Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 08:47

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι ευρώ και γιέν

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ και του γιέν στην Ευρώπη, καθώς εικάζεται, ότι, σημερινή έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα δείξει ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, έναντι των αρχικών προβλέψεων.

Το αμερικανικό νόμισμα φέτος, έχει ισχυροποιηθεί κατά 7,9%, έναντι του ευρώ και του γιέν, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, υπερέβη τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης. Χθεσινές εκθέσεις έδειξαν, ότι, οι παραγγελίες αμερικανικών διαρκών καταναλωτικών αγαθών, αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, τη στιγμή που ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 21 μηνών. Το ευρώ, υποχώρησε επίσης σήμερα, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλλία, είπε ότι έχασε το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,2568 έναντι του ευρώ, στις 6:26' π.μ., στο Λονδίνο, από 1,2601 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα στις 23 Μαΐου, από τις 20 Οκτωβρίου, φθάνοντας το 1,2535 έναντι του ευρώ, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ισχυροποιηθεί στο 1,25 μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εναντι του γιέν, ανήλθε στα 107,92 από 107,71 γιέν.

«Η έγκριση του Ευρωσυντάγματος στις 29 Μαΐου έχει χαθεί», είπε ο Nicolas Sarkozy, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας, μιλώντας προς του Γάλλους υπουργούς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, σύμφωνα με τους «Times». «Η ψήφος θα είναι λίγο έως πολύ «όχι», φέρεται ότι είπε ο Sarkozy, μιλώντας στον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Jean-Pierre Raffarin, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εναντι του ευρώ, το γιέν υποχώρησε στα 136 από 135,75 γιέν.