Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 09:46

JBIC: Δάνεια σε Petrobras και Mitsui για την αναβάθμιση των διϋλιστηρίων

ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα υπογράψει σήμερα η Japan Bank for International Cooperation (JBIC), για τη χορήγηση δανείων, στην Petroleo Brasileiro SA, προκειμένου να αναβαθμίσει τα διϋλιστήριά της στα νότια της Βραζιλίας, σε συνδυασμό με τη μελλοντική χρηματοδότηση της βιομηχανίας φυσικού αερίου και πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχο της τράπεζας.

Το ύψος των κεφαλαίων που θα χορηγηθεί, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, είπε χθες, αξιωματούχος της τράπεζας, που εδρεύει στο Τόκυο. Η κρατική εταιρεία JBIC, η Mitsui & Co., η Itochu Corp., η Sumitomo Mitsui Banking Corp. και η Nippon Export & Investment Insurance, θα υπογράψουν σήμερα τη συμφωνία για τα δάνεια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της JBIC.

Η JBIC, ο κυριότερος εξωτερικός δανειστής της ιαπωνικής κυβέρνησης, σχεδιάζει να χορηγήσει περίπου 1 τρισ. γιέν (9,3 δισ. δολ.) σε δάνεια, προκειμένου να βοηθήσει τις ιαπωνικές τράπεζες να πάρουν μερίδια στα επιχειρηματικά σχέδιο στον τομέα της ενεργείας. Η τράπεζα στηρίζει τέτοια σχέδια στη Βραζιλία, καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις στην Κίνα και τη Ν. Αφρική.

Η Mitsui, θα ανακοινώσει λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος κατά την υπογραφή του, σήμερα στις 6 μ.μ., στο Τόκυο (τοπική ώρα), ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Eiki Okada.

Η Petrobras, σχεδιάζει να δαπανήσει 1,7 δισ. δολ., για να αναβαθμίσει τα τέσσερα από τα 11 διϋλιστήρια που διαθέτει, προκειμένου να μειώσει τις ποσότητες σε θειάφι που περιέχονται στην βενζίνη και το ντήζελ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην οικονομική εφημερίδα «Valor Economico», στις 10 Δεκεμβρίου, το οποίο επικαλείτο τον Paulo Roberto da Costa, επικεφαλής του τμήματος προμηθειών της εταιρείας, που εδρεύει στο Ρίο ντι Τζανέϊρο.