Άνω του τεχνικού ορίου των 575 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να υποδέχονται με ανακούφιση τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς παρότι σημειώθηκε ύφεση σε ετήσιο επίπεδο, κατεγράφη - έστω και οριακή - ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση.
Άνω του τεχνικού ορίου των 575 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να υποδέχονται με ανακούφιση τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς παρότι σημειώθηκε ύφεση σε ετήσιο επίπεδο, κατεγράφη - έστω και οριακή - ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 576,12 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει άνοδο κατά 0,58% στις 1.534,57 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 20,64 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 42 ενισχύθηκαν, 35 υποχώρησαν και 15 παρέμειναν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε πτωτικά κατά 0,81% στις 494,64 μονάδες, καθώς η Αlpha Bank υποχώρησε κατά 1,16% και η Eurobank κατά 1,58. Eθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς παρέμειναν αμετάβλητες στα 0,186 και 0,132 ευρώ, αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli - Follie εμφάνισε κέρδη της τάξης του 6% ενώ στο 3,75% διαμορφώθηκε η άνοδος για τη Jumbo. Ανοδικά κατά 2,19% κινήθηκε και η μετοχή της Coca - Cola HBC. Στον αντίποδα, η Aegean διολίσθησε κατά 1,79%, η Τέρνα Ενεργειακή κατά 2,19% και η Μυτιληναίος κατά 1,22%.
Χθες το βράδυ, δημοσιεύθηκαν οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του MSCI, δίχως να υπάρχει ωστόσο, ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς δεν συντελέστηκε κάποια προσθήκη ή αφαίρεση ελληνικής μετοχής.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση και το β’ τρίμηνο του 2016, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015. Αντίθετα, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του β’ τριμήνου του 2015.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν και να δημοσιοποιηθούν εκ νέου, στις 29 Αυγούστου. Στο α’ τρίμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,8% έναντι του α’ τριμήνου του 2015 και κατά 0,1% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015.
Την ίδια ώρα, νέα «βουτιά» εμφάνισε ο οικοδομικός κλάδος στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑT για τον Μάιο του 2016. Συγκεκριμένα, οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες (ιδιωτικές-δημόσιες) ανήλθαν σε 849, αντιστοιχώντας σε 140.200 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) επιφάνειας και 634.300 κυβικά μέτρα (κ.μ.) όγκου. Ως αποτέλεσμα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 31,5% στον αριθμό των αδειών, κατά 38% στην επιφάνεια και κατά 38,9% στον όγκο, σε σχέση με τον Μάιο του 2015.
Από την πλευρά του, ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από τις αρχικές προβλέψεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018.
Όσον αφορά την Cosco, η διατήρηση των κατάλληλων ισορροπιών με τους φορείς που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της εργασιακής ειρήνης είναι δύο από τα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος μεγαλομέτοχος της ΟΛΠ Α.Ε.
Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, πολλά έχουν οριοθετηθεί από τη σύμβαση παραχώρησης, ωστόσο πρωτίστως αυτό που θα δοκιμασθεί το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η ουσιαστική επικοινωνία των δύο πλευρών, καθώς εκ των πραγμάτων υπάρχει και μία διαφορά νοοτροπιών. Χθες, πάντως, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Fu Chengqiu, έκανε το πρώτο βήμα αποστέλλοντας στους εργαζόμενους μία επιστολή με την οποία τους καλεί σε συστράτευση με στόχο μία νέα αναπτυξιακή πορεία για το λιμάνι με αμοιβαίο όφελος.
naftemporiki.gr