Την πορεία του δείκτη που θα επηρεάζει από εδώ και στο εξής το ύψος όλων των νέων συντάξεων ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Προς το παρόν, η πορεία του δείκτη λειτουργεί εις βάρος των υποψήφιων συνταξιούχων, προκαλώντας πρόσθετη μείωση συντάξεων της τάξεως του 3%-4%.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Την πορεία του δείκτη που θα επηρεάζει από εδώ και στο εξής το ύψος όλων των νέων συντάξεων ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Προς το παρόν, η πορεία του δείκτη λειτουργεί εις βάρος των υποψήφιων συνταξιούχων, προκαλώντας πρόσθετη μείωση συντάξεων της τάξεως του 3%-4%.
Αναστροφή τάσης παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 στον δείκτη μισθών της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης μισθών χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών) παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% έναντι μείωσης 0,7% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η συνολική εικόνα δεν αλλάζει ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν οι διορθώσεις του δείκτη. Έτσι:
* Ο δείκτης μισθών με εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 0,3% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.
* Ο δείκτης μισθών με διόρθωση εργάσιμων ημερών, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% έναντι μείωσης 1,6% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.
Ο δείκτης μισθών για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, εκτός από το να αποτυπώνει την τάση των μισθολογικών αποδοχών στη χώρα, έχει αποκτήσει εδώ και λίγους μήνες μια ακόμη εξαιρετική σημασία: λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (σ.σ.: αυτών που θα χορηγηθούν μετά την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί από τις 13 Μαΐου).
Στην πράξη, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν εκδώσει ακόμη αποφάσεις συνταξιοδοτήσεων με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, καθώς ακόμη εκκρεμεί η έκδοση πολλών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Άλλωστε, προς το παρόν υπάρχει λίστα αναμονής με ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης εδώ και τουλάχιστον 16-18 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες συντάξεις που θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα δεν πρόκειται να εκδοθούν πριν από τα τέλη του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, ειδικά η πορεία του δείκτη μισθών, επηρεάζουν το ποσό που θα εισπράξει από εδώ και στο εξής και ο τελευταίος ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί στο μέλλον. Και όχι μόνον αυτό. Δεδομένου ότι επανυπολογισμός θα γίνει για όλες τις συντάξεις -ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν περικοπές ή όχι ή αν το επιπλέον ποσό που εισπράττουν οι σημερινοί συνταξιούχοι θα παραμείνει ως λογιστική διαφορά-, ο δείκτης μισθών της ΕΛΣΤΑΤ επηρεάζει έμμεσα και τα 2,6 εκατομμύρια υφιστάμενους συνταξιούχους.
Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος των αποδοχών κάθε ασφαλισμένου από το 2002 μέχρι την ημερομηνία που θα κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Για να βγουν οι συντάξιμες αποδοχές δεν θα υπολογίζεται ένας απλός μέσος όρος, αλλά ένα ποσό το οποίο θα προκύπτει αφού σταθμιστεί με την πορεία του δείκτη μισθών της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή η «στάθμιση» με την πορεία που καταγράφηκε στις αποδοχές των Ελλήνων ειδικά μετά το 2011, λειτουργεί εις βάρος των μελλοντικών συντάξεων, καθώς προκαλεί πρόσθετη περικοπή της τάξεως του 10%-12%.
Αυτή η περικοπή έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις που επιφέρουν οι αλλαγές (προς τα κάτω) των λεγόμενων συντελεστών αναπλήρωσης (σ.σ.: ο συντελεστής αναπλήρωσης υπολογίζει το ποσοστό του μισθού που θα εξακολουθήσει να λαμβάνει ο ασφαλισμένος ως σύνταξη).
Για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη σύνταξη ο δείκτης μισθών χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Στην ακραία περίπτωση που ένας μισθωτός έχει διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος των αποδοχών του από το 2002 μέχρι σήμερα (για παράδειγμα στα 1.500 ευρώ), οι συντάξιμες αποδοχές του δεν θα διαμορφωθούν στα 1.500 ευρώ αλλά στα 1.445,1 ευρώ, καθώς αυτό το αποτέλεσμα θα προκύψει μετά την εφαρμογή του δείκτη μισθών. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος, με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, θα βγάλει κύρια σύνταξη μόλις 576,54 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο συντελεστής αναπλήρωσης θα πέσει στο 40%. Το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει εντός των επόμενων εβδομάδων την εγκύκλιο η οποία θα καθορίζει τον ακριβή τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, αλλά και το πώς ακριβώς θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο δείκτης μισθών της ΕΛΣΤΑΤ.