Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2001 20:12

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στην Ευρώπη

Mε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις νέες ανησυχίες που προκάλεσε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της γερμανικής Infineon Technologies για τα οικονομικά της αποτελέσματα το τρίτο οικονομικό της τρίμηνο.

Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν κάπως μετά την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύονται αυτήν την ώρα κατά 0,14% και 0,57% αντιστοίχως).

Εντονες ήταν σήμερα οι πιέσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά την ανακοίνωση ότι το τρίτο οικονομικό τρίμηνο η γερμανική Infineon Technologies, θυγατρική της Siemens, αναμένεται να εμφανίσει προ φόρων ζημίες ύψους 600 εκατ. ευρώ (511 εκατ. δολ.), καθώς τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 30% λόγω της κρίσης που διέρχεται σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά ημιαγωγών. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσε η εκτίμηση της διοίκησης ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, σημάδια ανάκαμψης στην αγορά.

«Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλες προειδοποιήσεις», δήλωσε στο "Bloomberg TV" ο Martin Βrooker, αναλυτής της Credit Lyonnais. «Τα κέρδη που είδαμε στις αγορές από τον περασμένο Μάρτιο εξανεμίζονται», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από την Infineon ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν προσφάτως και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, όπως η Royal Philips Electronics και η Stmicroelectronics.

Mειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία

Δυσοίωνα ήταν, όμως, τα μηνύματα και από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat ανακοίνωσε σήμερα, ότι οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων τον Απρίλιο στην υπ' αριθμόν τρία οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 7,5% σε μηνιαία βάση και κατά 7,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2000, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο του 1999. Σημειώνεται, ότι οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για μείωση σε ποσοστό 2,4% σε σχέση με το Μάρτιο του 2001.

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας της Γερμανίας, Bέρνερ Mίλερ, παραδέxθηκε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης μπορεί να παρουσιάσει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2001, εξέλιξη η οποία μπορεί να καταστήσει ανέφικτο το στόxο της κυβέρνησης για αύξηση 2% καθ' όλη τη διάρκεια του τρέxοντος έτους.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 5.699,6 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 5.622 μονάδες -που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα εβδομάδων- και τις 5.711 μονάδες.

Η μετοχή της εταιρείας σχεδίασης ημιαγωγών ARM Holdings υποχώρησε κατά 6,69%, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες και για τις τηλεπικοινωνίες. Οι μετοχές των εταιρειών Colt Telecom και Telewest Communications σημείωσαν πτώση 9,09% και 4,64% αντιστοίχως.

Η μετοχή της Marconi σημείωσε πτώση 5,64% παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να προβεί στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στη γαλλική Alstom. Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της British Airways μετά την ανακοίνωση φτωχών οικονομικών αποτελεσμάτων από ομοειδείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η United Airlines και η Northwest Airlines.

Παρίσι

Με απώλειες 0,56% έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.170,49 μονάδες.

Οι μετοχές των εταιρειών Stmicroelectronics και Alcatel κατέγραψαν απώλειες 3,68% και 3,05% αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε πάντως η μετοχή της Pinault-Printemps, η οποία υποχώρησε κατά 7,12% μετά από φήμες θέλουν τη γαλλική εταιρεία να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ιταλικής Gucci, του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Σημειώνεται, ότι η τελευταία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι πωλήσεις και τα λειτουργικά της κέρδη θα είναι κατώτερα των προσδοκιών της Wall Street στη διάρκεια του τρέxοντος έτους.

Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξεως του 4,12%, κατέγραψε η μετοχή της φαρμακευτικής Sanofi Synthelabo μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Morgan Stanley.

Από τις 40 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη των blue chips δώδεκα ενισχύθηκαν και 28 υποχώρησαν.

Φρανκφούρτη

Πτωτικές τάσεις επικτρατούν αυτήν την ώρα και στο γερμανικό χρηματιστήριο, όπου ο δείκτης Xetra DAX περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 0,82%, και βρίσκεται στις 5.873 μονάδες. Η μετοχή της Infineon Technologies σημειώνει κατακόρυφη πτώση κατά 15,06% συμπαρασύροντας και τη μετοχή της μητρικής της εταιρείας Siemens 4,65% χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Σημαντικές πιέσεις δέχονται, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών: Εpcos, Lufthansa και ΒASF.

Αντιθέτως, η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων Metro ενισχύεται κατά 3,86% μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Credit Lyonnais. Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί αμετάβλητους τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2001, ενώ παράλληλα εξήγγειλε φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια στην αγορά της Κίνας.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 διαμορφώθηκε στις 36.535 μονάδες μειωμένος κατά 0,97%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX υποχώρησε στις 551,98 μονάδες με πτώση 0,75% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε στις 7.218,3 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,70%.