Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 09:19

Singapore Air: Αποζημίωση από την Airbus εάν καθυστερήσει το Α380

ΤΟ θέμα της αποζημίωσης, σε περίπτωση καθυστέρησης της παράδοσης αεροσκαφών, θα συζητήσει με την Airbus SAS, η Singapore Airlines Ltd., η πρώτη αεροπορική εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει το A380, όταν το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος, θα αρχίσει να πετά το επόμενο έτος.

«H Airbus, μπορεί να παραδώσει τα πρώτα 10 αεροσκάφη τύπου Α380, που παρήγγειλε η Singapore Airlines, το τελευταίο τρίμηνο του 2006, με περίπου έξι μήνες καθυστέρηση, επειδή υπερεκτίμησε τον χρόνο που χρειάζεται για τις μηχανικές λεπτομέρειες του αεροσκάφους με τις 555 θέσεις», σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας, Chew Choon Seng.

«Αρχικά, σχεδιάζαμε να κάνουμε παραλαβές στα τέλη του πρώτου τριμήνου», είπε σήμερα ο Chew σε σύσκεψη της Star Alliance, σήμερα, στο Κυότο της Ιαπωνίας. «Ο John Leahy, υπεύθυνος λειτουργίας της Airbus, μόλις μας είπε, ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο του 2006». «Υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις, που πρέπει να τηρηθούν εκατέρωθεν», κατέληξε ο Chew, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Η Airbus, βασίζεται στο A380, το οποίο ξεπέρασε το Boeing 747, της Boeing Co., ως το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, προκειμένου να διατηρήσει την ηγετική της θέση σε πωλήσεις, έναντι της αμερικανικής βιομηχανίας αεροσκαφών. Η Airbus, έχει κλείσει 144 συμφωνίες για το A380, στις οποίες περιλαμβάνονται επιπλέον 15 αεροσκάφη από την Singapore Airlines για το μοντέλο.

Η Singapore Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ακόμη σχεδιάζει να αρχίσει να πετά με τα νέα Α380 στα τέλη του 2006, σύμφωνα με τον Chew, o οποίος συμπλήρωσε, ότι η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών για το πόσο η καθυστέρηση της παράδοσης, θα επηρεάσει τους όρους αγοράς. Ένα Α380, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο, κοστίζει 280 εκατ. δολάρια.

Οι μετοχές της Singapore Airlines, παρέμειναν αμετάβλητες στις 11 π.μ., στη Σιγκαπούρη, στα 11,50 δολ. Σιγκαπούρης, η μία.