Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 11:58

Σαγκάη: Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς εικάζεται, ότι οι εισαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου στον κόσμο, ενδέχεται να συρρικνώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

«Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για εισαγωγές», ανέφερε ο Cai Luoyi, αναλυτής της αγοράς μετάλλων της China International Futures (Shanghai), σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Οι εισαγωγές που έγιναν νωρίτερα, πήγαν κατ'ευθείαν στους κατασκευαστές συρμάτων και καλωδίων, οπότε δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά των μετρητών».

Οι τιμές του χαλκού, κινήθηκαν επίσης ανοδικά χθες στο London Metal Exchange, σε ποσοστό 0,5%. Τα αποθέματα στις αποθήκες, που ελέγχονται από το LME, υποχώρησαν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 120 γιουάν, ποσοστό 0,4%, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάη, για να κλείσει στα 30.990 γιουάν ο τόνος (3.744 δολ.), κατά το τέλος της συνεδρίασης, στις 3 μ.μ., τοπική ώρα. Νωρίτερα, σημείωναν άνοδο 200 γιουάν, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 31.070 γιουάν και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά ημερών.

Τουλάχιστον 110.000 μετρικοί τόνοι χαλκού ενδέχεται να έφθασαν στην Κίνα, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, ανέφερε ο Hu Jiangxue, αναλυτής της Shanghai Oriental Futures Co., στις 18 Μαΐου. Το τελωνείο της Σαγκάη, δεν ανακοινώνει στοιχεία για της εβδομαδιαίες εισαγωγές των μη σιδηρούχων μετάλλων.

Ο χαλκός, για άμεση παράδοση στην αγορά Changjiang Nonferrous Metals Spot, υποχώρησε κατά 270 γιουάν, φθάνοντας στα 34.290 γιουάν ο τόνος σήμερα. Η τιμή του χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του μετάλλου, υποχώρησε 150 γιουάν σήμερα, φθάνοντας στα 1.650 γιουάν.

Στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, ο χαλκός για τα συμβόλαια του Ιουλίου διατηρήθηκε αμετάβλητος στα 1,4050 δολ. η λίβρα, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές.

Ο χαλκός για παράδοση τριμήνου στο LME, διαπραγματεύθηκε στα 3.055 δολ. ο τόνος, στις 2:53' μ.μ., ώρα Σκαγκάη, υψηλότερα κατά 0,2%, από τα 3.050 δολ., που ήταν χθες.