Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2005 11:04

Η Cosmote επιβεβαίωσε την εξαγορά του 70% της Cosmorom

THN υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του 70% της Cosmorom ανακοίνωσε επισήμως σήμερα η Cosmote επιβεβαιώντας σχετικό δημοσίευμα της «Ν» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/27/1054839.htm .

Πιο αναλυτικά, τo διοικητικό συμβούλιο της Cosmote κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Cosmote, της Romtelecom και της Cosmorom για την απόκτηση από την Cosmote του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmorom μέσω της συμμετοχής σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας η θυγατρική του ΟΤΕ θα συμμετάσχει με το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmorom, κατά τρόπον ώστε μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Cosmote να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmorom με ποσοστό 70%, ενώ η Romtelecom θα διατηρήσει το 30%.

Επίσης, κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής όλες οι υποχρεώσεις της Cosmorom θα κεφαλαιοποιηθούν ή θα διαγραφούν, εκτός από υποχρεώσεις προς την OTE International μέχρι του ποσού των 16 εκ. ευρώ, και υποχρεώσεις προς τρίτα μέρη μέχρι του ποσού των 2 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η Cosmote και η Romtelecom συνήψαν συμφωνία μετόχων που προβλέπει ορισμένα δικαιώματα μειοψηφίας για τη Romtelecom.

Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Cosmote που θα πραγματοποιηθεί στις 27.6.2005 και σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε σήμερα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 16.8.2005.

Η Cosmorom, τρίτος πάροχος κινητής τηλεφωνίας GSM στη Ρουμανία, της οποίας οι δραστηριότητες είχαν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διαθέτει άδεια κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς, η οποία αναμένεται ότι θα τροποποιηθεί, ώστε να περιλαμβάνει το δικαίωμα χρήσης συχνοτήτων τόσο στο φάσμα EGSM 900 όσο και στο φάσμα GSM 1800. Αντίστοιχα, η διάρκεια της άδειας της Cosmorom αναμένεται να παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Η Cosmote, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, με την εμπειρία που διαθέτει από την επιτυχημένη δραστηριοποίησή της τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία, τη Βουλγαρία αλλά και τη πΓΔΜ, θα προχωρήσει στην επαναδραστηριοποίηση της Cosmorom.

Ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της COSMOTE για τη συναλλαγή.

O κ. Παναγής Βουρλούμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και Πρόεδρος της Cosmote δήλωσε: «Η επαναδραστηριοποίηση της Cosmorom αποτελεί μια πραγματική πρόκληση, στην οποία η Cosmote, η θυγατρική εταιρία κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου μας και μια από τις πέντε πιο επιτυχημένες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία. Η Cosmorte, άλλωστε, έχει αποδείξει τη δυναμική της τόσο στην Ελλάδα και την Αλβανία όσο και την Βουλγαρία και την πΓΔΜ. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του έργου, η προσεκτική προετοιμασία και ο ακριβής σχεδιασμός που έχουμε πραγματοποιήσει, όμως, ενισχύουν τη βεβαιότητά μας για την επιτυχία του.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η Cosmote μέσω της Cosmorom και σε συνεργασία με τη Romtelecom θα ξεκινήσει σύντομα τη δραστηριοποίησή της στη Ρουμανία, μια αγορά στρατηγικής σημασίας με ελκυστικά χαρακτηριστικά, ταχεία ανάπτυξη και ευκαιρίες για σημαντικές αποδόσεις. Με τη νέα αυτή επιχειρηματική πρόκληση, το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε θα διπλασιαστεί σε 45 εκατ. περίπου, με την παρουσία μας να εκτείνεται σε πέντε χώρες στην περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης. Θεωρούμε ότι και η συγκεκριμένη επένδυση, που με τους συμφωνηθέντες όρους καλύπτει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει όσον αφορά τις επενδυτικές μας επιλογές, θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της Cosmote. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την νέα Cosmorom, προς όφελος των μετόχων μας και των ρουμάνων καταναλωτών.»