Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 10:17

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Sarros Securities: «Οι αγορές στις ΗΠΑ κινήθηκαν πτωτικά, αποτέλεσμα ρευστοποιήσεων που προήλθαν από τη μία από τις μεικτές ανακοινώσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, όπως η δραστική μείωση του δείκτη βιομηχανικής δραστηριότητας του Chicago και από την άλλη από αρνητικές επιχειρηματικές ειδήσεις. Η πτώση αυτή σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών πετρελαίου πίεσε και τις ευρωπαϊκές μετοχές.

»Στην ελληνική αγορά, παρά τις προσπάθειες από ΟΠΑΠ και τις εταιρίες του ομίλου της Αγροτικής τράπεζας, εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις απόρροια της αποκόμισης κερδών μετά την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων ημερών. Ως εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την τάση της αγοράς χαρακτηρίζονται, η πορεία επίλυσης του ασφαλιστικού για τον τραπεζικό κλάδο και η περαιτέρω βελτίωση ιδιωτικοποίησης μετοχοποίησης των ΔΕΚΟ. Για σήμερα προβλέπεται πτωτική ημέρα κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου».

Marfin Analysis: «Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η ελληνική αγορά σημείωσε πτώση λόγω των έντονων ρευστοποιήσεων. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάστηκε στις μετοχές των ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε 0,62% χαμηλότερα, μην καταφέρνοντας και πάλι να ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες. Οι όγκοι συναλλαγών ανήλθαν στα 209 εκ. ευρώ (+149%). Θεωρούμε ότι λόγω της πρόσφατης ανόδου μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αποκόμιση κερδών».

Fortius Finance: «Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου θα φανεί εάν η χθεσινή σημαντική αύξηση της προσφοράς θα έχει και συνέχεια. Πάντως η αποκοπή των δικαιωμάτων των υπολειπομένων μερισμάτων για τις μετοχές του ΟΠΑΠ (€0.93 ή -4.19%) και Motor Oil (€0.65 ή -5.13%) αναμένεται να αποτελέσει μοχλό πίεσης της αγοράς προς χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον στο ξεκίνημα, με την πορεία τους, όπως και αυτής του τραπεζικού κλάδου και του κλάδου τηλεπικοινωνιών να καθορίζει το εύρος της κίνησης στη συνέχεια.

Κατά τη γνώμη μας το σημερινό δημοψήφισμα της Ολλανδίας για το ευρωσύνταγμα δεν πρόκειται να επηρεάσει το Γ.Δ. και τους ξένους δείκτες».