Σημαντική μείωση, η οποία αναμένεται να επηρεάσει και τη συνολικότερη εικόνα του ελληνικού ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο -η πορεία του ανακοινώνεται μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου-, κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Μάιο όσον αφορά τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο.
Από την έντυπη έκδοση
Σημαντική μείωση, η οποία αναμένεται να επηρεάσει και τη συνολικότερη εικόνα του ελληνικού ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο -η πορεία του ανακοινώνεται μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου-, κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Μάιο όσον αφορά τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Η πτώση ήταν σημαντική -συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015- τόσο σε επίπεδο αξίας όσο και σε επίπεδο όγκου. Έτσι:
«Υπεύθυνες» για τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τον φετινό Μάιο ήταν όλες οι κατηγορίες καταστημάτων. Σε επίπεδο αξίας, και σε τρέχουσες αξίες, παρατηρήθηκε μείωση 16,7% στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, πτώση 7,2% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, μείωση 5,6% στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης, κάμψη πωλήσεων 4,7% στα βιβλία, χαρτικά και λοιπά είδη και μείωση 2,8% στα φαρμακευτικά και στα καλλυντικά.
Όσον αφορά τον όγκο (σ.σ.: ο γενικός δείκτης υποχώρησε τον Μάιο κατά 6,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2015), η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων: -7,1%
2. Ένδυση-υπόδηση: -6,8%
3. Μεγάλα καταστήματα τροφίμων:-6,2%
4. Φαρμακευτικά-καλλυντικά: -2,5%
5. Βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη: -2,2%
Πτώση τιμών παραγωγού στη βιομηχανία
Στο μεταξύ, μείωση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό δείκτη, παρατηρήθηκε πτώση της τάξεως του 7,8% έναντι μείωσης 5,7% που σημειώθηκε τον Μάιο του 2015 συγκριτικά με το 2014. Συγκριτικά με τον Μάιο, ο γενικός δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 0,7% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2015, συγκριτικά με τον Μάιο του 2015.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016, σε σύγκριση προς τον µέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2014 - Ιουνίου 2015, παρουσίασε μείωση 9,1%, έναντι μείωσης 3,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 7,8%, τον μήνα Ιούνιο 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2015, οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους αγορών:
* Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 7,3%.
* Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 9,3%.