Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 09:30

Πτωτικά κινείται η τουρκική λίρα μετά το «όχι» των Γάλλων

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται η τουρκική λίρα, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η αίτηση της χώρας να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα τεθεί σε κίνδυνο μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους, κατά το χθεσινό δημοψήφισμα.

Το νόμισμα υποχώρησε 0,6%, φθάνοντας στα 1,378 έναντι του δολαρίου σήμερα, στις 8:21' π.μ., στην Κωνσταντινούπολη. Η λίρα υποχώρησε σε ποσοστό 7% το τελευταίο τρίμηνο, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι μία αρνητική ψήφος των Γάλλων για το Ευρωσύνταγμα και η αντίδραση από άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, ενδέχεται να καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., που έχουν προγραμματιστεί τον Οκτώβριο.

Το 55% των Γάλλων ψηφοφόρων απέρριψε το Ευρωσύνταγμα κατά το χθεσινό δημοψήφισμα. Οι Χριστιανο-δημοκράτες της Γερμανίας, το κόμμα της αντιπολίτευσης, που φαίνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές φέτος, είπε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε., θα αναβληθεί στην περίπτωση που οι Γάλλοι ψηφίσουν «όχι».

«Οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι καλές για την Τουρκία», ανέφερε ο Kerem Koz, ο οποίος διαχειρίζεται 1 δισ. δολ. σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία με την Denizbank AS, στην Κωνσταντινούπολη, πριν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πει, ότι, η πρόοδος της χώρας προς την Ε.Ε., θα βοηθήσει στην προσέλκυση περισσοτέρων ξένων επενδύσεων στην οικονομία των 300 εκατ. δολ. και θα μειώσει το κόστος δανεισμού.

Το Ευρωσύνταγμα, που σχεδιάστηκε για να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην διευρυμένη Ε.Ε., που έφτασε τα 25 μέλη πέρυσι, μένει μετέωρο, μετά την απόρριψη της Γαλλίας, από τη στιγμή που απαιτεί τη στήριξη και των 25 χωρών μελών της Ενωσης.