Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 09:10

Citigroup, Silver Grant: Προς επένδυση σε χρέη στην Κίνα

ΠΟΣΟΝ τουλάχιστον 2,74 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (352 εκατ. δολ. ΗΠΑ), για την αγορά μη αποδοτικών δανείων της Κίνας, θα δαπανήσει φέτος, η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, Citigroup Inc. και η συνεργάτιδά της, Silver Grant International Industries Ltd., τμήμα της μεγαλύτερης διαχειρίστριας χρέους της Κίνας.

Η Citigroup και η Silver Grant, με τον πρώην επικεφαλής της China Cinda Asset Management Co., Zhu Dengshan, έχουν από κοινού ίσο μερίδιο στο venture, που κάνει επενδύσεις, ανέφερε σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Silver Grant, στο Χονγκ Κονγκ, Gao Jianmin, μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Η κυβέρνηση της Κίνας, έχει μεταφέρει 1,9 τρισ. γιουάν (230 δισ. δολ. ΗΠΑ) δανείων και οφειλών στους διαχειριστές, από τέσσερις κρατικές τράπεζες από το 1999 και 1,58 τρισ. γιουάν, βρισκόντουσαν ακόμη στα βιβλία των δανειστριών μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Το venture μεταξύ Citigroup και Silver Grant, σχεδιάζει να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία και από τις τέσσερις τράπεζες της Κίνας, σύμφωνα με τον Gao.

«Εχουμε αρκετά κεφάλαια», είπε ο Gao και θα αντλήσουμε τα κεφάλαια εάν χρειαστεί αυτά να αυξηθούν».

H Silver Grant, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα μετρητά – περισσότερα από 1,37 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ – μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, για να επενδύσει σε επισφαλή δάνεια μέσω του venture, τη στιγμή που η Citigroup θα διαθέσει λιγότερα, είπε Gao.

Οι μετοχές της Silver Grant, που έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 5,8%, υποχωρούσαν 1,3%, φθάνοντας στα 3,675 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, σήμερα. Οι μετοχές έχουν σημειώσει εξαπλάσια άνοδο την τελευταία διετία, από τα χαμηλότερα επίπεδα των 59 σεντς του δολ. του Χονγκ Κονγκ, στις 23 Απριλίου του 2003. Η Silver Grant κατά 30,8% ανήκει στην Cinda και κατά 17,8% στη Citigroup Inc., σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της, για τη χρήση του 2004.