Η διατήρηση των κατάλληλων ισορροπιών με τους φορείς που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της εργασιακής ειρήνης είναι δύο από τα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος μεγαλομέτοχος της ΟΛΠ Α.Ε.
Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Η διατήρηση των κατάλληλων ισορροπιών με τους φορείς που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της εργασιακής ειρήνης είναι δύο από τα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος μεγαλομέτοχος της ΟΛΠ Α.Ε.
Για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του το 1930 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα κινεζική. Δεν πρόκειται για παραχώρηση μιας δραστηριότητας, αλλά όλου του λιμανιού και η νέα αυτή πραγματικότητα θα δοκιμάσει εκ των πραγμάτων τις σχέσεις των τοπικών φορέων και των εργαζομένων με τη διοίκηση και τον βασικό μέτοχο, την Cosco, η οποία καλείται να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και προσαρμοστικότητα, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά στο εγγύς μέλλον και μέχρι να ξεδιπλωθεί όλο το μεγαλεπήβολο επενδυτικό της σχέδιο, το οποίο, όπως εικάζεται, από μόνο του θα αναδείξει τις πολλαπλές θετικές επιπτώσεις της εξαγοράς των μετοχών της ΟΛΠ στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση.
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, πολλά έχουν οριοθετηθεί από τη σύμβαση παραχώρησης, ωστόσο πρωτίστως αυτό που θα δοκιμασθεί το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η ουσιαστική επικοινωνία των δύο πλευρών, καθώς εκ των πραγμάτων υπάρχει και μία διαφορά νοοτροπιών. Χθες, πάντως, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Fu Chengqiu, έκανε το πρώτο βήμα αποστέλλοντας στους εργαζόμενους μία επιστολή με την οποία τους καλεί σε συστράτευση με στόχο μία νέα αναπτυξιακή πορεία για το λιμάνι με αμοιβαίο όφελος.
Οι τοπικοί φορείς
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του «νέου ΟΛΠ» με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, ο δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος εξελέγη στο νέο δ.σ. του ΟΛΠ όχι με την ιδιότητα του δημάρχου (δεν υπάρχει θεσμοθετημένη θέση στο δ.σ. για τον δήμαρχο της πόλης), αλλά έπειτα από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, επεδίωξε μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δ.σ. να θέσει ορισμένες πλευρές της συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το αύριο να είναι καλύτερο από το χθες ή από το σήμερα.
Η δική μου παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ αποτελεί, εκτός των άλλων, τον συνδετικό κρίκο της διοίκησης του Λιμανιού με τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής και ειδικότερα των πολιτών του Δήμου Πειραιά, του οποίου τα τελευταία δύο χρόνια ηγούμαι… Ο Πειραιάς πρέπει να κοιτάξει το μέλλον του προς τη θάλασσα, με άξονα το λιμάνι, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την κρουαζιέρα, αλλά παράλληλα και με άλλες ιδιωτικές επενδύσεις που είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν αυτήν της Cosco στην περιοχή. Θεωρώ ότι μπορούμε να φέρουμε την επιθυμητή ανάπτυξη και στην περιοχή του Πειραιά και στη χώρα… Θα ενδυναμώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που ήδη υπάρχει, όπως σωστά είπατε, για μια win-win κατάσταση και για την εταιρεία, την Cosco, αλλά θα έλεγα, από την πλευρά μου, κυρίως για τις ζωές των Πειραιωτών και των Ελλήνων».
Να σημειωθεί ότι στη σύμβαση παραχώρησης έχουν επίσης οριοθετηθεί οι σχέσεις του «λιμανιού» με τους όμορους δήμους, με σημαντικότερη την εξαίρεση του παραθαλάσσιου μετώπου της Δραπετσώνας από τη μεταβίβαση.
Παράλληλα η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι σε ετήσια βάση το ελληνικό Δημόσιο πέραν των μερισμάτων θα εισπράττει και το 3,5% των εσόδων του λιμανιού, ένα σημαντικό μέρος των οποίων έχει δεσμευθεί η παρούσα κυβέρνηση να το διαθέτει στους δήμους της περιοχής.
Μάλλον, λοιπόν, προς το ελληνικό Δημόσιο και την εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι όμοροι δήμοι, παρά προς την Cosco, για να επωφεληθούν από την αναμενομένη αναπτυξιακή ρότα του λιμανιού.
Τέλος, οι δήμοι θα πρέπει να κινηθούν με δημιουργικό τρόπο ώστε να καρπωθούν τα έμμεσα οφέλη που θα προκύψουν από τη νέα αναπτυξιακή ρότα του Λιμανιού του Πειραιά. Ήδη η προοπτική ανάληψης του ελέγχου της ΟΛΠ από τους Κινέζους της Cosco λέγεται ότι έχει αυξήσει τη ζήτηση για γραφεία στον Πειραιά, ενώ πολλαπλά θα είναι τα οφέλη από τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου και νέου εκθεσιακού κέντρου στο λιμάνι.
Η πρώτη επιστολή προς τους εργαζόμενους
Να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες που είναι φυσικό να αναπτύσσονται μεταξύ των εργαζομένων επιδιώκει με την πολύ θερμή επιστολή που απέστειλε στους υπαλλήλους του ΟΛΠ ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Fu Chengqiu. Αφού χαιρετίζει αρχικά όλους τους εργαζόμενους, προσθέτει ότι «είμαστε εδώ για να σας καθησυχάσουμε και για να γνωρίσετε καλύτερα και σε βάθος τη νοοτροπία της China Cosco Shipping Group… Είμαστε στρατηγικοί επενδυτές και όχι κερδοσκόποι… Η προσήλωση και η υποστήριξή μας στην Ελλάδα και στο λιμάνι του Πειραιά είναι σταθερή και διαρκής…».
«Η Cosco είναι και θα συνεχίσει να είναι ανθρωποκεντρική, να κάνει χρήση του νόμου ως οδηγό και σημείο αναφοράς, να αντιμετωπίζει με σεβασμό οποιονδήποτε υπάλληλο του ΟΛΠ…» αναφέρει σε άλλο σημείο.
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι «υπό το φως της παρούσας κατάστασης, οι Κινέζοι διευθυντές που θα διοριστούν θα είναι ελάχιστοι. Πιστεύουμε πως πρέπει να παραμείνουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και στους σκληρά εργαζόμενους πολίτες του Πειραιά! Κατανοούμε σε βάθος πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί μία θέση εργασίας στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Πίσω από τον καθένα σας υπάρχει και μία οικογένεια. Θα εφαρμόσουμε αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία και δεν θα προχωρήσουμε σε άδικες απολύσεις...».
Στη συνέχεια, αφού αναφέρεται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ, ο διευθύνων σύμβουλος καταλήγει επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η νέα διοικητική ομάδα του ΟΛΠ θα επιδιώξει την ισότητα, την αμεροληψία, τη λογική και τη νομιμότητα στην καθημερνή λειτουργία της εταιρείας. Θα σταθεί ενάντια στη διαφθορά και τη λογική του μαύρου κουτιού, θα πραγματοποι