Περαιτέρω βελτίωση της απασχόλησης αναμένει η Alpha Bank τους επόμενους μήνες, χάρη στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων αλλά και της ενίσχυσης της μεταποιητικής παραγωγής.
Περαιτέρω βελτίωση της απασχόλησης αναμένει η Alpha Bank τους επόμενους μήνες, χάρη στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων αλλά και της ενίσχυσης της μεταποιητικής παραγωγής.
Συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, η Alpha Bank σημειώνει ότι η τουριστική κίνηση ανέκτησε την ορμή της, δεδομένου ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στα κύρια αεροδρόμια της χώρας. αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο και στο επτάμηνο του 2016, κατά 9,1% και 8,2% αντίστοιχα. Ο αριθμός τουριστών ανήλθε σε 9,21 εκατ. στο επτάμηνο, έναντι 8,66 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Όπως διευκρινίζει, η πτώση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Κω (13,0%), στη Σάμο (16,3%) και κυρίως στη Μυτιλήνη (62%) - περιοχές που πλήττονται έντονα από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα - υπεραντισταθμίσθηκε από τη σημαντική τουριστική ροή στα αεροδρόμια της Κρήτης (12,8%), του Ιονίου (13,3%), και των Κυκλάδων (8,7%). Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ άλλωστε, οι συνολικές αυξήσεις τουριστών αναμένεται να φθάσουν στα 25 εκατομμύρια το 2016, έναντι 23,6 εκατομμύρια το 2015 (+6,0%).
Αναφορικά με την ανοδική πορεία της μεταποιητικής παραγωγής, η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι κλάδοι κινήθηκαν σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα, οι κλάδοι των τροφίμων (3,6%) του καπνού (12,3%), των παραγώγων πετρελαίου (11,0%), των μη μεταλλικών ορυκτών (10,1%) και των χημικών προϊόντων (6,9%) παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εξαμήνου. Αντίθετα, αρνητικά συνέβαλαν κυρίως οι κλάδοι ειδών ενδύσεων (13,8%) και μηχανοκίνητων οχημάτων (18,9%).
Οι παραπάνω εξελίξεις στην απασχόληση, σε συνδυασμό με την πτωτική τάση του αριθμού των ανέργων, προσδιόρισαν την αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, από 24,2% τον Δεκέμβριο 2015 σε 23,5% τον Μάιο 2015 (εποχικά διορθωμένα στοιχεία).
Ωστόσο - καταλήγει - η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλό επίπεδο επί μακρό χρονικό διάστημα αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, απότοκο της αποεπενδύσεως στην περίοδο που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007 και την αδυναμία δανεισμού του ελληνικού δημοσίου το 2010.
naftemporiki.gr