Με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν σαφώς καλύτερη επίδοση σε σχέση με τα νοικοκυριά -σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η αναβολή της πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, οι καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 1,04 δισ. ευρώ τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν σαφώς καλύτερη επίδοση σε σχέση με τα νοικοκυριά -σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η αναβολή της πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, οι καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 1,04 δισ. ευρώ τον Ιούνιο συγκριτικά με τον Μάιο.
Τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από τις νέες απώλειες που είχαν καταγραφεί στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αρχές του χρόνου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις μοιράζονταν 123,377 δισ., για να υποχωρήσει το ποσό στα 121,426 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,951 δισ. ευρώ. Μάιο και Ιούνιο καταγράφηκαν όμως τάσεις αναστροφής και πλέον το ποσό διαμορφώνεται στα 122,743 δισ. ευρώ. Βέβαια, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς η προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των καταθετών ώστε να επιστρέψουν τα χρήματά τους, αλλά και «χαλάρωση» των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για το «φρέσκο» χρήμα συμπίπτει χρονικά με την έναρξη καταβολής των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων.
Μόνο μέσα στον Ιούλιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία πάνω από πέντε δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του υπολοίπου που έχει απομείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η αύξηση του 1,04 δισ. ευρώ τον Ιούνιο επιμερίζεται ως εξής:
1. 358 εκατ. ευρώ ήταν η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μείωση στα υπόλοιπα των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου και αύξηση στα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών [σ.σ.: ο Ιούνιος ήταν ο μήνας που οι τράπεζες προέβαλαν αρκετά καινούργια προϊόντα προθεσμίας τα οποία προσφέρουν άλλες παροχές (π.χ. πόντους, εκπτώσεις για αγορές προϊόντων κ.λπ.) πέραν των αποδόσεων που πλέον έχουν επηρεαστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας]. Ειδικότερα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 50,648 δισ. ευρώ (από 50,872 δισ. ευρώ τον Μάιο και 51,752 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο), σημειώνοντας μείωση 224 εκατ. ευρώ μέσα στον τελευταίο μήνα. Αύξηση στα υπόλοιπα καταγράφηκε καταρχήν στις καταθέσεις όψεως των νοικοκυριών (σ.σ.: το υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 9,772 δισ. ευρώ από 9,571 δισ. ευρώ τον Μάιο) και στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων τα οποία ανήλθαν στα 41,349 δισ. ευρώ έναντι 40,969 δισ. ευρώ τον Μάιο καταγράφοντας αύξηση 381 εκατ. ευρώ.
2. 761 εκατ. ευρώ ήταν η αύξηση του υπολοίπου των τραπεζικών καταθέσεων στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αυτό να διαμορφωθεί στα 16,115 δισ. ευρώ έναντι 15,354 δισ. ευρώ τον Μάιο. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, ύστερα από δύο διαδοχικούς μήνες αύξησης του υπολοίπου, κάλυψαν τις όποιες απώλειες είχαν παρατηρηθεί φέτος (σ.σ.: τον Απρίλιο και οι επιχειρήσεις βρίσκονταν 1,8 δισ. ευρώ κάτω σε σχέση με τον Δεκέμβριο).
Το υπόλοιπο είναι πλέον στα ίδια επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου. Σε επίπεδο κατοίκων εσωτερικού, η αύξηση των καταθέσεων διαμορφώνεται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα: σε 1,49 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό υπόλοιπο έφτασε στα 132,17 δισ. ευρώ έναντι 130,68 δις. ευρώ τον Μάιο. Η επιπλέον διαφορά οφείλεται στην τόνωση των αποταμιεύσεων του δημόσιου τομέα και ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων. Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, οι καταθέσεις έφτασαν στα 9,427 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 450 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Μάιο. Η μεταβολή των 384 εκατ. ευρώ παρατηρήθηκε στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι βρέθηκαν τον προηγούμενο μήνα με 2,316 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς τους έναντι 1,932 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Τα δάνεια
Αρνητικός ήταν και τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο -2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Το σχετικό ποσοστό παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαΐου. Σημαντική στροφή παρατηρήθηκε ωστόσο στη μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης, καθώς ήταν τον Ιούνιο θετική κατά 479 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 357 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Προς τις επιχειρήσεις
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2016, ήταν θετική κατά 566 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 68 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0%, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 355 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 70 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -6,0% τον Ιούνιο του 2016, από -8,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 211 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούνιο του 2016 η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 14 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,6%, από -1,5% τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 97 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούνιο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 275 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, από -2,9% τον προηγούμενο μήνα.
Ανά κατηγορία, η Τράπεζα της Ελλάδας κατέγραψε τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Στα στεγαστικά δάνεια, το υπόλοιπο χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 66,058 δισ. ευρώ, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με τον Μάιο (66,133 δισ. ευρώ). Η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 97 εκατ. ευρώ (έναντι 222 εκατ. ευρώ τον Μάιο), ενώ σε δωδεκάμηνη βάση η μεταβολή ήταν αρνητική κατά 3,4% (από 3,3% τον Μάιο).
2. Στα καταναλωτικά δάνεια, το υπόλοιπο χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 25,27 δισ. ευρώ έναντι 25,305 δισ. ευρώ τον Μάιο. Η μηνιαία καθαρή ροή ήταν μηδενική, ενώ η 12μηνη μεταβολή ήταν αρνητική κατά 1,5% έναντι -1,4% τον Μάιο.
3. Στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων των νοικοκυριών, τόσο το υπόλοιπο χρηματοδότησης (1,353 δισ. ευρώ) όσο και μηνιαία καθαρή ροή παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαΐου.