Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 18:46

Βρετανικό ενδιαφέρον για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα

Συνάντηση με το δήμαρχο του Σίτι του Λονδίνου Α.Μ. Savory, τον οποίο συνόδευαν ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα S. Gass και στελέχη βρετανικών επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), είχε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας η βρετανική αποστολή έδειξε ενδιαφέρον για το σχέδιο νόμου που θα προωθήσει στη Βουλή το υπουργείο και μετέφερε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον μετά την ψήφιση του νόμου από βρετανικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν σε όλο το φάσμα των ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στη Βρετανία έχει εγκαινιαστεί από το 1993 μια ευρεία πολιτική σύναψης δημοσίων έργων και δημοσίων υπηρεσιών με την επωνυμία "Πρωτοβουλία Ιδιωτικής Χρηματοδότησης".

Μέσω της πολιτικής αυτής ανατίθεται σε μια ιδιωτική εταιρία να πραγματοποιήσει για λογαριασμό του Δημοσίου μια συνολική "αποστολή", που περιλαμβάνει το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη διαχείριση αλλά και τη συντήρηση ενός έργου. Με την πολιτική αυτή, σε μια δεκαετία από την έναρξη εφαρμογής της ολοκληρώθηκαν 650 συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων οι 200 αφορούσαν την κατασκευή σχολείων και οι 45 νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΟΚΕ, στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη 400 έργα προϋπολογισμού άνω των 60 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, αφορούν τις δημόσιες μεταφορές, τα νοσοκομεία, τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους, τα σχολεία, την υδροδότηση σε δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας.