Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Nihon Keizai», ότι η Mitsubishi Motors Corp., πραγματοποίησε υψηλότερες πωλήσεις σε εθνικό επίπεδο, για πρώτη φορά, από τον Δεκέμβριο του 2003, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Nissan Diesel Motor Co., ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά ιδίων μετοχών.

«Βλέπουμε μεγάλη όρεξη, από τους επενδυτές βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, για μετοχές, όπως της Mitsubishi Motors, της οποίας τα νέα ήταν καλά», ανέφερε ο Naoki Fujiwara, ο οποίος διαχειρίζεται 184 εκατ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Shinkin Asset, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αλλά οι θεσμικοί επενδυτές δεν προχωρούν σε ανάλογες αγορές και περιμένουν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ». Σημειώνεται, ότι αργότερα σήμερα, θα ανακοινωθεί η έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία, ο Topix, σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 1.145,80 μονάδες, στις 11:06' π.μ., ώρα Τόκυο, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών κερδών του δείκτη. Ο Nikkei 225, σημείωνε επίσης άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 11.288,15 μονάδες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 97,53 μονάδες.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., κινήθηκαν πτωτικά, μετά την υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, τη στιγμή που οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την Κίνα. Στη Ν. Ζηλανδία, ο NZSX 50 Index, σημείωνε τις μεγαλύτερες απώλειες, μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί στην αγορά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι μετοχές της Mitsubishi Motors, της μόνης ζημιογόνου αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν κατά 6,7%, φθάνοντας στα 144 γιέν η μία, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Nihon Keizai», ότι η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της εντός χώρας τον μήνα που πέρασε, σε ποσοστό 0,5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία για τις εσωτερικές πωλήσεις καινουργών αυτοκινήτων της Ιαπωνίας τον Μάϊο, θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.