Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 17:47

Εγκρίθηκε από την Ευρωβουλή η έκθεση Χατζηδάκη για το Δ' ΚΠΣ

Την έκθεση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη για το Δ’ ΚΠΣ, ενέκρινε σήμερα με 44 ψήφους υπέρ, τρεις κατά, και τρεις αποχές, η Επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συντασσόμενη με τις θέσεις της Ελλάδας και των χωρών της Συνοχής σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013.

Η έγκριση της έκθεσης Χατζηδάκη επιβεβαιώνει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για προϋπολογισμό συνοχής που να κινείται στο 0,41% του κοινοτικού ΑΕΠ, ενώ το Λουξεμβούργο, προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε., πρότεινε μόλις πριν από λίγες μέρες προϋπολογισμό της τάξεως του 0,37 έως 0,38% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από το Συμβούλιο καθώς, όπως προβλέπεται, οι τελικές αποφάσεις δεν μπορούν να ισχύσουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

Με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης, προτείνεται η επαναχρησιμοποίηση των κονδυλίων που χάνονται λόγω της αυστηρής εφαρμογής του κανόνα Ν+2 για την περιφερειακή πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι ο κανόνας Ν+2 προβλέπει την απώλεια κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για κάποιο έργο σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση πέραν των δύο ετών στην υλοποίηση του. Ειδικότερα, ζητείται τα χαμένα κονδύλια, που σήμερα επιστρέφουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς των πλουσιότερων κρατών μελών, να παραμένουν στον προϋπολογισμό της περιφερειακής πολιτικής και να χρησιμοποιούνται τελικά από άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες που μπορούν να τα απορροφήσουν.

Στην έκθεση ζητείται ακόμη η δημιουργία μηχανισμών αποζημίωσης για τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από την αυστηρή εφαρμογή των νέων κανόνων που προτείνει η Επιτροπή για την κατανομή των κονδυλίων την περίοδο 2007-2013.

Σχετικά με τις περιφέρειες φυσικής σύγκλισης, δηλαδή τις περιφέρειες που δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το Στόχο Σύγκλιση, αλλά θα τύχουν μεταβατικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Στόχου Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Απασχόλησης (για τη χώρα μας το Νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα), η έκθεση Χατζηδάκη ζητεί να παραμείνουν επιλέξιμες και για δράσεις του Στόχου Σύγκλιση (π.χ. έργα υποδομής, τουρισμός) και όχι μόνο για δράσεις, που προβλέπονται κυρίως στο δεύτερο Στόχο (για την απασχόληση, έρευνα κλπ.).

Τόσο για τις περιφέρειες στατιστικού αποτελέσματος, όσο και για τις περιφέρειες φυσικής σύγκλισης, η έκθεση Χατζηδάκη ζητά την ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων (σχετικά δηλαδή με τα επενδυτικά κίνητρα). Η Επιτροπή εμφανίζεται διατεθειμένη να προτείνει περιορισμό των επενδυτικών κινήτρων σε αυτές τις περιοχές στο μέλλον.

Στην έκθεση Χατζηδάκη προτείνεται επίσης η δημιουργία κοινοτικού αποθεματικού επίδοσης, που αναμένεται να δώσει κίνητρα στα κράτη μέλη για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να επιτύχουν πραγματική ανάπτυξη. Σε ένα κοινοτικό αποθεματικό επίδοσης θα επωφεληθούν οι χώρες που έχουν καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων.