Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 10:30

Market beat: Αποφασίζει την εξάρτηση της αγοράς με το διεθνές κλίμα ο κλάδος των Τραπεζών

Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφανίστηκαν με τελείως διαφορετικές ομάδες την Τρίτη, έναντι της Δευτέρας, στις μάχες για τις ημερήσιες συναλλαγές που διεξάγονται κύρια από ισχυρούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Οι επενδυτές που αισιοδοξούν με βάση την διεθνή τάση, θέλησαν να ξεκινήσουν οι συναλλαγές ανοδικά.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφανίστηκαν με τελείως διαφορετικές ομάδες την Τρίτη, έναντι της Δευτέρας, στις μάχες για τις ημερήσιες συναλλαγές που διεξάγονται κύρια από ισχυρούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Οι επενδυτές που αισιοδοξούν με βάση την διεθνή τάση, θέλησαν να ξεκινήσουν οι συναλλαγές ανοδικά. Αλλά, εκείνοι που επιθυμούν περεταίρω πτώση, άρχισαν να αδειάζουν μετοχές περνώντας τους βασικούς δείκτες σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας στο ελάχιστό τους για τη μέρα. Γιατί οι αγοραστές που μαζεύουν την προσφορά, έδειξαν γρήγορα την διάθεσή τους να τιμολογήσουν τα blue chip τόσο χαμηλά, ώστε ο ΓΔ πέρασε κάτω από μια ισχυρή στήριξη κοινά αποδεκτή από τους αγοραίους. 

Αυτό σχημάτισε μια ομάδα επενδυτών που μάζεψε γρήγορα την προσφορά και μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας ήταν σαφές ότι οι τιμές του μέσου όρου δεν θα περνούσαν κάτω από τις 561 μονάδες. Ωστόσο οι τράπεζες που αποτελούν τους τίτλους με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών παρέμειναν σε επενδυτική δυσμένεια. Πότε; Όταν οι fund managers γνωρίζουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προσθέτουν περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παγκόσμια, με επικεφαλής την ΕΚΤ και την BOJ, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Είναι συνεπώς οι κινήσεις τους άμεσα εξαρτημένες από την νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Οι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν στην άποψη ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων. Η προσοχή αναμένεται να στραφεί στην ανακοίνωση και σε ενδείξεις για μια πιθανή κίνηση το Σεπτέμβριο.

Οι τράπεζες πανευρωπαϊκά ήταν και είναι φέτος, χρηματιστηριακά, ο χειρότερος κλάδος, λόγω των επίμονων ανησυχιών για την κεφαλαιακή τους επάρκεια που πιέζεται από τα πολύ στενά περιθώρια κέρδους, Αυτά προκαλούνται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Χθες ανάμεσα στις μετοχές με τη μεγαλύτερη κάθοδο ήταν τίτλοι όπως Monte dei Paschi di Siena, Deutsch Bank και UniCredit, όλες κάτω, μεταξύ -4% ως -7,8%. Θα λέγαμε λοιπόν ότι όντως το διεθνές κλίμα για τα τραπεζικά ιδρύματα είναι βασικός παράγοντας των επαναλαμβανόμενων κυκλικών πιέσεων. Και μάλιστα, επειδή στο ΧΑ οι πιέσεις παρακράτησαν και ήταν μεγαλύτερες από ότι στην Ευρώπη, λόγω αυξημένου country risk, χθες η ΑΛΦΑ έκλεισε το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης στο -0,57%. Η ΕΤΕ με κέρδη +1,09%, έκλεισε πλησιέστερα στο μέγιστο μέρας,  με την ΠΕΙΡ αμετάβλητη και η ΕΥΡΩΒ  εμφάνισε πτώση -3,66%, με αυξημένους όγκους, όποτε οι απώλειές της ήταν άνω του -4%.

Το ταμπλό χθες αποτύπωσε μια σύντομη συνομιλία μεταξύ των θεσμικών και μόνο. Ήταν ομάδα ειδικής κατηγορίας, όπου οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους αρέσουν και κερδίζουν από αυτές. Συνεπώς, σέβονται την στατιστική. Η απόφαση για άνοιγμα του ΓΔ με ανοδικό χάσμα προκάλεσε πιθανά τα παιδιά με τα γκρι κοστούμια και άσκησαν τόσο έντονες πιέσεις, ώστε πριν συμπληρωθεί ένα τέταρτο ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ο μέσος όρος βούλιαξε κάτω από τη στήριξη των 561 μονάδων. Αυτό το επίπεδο ήταν για την αγοραία συναίνεση τιμή για τον ΓΔ που δεν «έπρεπε» να ξεπεραστεί, γιατί θα ανατρεπόταν η επί δεκαήμερο σχετικά σταθερή τεχνική εικόνα της αγοράς. Η αποφασιστικότητα όσων θέλουν την αγορά χαμηλότερα αντιμετωπίστηκε με την αντίστοιχη εκείνων που επέλεξαν την άμυνα και τη διαφύλαξη της τρέχουσας δυναμικής, ως το μη χείρον βέλτιστο. 

Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα έδειξαν να συμβιβάζονται με την ιδέα της κίνησης του μέσου όρου σταθερά πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Στο αρχή της τελευταίας ώρας ελεύθερων συναλλαγών, προσπάθησαν οι απαισιόδοξοι να πιέσουν συγκεκριμένα blue chip και στις 16:47 πέτυχαν να εγγράψουν το ελάχιστο για τον ΓΔ στο δεύτερο μέρος που ήταν οι 564,25 μονάδες με μεταβολή -0,09%. Για ύστατη  φορά εμφανίστηκαν αγοραστές, έτοιμοι να μαζέψουν την προσφορά  και να δώσουν κλείσιμο δεικτών πολύ κοντά στην ανώτερη τιμή τους στη μέρα. Όλο αυτό, το πάνω κάτω, απαίτησε για να συμβεί τζίρο λίγο μικρότερο των 32 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 3,3 αλλά αποτέλεσε μια ένδειξη για τη ύπαρξη παραγόντων που δεν ξέχασαν να φροντίζουν την εικόνα της αγοράς και από στατιστικής άποψης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Μικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street χθες με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Οι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν στην άποψη ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε μια αύξηση επιτοκίων. Η προσοχή αναμένεται να στραφεί στην ανακοίνωση και σε ενδείξεις για μια πιθανή κίνηση το Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης Dow Jones  της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 19,31 μονάδων (-0,1%) στις 18.473,75 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq  των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 12,42 μονάδες (+0,24%) στις 5.110,05 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,7 μονάδων (+0,03%) στις 2.169,18 μονάδες.

Η μετοχή της Mc Donald's διαπραγματεύτηκε περίπου 4% χαμηλότερα. Αντίθετα άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της United Technologies που κατέγραψε αποτελέσματα που ικανοποίησαν τους επενδυτές. Κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι Goldman Sachs, Cisco, Caterpillar.  Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι Coca Cola, IBM, Verizon, Nike.

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 592.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2008 και καλύτερο από τις 560.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού έκλεισε κοντά σε χαμηλά τριών μηνών την Τρίτη, με αργό των ΗΠΑ να κλείνει κάτω από τα 43 δολάρια. Ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 25 Απριλίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με οριακά κέρδη την Τρίτη, οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης της Fed. Κίνητρα για συμμετοχή αποτέλεσαν πάλι τα εταιρικά αποτελέσματα και η δραστηριότητα στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η βελγική ζυθοποιία AB InBev αύξησε την προσφορά για τη SABMiller δίνει τώρα 45 στερλίνες ανά μετοχή για τη βρετανική ανταγωνίστριά της, έναντι 44 στερλινών που ήταν η προηγούμενη προσφορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% στις 341,26 μονάδες, μετά από άνοδο 0,2% τη Δευτέρα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,27% στις 6.724 μονάδες. Στη Γερμανία ο δείκτης DAX κινήθηκε 0,49% υψηλότερα στις 10.247 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,15% στις 4.394 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 16.697 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε 0,18% στις 8.560 μονάδες.

Η μετοχή της BP έκλεισε με πτώση 1,3%, μετά την ανακοίνωση κερδών που ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στον τραπεζικό τομέα, η Commerzbank υποχώρησε 4,5%. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα πτώση περίπου 30% στα καθαρά κέρδη, στα 209 εκατ. ευρώ.

Βουτιά 6,9% πραγματοποίησε η μετοχή της Mediaset. Ο ιταλικός τηλεοπτικός κολοσσός ενημερώθηκε από την Vivendi της Γαλλίας πως δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για την μονάδα Mediaset Premium.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με μια αύξηση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν ότι σήμερα η αγορά θα σταματούσε την κάθοδο με τις Τράπεζές της όμως με μικτή εικόνα. Με αυτή τη στάση τους έδωσαν στη μεγαλύτερη διάρκεια οριακές μεταβολές στον 25άρη και στον ΓΔ με πλάγια κίνηση για περισσότερες από 4 ώρες όταν οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη εμφάνιζαν μικτή εικόνα λόγω πιέσεων στις τράπεζες του ευρώ και όταν αυτά προς στο τέλος εμφάνισαν κέρδη, οι μεταβολές των βασικών δεικτών του ΧΑ  έγιναν θετικές της τάξης του +0,2%.

Το μικτό κλίμα στην Ευρώπη είχε επικρατήσει μετά την πτώση στο πετρέλαιο και από το πρωί εμφάνιζαν απώλειες οι βασικοί δείκτες τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του ευρώ, που με την πάροδο του χρόνου εξατμιζόντουσαν. Τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ανέβασε τελικά η εικόνα της αγοράς που χτύπησε αρχικά λίγο κάτω από τις 560 μονάδες. Τότε με ενισχυμένους όγκους που τόνιζαν την διάθεση των θεσμικών για να μην συνεχιστεί η κάθοδος αντέδρασαν οι τιμές γρήγορα και επανήλθαν σε επίπεδα που έδωσαν τιμές πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Οι αγορές των ΗΠΑ που κινήθηκαν αμέσως πλάγια και μετά ανοδικά με τη «βοήθεια» των μειωμένων εταιρικών αποτελεσμάτων, ενδυνάμωσαν την αγοραστική διάθεση των θεσμικών στην Ευρώπη.

Οι θεσμικοί στο ΧΑ επέλεξαν τις μεταβαλλόμενης έντασης πιέσεις  επί των τραπεζικών μετοχών σήμερα. Ωστόσο έδωσαν στους δείκτες πορεία που τους έφερε σε μια χρονική  στιγμή σε μέγιστο κατώτερο του χθεσινού. Αναφερόμαστε στα επίπεδα των 567 μονάδων. Στις 10:42 και όχι στις δημοπρασίες σημειώθηκε το ελάχιστο και ήταν οι 559,81 από 563,9 μονάδες στις 25/7.  Το δε μέγιστο στις 566,93 από 570,75 μονάδες που δεν ξεπεράστηκε εμφανίστηκε δυο φορές στις 15:26 και 15:33 Η δυναμική των αγορών στην ευρωζώνη έδωσε αφορμή για να δώσουν πάλι μάχες οι ισχυροί θεσμικοί στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς υπήρξαν ενδοσυνεδριακά υπερασπιστές τους, μετά την πρώτη ώρα. Όσοι ήθελαν να ρευστοποιήσουν θέσεις το έκαναν, αλλά σήμερα, ήταν η σειρά των επιλεκτικών αγορών για τις δυο από τις τέσσερις μετοχές του κλάδου.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 15) με δυο αμετάβλητα την ΜΠΕΛΑ και την ΠΕΙΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 18 είχαν πτώση και 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 18 από τις 40 ήταν ανοδικές. Στα 31,836 από 28,165 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 16,15 από 14,05 τη Δευτέρα, κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε κάτω από τα «κανονικά» επίπεδα, με τις τράπεζες να αποτελούν το 50,72% από 49,88% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,55%, ο CAC είχε μεταβολή +0,22%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,22%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν επίπεδο ξεκίνημα αλλά συνέχισαν ανοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές +0,15% και -0,03% αντίστοιχα. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,22% και έφθασε στις 566,00 από 564,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1527,79 από 1524,76 με μεταβολή +0,20%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, αφήνοντας τους οριακά κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή +2,30% από +0,87%, Εμπορίου +1,42% από +0,69%, Κατασκευές Υλικά +0,85% από -0,77%, Χημικών +0,68% από +2,08%, Τηλεπικοινωνιών +0,44% από +4,53%, Πετρελαίου Αερίου +0,40% από -0,09%, Τροφίμων Ποτών +0,37% από -1,10%, ο ΓΔ +0,22% από -1,19%, ο FTSEM +0,21% από -1,41%, ο 25άρης +0,20% από -1,24% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,18% από +1,39%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -2,04% από +10,11%, Κοινής Ωφέλειας -0,82% από -0,92%, Τραπεζών -0,73% από -5,16%, Τεχνολογίας -0,71% από +0,30%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,53% από -4,39%, Πρώτων Υλών -0,52% από -0,52%, Ακίνητης Περιουσίας -0,44% από -0,68%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,03% από -0,32%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,836 από 28,165 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,349 από 3,015 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 27,295 από 22,747 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,851 από 0,945 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,742 από 40,648 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 40,706 από 58,326 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 45 από 34 των καθοδικών σε 35 από 44 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 21.

Τεχνική ανάλυση

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει από την αρχή της βδομάδας:

Περιμένοντας το 'τρένο της μεγάλης φυγής' προς τις 610 με 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει αρκετές μέρες αναμονής στο διαγραμματικό σταθμό άνω των 550 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης από απόψεως Fibonacci Retracement έχει καλύψει το 50% της διόρθωσης από το σημείο που βρισκόταν στην προ "Brexit" εποχή, στις 620 μονάδες, έχοντας μπροστά του τα πολύ σημαντικά επίπεδα του 61,86% στις 581 μονάδες και του 78,6% στις 598 μονάδες, ενώ από τα "μετόπισθεν" μεγάλη διαγραμματική σημασία παίζει το επίπεδο του 23,6% στις 541 μονάδες.

Σύμφωνα με τη θεωρία των Fibo επιβεβαιωμένη κίνηση άνω του 61,86%, στις 581 μονάδες, αναιρεί το καθοδικό κύμα χαμηλότερα των 540 μονάδων, δίνοντας πόντους στο ανοδικό σενάριο "πλήρωσης" όλης της βίαιης καθοδικής κίνησης της 24ης και 27ης Ιουνίου από τις 620 έως τις 517 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σε στάση αναμονής παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τείνοντας το βλέμμα προς τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις με έμφαση εκείνες που αφορούν τα των "τεστ κοπώσεως" των σημαντικών Τραπεζών, που πρακτικά θα οριοθετήσουν το ύψος των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Μέχρι τώρα, δεν έχει εκτιμηθεί ούτε το ύψος των απαιτούμενων ποσών, ούτε ο τρόπος διενέργειας των ΑΜΚ. Αφήνεται έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να επικρατήσει η σκληρή Γερμανική άποψη σύμφωνα με την οποία υπάρχει συνυπευθυνότητα ομολογιούχων - καταθετών και άρα θα "κουρευτούν" μερικώς τα ποσά τους (διαδικασία bail in). Είναι δε φανερό ότι η τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας διαδικασίας για ομολογιούχους - καταθέτες, Ιταλικών ή άλλων Τραπεζών θα προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στην εμπιστοσύνη για το σύνολο του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και τη σταθερότητά του, με παρενέργειες που θα επεκταθούν και σε άλλα πεδία (το πολιτικό για παράδειγμα, προκαλώντας νέα έξαρση του Ευρωσκεπτικισμού).

Ασφαλώς δε και αναταραχή στις Αγορές. Όμως, τυχόν διευθέτηση με "βελούδινους" τρόπους, των ανακεφαλαιοποιήσεων, με τη συμμετοχή δηλαδή διαφόρων ισχυρών φορέων σε διαδικασίες συμμετοχής ως στρατηγικών επενδυτών, όπως της J.P. Morgan που ήδη ακούστηκε, θα τύχει θετικής υποδοχής από τις Αγορές. Αν και η ορατότητα για τις τελικές επιλογές είναι ακόμη χαμηλή, οι προσδοκίες των Αγορών είναι ότι δεν θα προκριθούν ακραίες επιλογές, εκτίμηση που οδηγεί στη διατήρηση της ψυχραιμίας.

Η στάση αυτή επιλέγεται παρά τη συνέχιση της έλευσης νέων "μαύρων κύκνων" με τη μορφή των τυφλών και πολυαίμακτων χτυπημάτων που καταγράφηκαν στη Γερμανία και την Ιαπωνία αυτή τη φορά.

Ενόψει αυτών των δεδομένων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο τηρεί με τη σειρά του και αυτό στάση αναμονής, με κύριο χαρακτηριστικό την καθίζηση της αξίας των συναλλαγών, για λόγους που ξεπερνούν τη συνήθη θερινή ραστώνη της εποχής, εξέλιξη που προβληματίζει όλη την επενδυτική κοινότητα.

Η αντίσταση στην περιοχή των 570 μονάδων είναι εμφανής και η υπέρβασή της θα απαιτήσει νέους καταλύτες και άλλους τζίρους. Παράλληλα, η προσπάθεια να καταγραφεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις συνεχίζεται, αν και μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση μοναχικότητας της προσπάθειας του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, σε σχέση με τις ενέργειες για να συντηρηθεί το κλίμα προόδου γύρω από τις Αποκρατικοποιήσεις και ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι υποθέσεις της ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Στις άλλες Αγορές του εξωτερικού (Αμερικανικές και Ασιατικές), συντηρείται το θετικό momentum, με την προσδοκία ενός ακόμη προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την BoJ. Ωστόσο, όπως το 'G20' αναγνώρισε την ανάγκη για ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, διαδικασία που θα απαιτήσει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες από τις Κυβερνήσεις, καθώς η νομισματική πολιτική που έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αδυνατεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της πραγματικής Οικονομίας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές την Τετάρτη αναρριχήθηκαν σε νέα υψηλά σε βάθος ενός έτους και το γεν εξασθένησε γιατί οι επενδυτές θεώρησαν ότι στην απόφασή της, αυτή την εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να περιλάβει μια νέα ώθηση στην οικονομία της Ιαπωνίας και εμμέσως παρέχουν ενδείξεις για το τι αναμένουν σχετικά με τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,2%, με αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα από την 11η Αυγούστου του 2015. Σκαρφάλωσε 10% σε ένα μήνα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδιζε 2,2%, οδηγώντας τη δυναμική στην περιοχή αλλά έκλεισε τελικά πάνω από +1,7%.

Υπάρχει σχεδόν πλήρης συναίνεση μεταξύ των συναλλασσόμενων, πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή, θα αποφασίσει μέτρα διευκόλυνσης, πιθανότατα αυτή την περίοδο αναπτύσσεται αναδιάταξη στις ήδη μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων και μετοχών. Η μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, αποδείχθηκε μη δημοφιλής για το κοινό και την κυβέρνηση, έτσι μια εμβάθυνση αυτών των περικοπών είναι λιγότερο πιθανή επιλογή.

Αλλά μερικοί αναλυτές της αγοράς λένε ότι μια κίνηση BOJ μπορεί να είναι πολύ κοντά στο να κρατηθούν μακριά από κάθε δράση, αφού αναμένεται δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων και μια καθυστέρηση στην επιβολή φόρου επί των πωλήσεων το επόμενο έτος για τόνωση της ανάπτυξης. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της πολυπόθητης δέσμης δημοσιονομικών κινήτρων αργότερα σήμερα, με τους επικριτές να περιμένουνε να δούνε πόσες είναι στην πραγματικότητα οι νέες δαπάνες.

Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ .HSI αυξήθηκαν +0,4% στο πρώτο μέρος αλλά στο δεύτερο υποχωρούν -0,14%.  

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τέσσερις εταιρείες φέρεται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού επενδυτή που άρχισε πρόσφατα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ΑΜΠΕ, οι ενδιαφερόμενοι είναι η ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και oι κινεζικές State Grid και South Power Grid.

Την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα και την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ως προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. «Κατόπιν της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδοτικής διευκόλυνσης της χώρας από τους πιστωτές της, και στη συνέχεια της επανένταξης των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, κύρια παράμετρο για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρεται σε μελέτη της για την επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Στα 16.613.714.104,63 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο) εκτινάχθηκαν οι οφειλές ασφαλιστικών χρεών επιχειρήσεων και εργοδοτών προς τα ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά καθώς οι οφειλές, είτε επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, είτε μειώνονται από τμηματικές καταβολές, είτε εξοφλούνται.

Για περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) φέτος προειδοποιεί η «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» της Τραπέζης της Ελλάδος, που δόθηκε σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, στο βαθμό που οι τράπεζες δεν προβούν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, (π.χ. περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων μέσω της αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερο για τις εταιρείες επιτόκιο, ανταλλαγή εταιρικού χρέους με μετοχικό κεφάλαιο), τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να αυξηθούν

Συγκροτήθηκε σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank μετά την αποχώρηση επτά εκ των μελών του.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ετήσια αύξηση 0,16%, στους 229 τόνους, σημείωσε η παραγωγή χρυσού στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η ζήτηση του χρυσού μειώθηκε κατά 7,68%, στους 529 τόνους. Σύμφωνα με την Κινεζική Ένωση Χρυσού, η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού που διακινείται στην κινεζική αγορά (341 τόνοι) απορροφάται από τον κλάδο της παραγωγής κοσμημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την Τετάρτη την επιβολή προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για δημοσιονομική παρέκκλιση και να ορίσει νέες, πιο μακρές προθεσμίες για να επαναφέρουν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να προτείνει πράγματι την επιβολή προστίμων, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα επιβληθούν τέτοια. 

Η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη, η απασχόληση, αλλά και η ασφάλεια με έμφαση στο προσφυγικό αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2017, σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής θέσης που συμφωνήθηκε μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών. Το σχέδιο θα επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Αποζημιώσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ κατέβαλε η ευρωπαϊκή κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών Airbus για τα προβλήματα με το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Α400Μ που παράγει, αλλά και τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα του αεροσκάφους Α350. Ωστόσο, η εταιρεία δηλώνει ότι παραμένει σταθερή στους στόχους της, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε σήμερα μειωμένα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Εξειδικευμένα ιταλικά συνταξιοδοτικά ταμεία αποδέχθηκαν την πρόσκληση της κυβέρνησης να επενδύσουν στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της Ιταλίας, ενώ η Ρώμη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για την τράπεζα Monte dei Paschi, ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests. Η τράπεζα της Τοσκάνης, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία παρουσιάζει μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να παρουσιάσει κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν αργά την Παρασκευή.

Η Ελβετία έχει συμμορφωθεί προς τους διεθνείς κανόνες διαφάνειας, ανταποκρινόμενη στην παροχή φορολογικών πληροφοριών μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων, επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η συνολική αξιολόγηση της Ελβετίας -σε σχετική έκθεση- ήταν ότι «έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «επιβεβαιώνοντας την πρόοδο που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση μεγαλύτερης φορολογικής διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών».

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για οποιαδήποτε διμερή συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων μέχρι να γνωστοποιηθούν περισσότερα για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε χθες προς τον νέο Βρετανό ομόλογό του ο επικεφαλής εμπορικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικλ Φρόμαν.