Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η οικονομία των ΗΠΑ – η μεγαλύτερη στον κόσμο – αναπτύχθηκε ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, χωρίς ωστόσο να ωθήσει ανοδικά τις τιμές. Οι μετοχές της Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών.

«Η οικονομία των ΗΠΑ είναι ακόμη δυνατή και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό απομακρύνθηκαν», ανέφερε ο Koji Uchida, ο οποίος διαχειρίζεται 17 δισ. δολ. σε μετοχές, με την UFJ Partners Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αυτό είναι πράγματι καλό για τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών». Ο Uchida, είπε, ότι η εταιρεία του άρχισε να προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό του, τον μήνα που πέρασε, μετοχές, που σχετίζονται με τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, αναρριχήθηκε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 97,15 μονάδες, στις 12:15' μ.μ. στο Τόκυο, αναχαιτίζοντας τις απώλειες 1,2% των δύο ημερών. Οι κλαδικοί δείκτες των αυτοκινητοβιομηχανιών και των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας, αποτέλεσαν περίπου το ήμισυ των συνολικών κερδών του δείκτη.

Μέσα στην εβδομάδα, ο περιφερειακός δείκτης MSCI, οδεύει να κλείσει με άνοδο 0,7%, σημειώνοντας για πρώτη εβδομάδα, σε σύνολο τριών εβδομάδων, κέρδη.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, κέρδιζε 1,1%, φθάνοντας στις 11.149,84 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της Aeon Co., κινήθηκαν ανοδικά, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε σήμερα, ότι, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον μήνα που πέρασε, περισσότερο από τις εκτιμήσεις μερίδας οικονομικών αναλυτών. Οι ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, εν αναμονή άλλης έκθεσης την επόμενη εβδομάδα, η οποία προβλέπεται να δείξει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο, για πρώτη φορά, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 1,8%, τη στιγμή που στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng, σημείωνε κέρδη 1%. Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία, όπου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index, σημείωσε άνοδο 0,6%, για να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Μαρτίου. Οι ΗΠΑ, είναι ο κυριότερος προορισμός των ασιατικών εξαγωγών.

Καλύτερη ανάπτυξη

Οι μετοχές της Honda, της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 1,7%, φθάνοντας στις 5.330 γιέν η μία. Η εταιρεία, το 2004, πραγματοποίησε περισσότερο από το 75% των συνολικών της πωλήσεων στη Β. Αμερική. Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, σημείωναν άνοδο 1,8%, φθάνοντας στις 490.500 ουόν η μία.

Το ΑΕΠ, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, περισσότερο από 3,1%, που αρχικά ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου. Η έκθεση, έδειξε επίσης, ότι ο δείκτης τιμών του ΑΕΠ, μέτρο του πληθωρισμού, αυξήθηκε 3,2%, έναντι 3,3%, απ΄ο,τι αρχικά προβλεπόταν.

Οι Αμερικανοί βοήθησαν στην τόνωση της ανάπτυξης, ξοδεύοντας περισσότερα το πρώτο τρίμηνο, από ό,τι προβλεπόταν, υποσκελίζοντας το υψηλότερο κόστος της ενεργείας, καθώς οι μισθοί, αυξήθηκαν περισσότερο τους τρεις τελευταίους μήνες του 2004, απ' ό,τι είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση.

«Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν καλύτερη απ'ό,τι φανταζόμαστε», ανέφερε ο Michael Birch, ο οποίος διαχειρίζεται 80 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Wallace Funds Management, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Θα κλίνουμε προς τη διατήρηση ή και την αύξηση του χαρτοφυλακίου μας σε ασιατικές μετοχές, οι οποίες εξάγουν στις ΗΠΑ».

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές και άλλων εταιρειών, που βασίζονται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν κατά 2,6%, φθάνοντας στα 16,46 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης προμηθεύτριας chip για κομπιούτερ, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, κέρδιζαν 1,3%, φθάνοντας στα 56,70 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Ιαπωνίας, Αeon, σημείωναν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στα 1.635 γιέν η μία και της Ito-Yokado, της δεύτερης σε μέγεθος του κλάδου, αναρριχήθηκαν κατά 0,6%, φθάνοντας στις 3.640 γιέν η μία.

«Τα σημάδια ότι οι δαπάνες των καταναλωτών βελτιώνονται στην Ιαπωνία, είναι κάτι το θετικό», ανέφερε ο Uchida, της UFJ Partners. Η φίρμα του, αύξησε το χαρτοφυλάκιό της σε μετοχές εταιρειών λιανικής πώλησης τον Μάρτιο.

Οι λιανικές πωλήσεις, εποχιακώς προσαρμοσμένες, αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της κυβέρνησης, υπερβαίνοντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, σε έρευνα που έκανε το Bloomberg. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι λιανικές πωλήσεις, αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα, σε ποσοστό 3,9%.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, συνεισέφεραν περισσότερο από το ήμισυ στην οικονομική ανάπτυξη του 5,3% της Ιαπωνίας το πρώτο τρίμηνο.

Κυβερνητική έκθεση στις 30 Μαΐου, ενδέχεται να δείξει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο στο 2% (εποχιακώς προσαρμοσμένη), εν αναμονή της αύξησης της ζήτησης από τις εταιρείες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας φέτος. Τον Μάρτιο, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,2%.

Οι μετοχές της Fanuc Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ρομπότ για την βιομηχανία στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 2,6% φθάνοντας στις 6.660 γιέν η μία. Οι μετοχές της Tokyo Electron Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού για την παραγωγή κομπιούτερ, στον κόσμο, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στις 5.970 γιέν η μία.