Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 10:07

Goldman Sachs: O W. Wicker επικεφαλής του κλάδου ενεργείας στην Κίνα

ΤΟΝ William Wicker, επικεφαλής της επενδυτικής της τράπεζας στην Κίνα, διόρισε η Goldman Sachs Group Inc., μετατρέποντας το πρώην στέλεχος της Texaco Inc. στον άνθρωπο που θα επιδιώξει να κλείσει περισσότερες δουλειές στην δεύτερη σε μέγεθος αγορά πετρελαίου στον κόσμο.

Ο Wicker, ο οποίος μετακόμισε στο Πεκίνο το Ιανουάριο, είναι επίσης ο δεύτερος τη τάξει της επενδυτικής τράπεζας στην Ασία, εκτός Ιαπωνίας, σύμφωνα με χθεσινό εσωτερικό σημείωμα της Goldman, προς τους υπαλλήλους της. Ο ίδιος, πήγε στην τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φίρμα στον κόσμο, το 2001, ως συνεργάτης, του τμήματος ενεργείας και ηλεκτρισμού της τράπεζας στη Ν. Υόρκη.

Η CNOOC Ltd. και άλλες κινεζικές εταιρείες πετρελαιοειδών, αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία ενεργείας στο εξωτερικό, καθώς η ζήτηση, στην οικονομία που αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,4% το πρώτο τρίμηνο, ωθεί ανοδικά τις τιμές της ενεργείας και σε επίπεδα ρεκόρ. Η Citigroup Inc. η μεγαλύτερη δανείστρια στον κόσμο, διόρισε τον Ιανουάριο στο τμήμα ενεργείας της, τον τραπεζίτη Mark Renton, επικεφαλής της επενδυτικής της τράπεζας στην Ασία.

Η Goldman, που υποχώρησε στην έβδομη, από την τέταρτη θέση που κατείχε στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για συγχωνεύσεις στην Ασία, εκτός Ιαπωνίας, φέτος, διαχειρίστηκε εμπορικές συναλλαγές ύψους 3,6 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

O Wicker, που φέτος θα γίνει 55 ετών, έχει εμπειρία τριών δεκαετιών στον τομέα της ενεργείας, ως σύμβουλος, στέλεχος και τραπεζίτης. Προηγούμενες συμφωνίες στην Κίνα, συμπεριλαμβάνουν τη δημόσια εγγραφή ύψους 2,9 δισ. δολ. της PetroChina Co., της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ασίας, το 2000. Η χρηματιστηριακή αξία της PetroChina, αυξήθηκε στα 110 δισ. δολ. και είναι η δεύτερη τη τάξει στην Ασία, μετά την Toyota Motor Corp.

Πέρυσι, η Goldman, απέσπασε την έγκριση για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στην Κίνα, την Goldman Sachs Gao Hua Securities Co., προκειμένου να αυξήσει τις εργασίες της από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η φίρμα επίσης έκανε μεγάλες επενδύσεις στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μεριδίου στην Ping An Insurance (Group) Co., το οποίο είχε μεγαλύτερη, της δεκαπλάσιας, απόδοση.