Τα τελευταία stress tests για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφερε να άρει τις ανησυχίες για την κερδοφορία του κλάδου και η παράλειψη κινδύνων όπως ο αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων και το Brexit άμβλυνε τον αντίκτυπό της.
Τα τελευταία stress tests για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφερε να άρει τις ανησυχίες για την κερδοφορία του κλάδου και η παράλειψη κινδύνων όπως ο αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων και το Brexit άμβλυνε τον αντίκτυπό της.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δημοσίευσε αργά την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο των αγορών, το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής (stress tests) για 51 τράπεζες σε όλη την ΕΕ, δίνοντας μια γενικά υγιή πρόγνωση για τον κλάδο.
Υπήρξαν κάποιες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα δύο μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες και η Barclays που τα πήγαν λιγότερο καλά απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ το γερμανικό δίδυμο Deutsche Bank και Commerzbank τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τράπεζες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από το 2014 στη δημιουργία των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
Οι αναλυτές είπαν ότι η φετινή άσκηση, η τρίτη στην ΕΕ και η πρώτη χωρίς να δίνει κάποιο όριο επιτυχίας/αποτυχίας, «δεν αποτελεί πανάκεια». Είπαν ότι έλειπαν σημαντικά στοιχεία, περιλαμβανομένου του αντίκτυπου των αρνητικών επιτοκίων στην ικανότητα κερδοφορίας των τραπεζών ή μια αναφορά στην ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.
«Συνολικά, το αποτέλεσμα του τεστ ήταν μάλλον καθησυχαστικό κατά τη γνώμη μου, αλλά τα πραγματικά ζητήματα του κλάδου, ιδιαίτερα τα χαμηλά επιτόκια, δεν εξετάστηκαν», δήλωσε ο Ντερκ Μπέκερ, επικεφαλής ανάλυσης στην Allianz Global Investors.
Στις 13:45 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Stoxx των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέγραψε πτώση 1,9%, κοντά στα χαμηλά επίπεδα που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 13% μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit στις 23 Ιουνίου που σκίασε τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ και ήρθε να προστεθεί στις ανησυχίες για την ικανότητα των τραπεζών να είναι κερδοφόρες και να διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.
«Είναι απλά ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι το Α και το Ω, δεν μπορεί να εξάγει κανείς πολλά συμπεράσματα από αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Τζορτζ Καραμάνος, τραπεζικός αναλυτής στην KBW. «Διατηρούμε τη σύσταση ‘underweight’ για τον κλάδο».
Οι αναλυτές είπαν ότι τα φετινά τεστ αντοχής δεν φαίνεται να αναιρούν τις αμφιβολίες των επενδυτών για τις τράπεζες, που έχουν οδηγήσει τις λογιστικές τους αξίες σε επίπεδα χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ.
«Δεν θα έλεγα ότι τράβηξε μια γραμμή κάτω από την τραπεζική κρίση», δήλωσε ο Γκάρι Γκρίνγουντ, τραπεζικός αναλυτής στη Shore Capital.«Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να πεις ότι αυτό δεν οφείλεται στην κρίση πια, αλλά στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τη διοίκηση».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters