Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Sony Corp., καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, θα αναχαιτίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών, μετά την άνοδο του αργού στη Ν. Υόρκη, πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι.

«Είμαι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις μου με το πετρέλαιο», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 28 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οποιαδήποτε τιμή πάνω από τα 50 δολ., θα είναι πρόβλημα για τις μετοχές».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, σημείωνε απώλειες για δεύτερη ημέρα και σε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 96,32 μονάδες, στις 12:19' μ.μ., στο Τόκυο. Ολοι οι δείκτες κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωνε ο δείκτης στο Χονγκ Κονγκ.

Στην Ιαπωνία, ο Topix, υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 1.122,43 μονάδες. Οι μετοχές της Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc., κινήθηκαν πτωτικά, μετά την πρόβλεψη της τράπεζας για χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή την τρέχουσα χρήση, καθώς απορροφά τα επισφαλή δάνεια της UFJ Holdings Inc., την οποία αγοράζει, προκειμένου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη δανείστρια στον κόσμο. Ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς αξίας, υποχωρούσαν κατά 1,3%, φθάνοντας στις 3.890 γιέν η μία. Οι μετοχές της Sony, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης, στον κόσμο, έχαναν 0,3%, φθάνοντας στις 4.040 γιέν η μία. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., η οποία πραγματοποιεί περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών της Ν. Κορέας, κινήθηκαν πτωτικά κατά 0,1%, φθάνοντας στις 484.000 ουόν η μία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 51,08 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, σήμερα, στα μέσα της συνεδρίασης στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα. Χθες, τα συμβόλαια αναριχχήθηκαν κατά 2,6%, φθάνοντας στα 50,98 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., οδήγησαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών ενεργείας. Οι μετοχές της εταιρείας, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας της Αυστραλίας, σημείωσαν άνοδο 1,4%, φθάνοντας στα 24,55 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Santos Ltd., της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής πετρελαιοειδών της Αυστραλίας, κέρδιζαν 1%, φθάνοντας στα 9,97 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Nippon Oil Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 1,3%, φθάνοντας στα 700 γιέν η μία.

Οι μετοχές της Mitsubishi Tokyo Financial, σημείωναν απώλειες 1,8%, φθάνοντας στα 888.000 γιέν η μία, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, ότι θα εμφανίσει 8% χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή την τρέχουσα χρήση, καθώς απορροφά 12 δισ. δολ. επισφαλών δανείων της UFJ Holdings. Οι μετοχές της UFJ, υποχωρούσαν κατά 1,6%, φθάνοντας στα 541.000 γιέν η μία.

Οι μετοχές της Resona Holdings Inc., της πέμπτης σε μέγεθος τράπεζας της Ιαπωνίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, υποχωρούσαν κατά 1,5%, φθάνοντας στα 203 γιέν η μία. Η δανείστρια προβλέπει ότι τα κέρδη της την τρέχουσα χρήση θα μειωθούν σε ποσοστό της τάξης του 45%, εξ αιτίας της αύξησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Η τράπεζα, είπε επίσης, ότι θα συνδυάσει 1.000 από τις μετοχές της σε μία, προκειμένου να αυξήσει την αξία της μετοχής της.