ΠΤΩΤΙΚΑ, για πέμπτη εβδομάδα - το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2000 - καθώς εικάζεται, ότι, το γαλλικό δημοψήφισμα θα καταψηφίσει το Ευρωσύνταγμα και θα καθυστερήσει την περιφερειακή ολοκλήρωση, κινείται το ευρώ.
Εξι σφυγμομετρήσεις αυτήν την εβδομάδα, έδειξαν, ότι η πλειοψηφία των Γάλλων θα ψηφίσει κατά του Ευρωσυντάγματος σε δύο ημέρες. Το ευρώ υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κύρια νομίσματα με τα οποία διαπραγματεύεται αυτήν την εβδομάδα, καθώς εκθέσεις έδειξαν μείωση της επιχειρηματικής και της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ, έδειξε χθες, ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, έναντι των αρχικών προβλέψεων.
«Ένα «όχι» στο δημοψήφισμα, θα ωθήσει χαμηλότερα το ευρώ», ανέφερε ο David Mozina, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στο Σύδνεϋ, με την ABN Amro Holding NV, συμπληρώνοντας: «Ένα τέτοιο αποτέλεσμα προσθέτει αβεβαιότητα στην Ευρώπη, κάτι που δεν υπάρχει στις ΗΠΑ. Και έρχεται σε μία στιγμή διεύρυνσης της απόκλισης της προοπτικής της οικονομικής ανάπτυξης».
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2520 έναντι του δολαρίου, στις 10:59' π.μ., στο Τόκυο, από 1,2512, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα χθες, υποχώρησε στο 1,2495 δολ. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Οκτωβρίου, ενώ ήταν κατά 0,3% χαμηλότερα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Mozina, το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,24 δολ. τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Ένα ευρώ αγόρασε 135,18 γιέν από 135,07 γιέν χθες και 135,88 γιέν, πριν από μία εβδομάδα. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το δολάριο έναντι του γιέν, στα 107,98 και σημείωσε απώλειες 0,2% μέσα στην εβδομάδα.
Στις 24 Μαΐου, ο ΟΟΣΑ, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, στο 3,6% από 3,3%, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, στο 1,2% από 1,9%.