Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 19:36

Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού για το Ελληνικό

Για καταστροφολογικά δημοσιεύματα έκανε λόγο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για το Ελληνικό και την κήρυξή του ως αρχαιολογικού χώρου, υποστηρίζοντας οτι η επένδυση δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Έντονη είναι η αντιδράση της αντιπολίτευσης, η οποία επισημαίνει ότι η επένδυση και οι θέσεις εργασίας είναι στον αέρα και καλεί τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του. 

Για καταστροφολογικά δημοσιεύματα έκανε λόγο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για το Ελληνικό, υπογραμμίζοντας ότι ο «θόρυβος που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που, θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση» και καταλήγοντας πως οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν.. Έντονη είναι η αντιδράση της αντιπολίτευσης, η οποία επισημαίνει ότι η επένδυση και οι θέσεις εργασίας είναι στον αέρα και καλεί τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση του. 

Στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου σημειώνεται ότι η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Και στην περίπτωση Αφάντου, η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους, που ισχύουν από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Συνεπώς η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της. Απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις» επισημαίνει το υπουργείο. 

Για την πρόταση χαρακτηρισμού νεότερων μνημείων

  • Ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτηρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα.
  • Στα δημοσιεύματα αποκρύπτεται ότι η αρμόδια διεύθυνση έχει ήδη αποστείλει την τελική εισήγησή της προς τους ενδιαφερόμενους φορείς για χαρακτηρισμό ή μη μόνο των εξής κτηρίων: (α) του κελύφους του αρχικού κτηρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων εξωτερικού), (β) του παλαιού πύργου ελέγχου του αεροσταθμού, (γ) του αγγλικού υπόστεγου (Παγόδα) και (δ) του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ).

Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο, επίκειται η εξέταση των προτάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη της επένδυσης.

«Και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πολιτισμός και εν τέλει κερδίζοντας προστιθέμενη αξία» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης  

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ επισημαίνει ότι η «η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα» εξαιτίας της πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει "με ακατανόητη καθυστέρηση" ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση. 

«Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση παράγει αδιέξοδα. Τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος - πίσω στο ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων, έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση  και συμπληρώνεται «Κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες, τη δυναμιτίζου». Καλείται τέλος ο πρωθυπουργός να λάβει άμεσα ξεκάθαρη θέση. 

«Μόλις δυο μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των επενδυτών και μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση οδηγεί σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών» τονίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με πρόσφατες εξελίξεις για το Ελληνικό.

Η διεθνής απαξίωση της χώρας κορυφώνεται με την πρόθεση να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό και μνημεία τα κτίρια του αεροδρομίου, ο υδατόπυργος, ακόμη και ο … διάδρομος προσγειώσεων! Λες και όλα αυτά δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, λες και δεν τα ήξερε η κυβέρνηση όταν το ΤΑΙΠΕΔ έβαζε την υπογραφή του στην κατακύρωση του διαγωνισμού, σημειώνει ο κ. Μανιάτης.

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει ότι «η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη είναι επικίνδυνη, με πιθανές συνέπειες, όπως να παραμείνει το Ελληνικό εγκαταλελειμμένο, περιοχή διακίνησης ναρκωτικών και αποθήκη ψυχών προσφύγων, να χαθούν 70.000 θέσεις εργασίας και η ευκαιρία να δρομολογηθεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής (ν. 4277/2014), που ο ΣΥΡΙΖΑ (τυχαία;)καταψήφισε.

Δεύτερον να μην υπογραφεί η σύμβαση εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και τη δόση που περιμένουμε. Τρίτον, να υπάρξει κίνδυνος αποχώρησης του επενδυτή και να απαιτηθούν σοβαρές αποζημιώσεις για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων. Την ιλαροτραγωδία την έχουμε ξαναδεί με τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τα 14 Αεροδρόμια, την Αφάντου στη Ρόδο, τον Αστέρα. Όλα, στο βωμό της ικανοποίησης του τοπικού κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τον κίνδυνο να διασυρθεί διεθνώς η χώρα και να υπονομευθούν παραπέρα τα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θέματα που δεν πρέπει να αφεθούν να ρυθμιστούν από τις άναρχες δυνάμεις των εσωκομματικών οπλαρχηγών και μηχανισμών.

Σε ανάρτησή του στο «Facebook», ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάνει λόγο για «αυγουστιάτικη συνωμοσία υπουργών και ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καθυστερήσει περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού».

Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα, υπογραμμίζει ότι «κινούν την διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης». «Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό» προσθέτει με ειρωνικό ύφος.

«Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου … Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου» καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

Στο ίδιο μήκος σχήματος κινείται και η Ένωση Κεντρώων, η οποία σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ερασιτεχνισμούς». «Έπρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Όλα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς» αναφέρει και σημειώνει ότι «είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

naftemporiki.gr