ημέρα της ανακοίνωσης αύξησης των αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, αυξήθηκαν τις 13 από τις 14 τελευταίες εβδομάδες, αγγίζοντας τα 334 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαΐου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1999. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 16 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα αποθέματα σημείωσαν αύξηση 1,5 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα που πέρασε.