Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 11:10

Rentokil: Μειωμένα κέρδη προβλέπει να εμφανίσει φέτος

ΜΕΙΩΣΗ των κερδών της, ανακοίνωσε ότι θα εμφανίσει φέτος, η μεγαλύτερη εταιρεία παρασιτοκτόνων στον κόσμο, Rentokil Initial Plc, εξ αιτίας του έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί, ο οποίος περιορίζει τα κέρδη από τα συμβόλαια καθαρισμών.

Τα προ φόρων κέρδη, το πρώτο τετράμηνο του έτους, υποχώρησαν κατά 17%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στους, μετόχους της. Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα το πρωΐ, θα είναι η πρώτη υπό τον Douglas Flynn, εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος ανέλαβε αυτήν τη θέση τον περασμένο μήνα.

«Οι συναλλαγές είναι κακές και χειρότερες απ'ό,τι αναμενόταν», ανέφερε ο Kevin Lapwood, αναλυτής της ING Financial Markets, ο οποίος εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «hold», συμπληρώνοντας: «Είναι ο νέος εκτελεστικός διευθυντής που θα θα πρέπει να κάνει κάτι πραγματικά ακραίο; Η απάντηση είναι «ναι».

Ο Flynn, 55 ετών, ενδέχεται να αναγκαστεί στον περιορισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας, όπως την παράδοση δεμάτων και την παροχή υπηρεσιών σε τροπικές μονάδες, προκειμένου να αναζωογονήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της και να αποφύγει μια εξαγορά από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Brewin Dolphin Holdings, του Stuart Fraser. Πέρυσι, η Rentokil, απώλεσε το κλείσιμο συμβολαίων από τους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της Mitie Group Plc, με έδρα το Μπρίστολ της Αγγλίας.

Οι μετοχές της Rentokil, είχαν την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, πέρυσι, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 22%. Οι μετοχές της, υποχωρούσαν κατά 2,4%, φθάνοντας στις 152,5 πένες η μία, σήμερα στις 8:06' π.μ., στο Λονδίνο, τοπική ώρα, περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή της αξία φέτος κατά 3,2%, στα 2,8 δισ. λίρες Αγγλίας (5,1 δισ. δολ.).

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, υποχώρησαν κατά 11% και στους επτά τομείς δραστηριοτήτων της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι σχεδιάζει να πουλήσει μέρος του ζημιογόνου τμήματος ινών για νοσοκομεία στη Γερμανία, το οποίο πέρυσι είχε πωλήσεις 7 εκατ. λίρες. Επίσης, πούλησε τη δραστηριότητα παράδοσης δεμάτων στην Ζιμπάμπουε. Ωστόσο, η διοίκησή της, δεν προχώρησε στην ανακοίνωση των αγοραστών, αλλά ούτε και στην τιμή πώλησης.