Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 09:44

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Fortius Finance: «Ιδιαίτερα κρίσιμη και κατά τα φαινόμενα τελευταία συνάντηση ΕΕΤ και ΟΤΟΕ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τις περισσότερες πιθανότητες να τείνουν υπέρ των μεμονωμένων λύσεων. Γεγονός είναι ότι ανεξαρτήτως έκβασης της συνάντησης, η αβεβαιότητα του ασφαλιστικού των τραπεζών θα αρθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα. Ωστόσο σε περίπτωση θετικής έκπληξης, δηλαδή συμφωνίας σε κοινή λύση για το ασφαλιστικό των τραπεζών, η αγορά θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Ως πιθανότερο σενάριο προκρίνουμε την κίνηση του ΓΔ σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, με το γαλλικό όχι για το ευρωσύνταγμα (54,9%) αν και αναμενόμενο να πιέζει τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη σημερινή αργία της Wall Street (Memorial Day) να επιτείνει την αβεβαιότητα των αγορών».

Sarros Securities: «Οι πιέσεις που δημιουργήθηκαν την Παρασκευή θεωρούνται φυσιολογικές, απόρροια αποκόμισης κερδών δεν αναμένεται να επηρεάσουν και άλλο την ανοδική πορεία της αγορές. Ζητήματα όπως οι τιμές πετρελαίου, υπαναχώρηση στο ασφαλιστικό και τη συμφωνία ΟΤΕ εργαζομένων θα επηρεάσουν αρνητικά».

Praxis Securities: «Το “όχι” των Γάλλων πολιτών στο δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος προκαλεί προβληματισμό για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ενδέχεται να λειτουργήσει αρνητικά στην πορεία των κυριότερων Ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανησυχία που προκύπτει από το εσωτερικό περιβάλλον, ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ προκαλεί παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού ενδέχεται να οδηγήσουν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση».

Aspis Bank: «Θεωρούµε πιθανή τη δηµιουργία τάσεων συσσώρευσης σήµερα λόγω της ανησυχίας για τις επιπτώσεις του αρνητικού αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος στη Γαλλία. Πάντως, η εβδοµάδα που αρχίζει σήµερα θα έχει σηµαντικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά, σχετιζόµενες κυρίως µε τις τράπεζες καθώς θα καταβληθεί προσπάθεια συµφωνίας µεταξύ διοικήσεων των τραπεζών και εκπροσώπων των συνδικάτων».