Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 10:37

Ινδία: Μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, στο 4,1% του ΑΕΠ

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ινδίας, στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών, τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, καθώς η χώρα, περιόρισε τις δαπάνες για ενέργεια, δρόμους και πλοία, με αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί.

Το έλλειμμα ήταν 4,1% του ΑΕΠ ή 1,27 τρισ. ρουπίες (29 δισ. δολ.), σύμφωνα με τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση. Το έλλειμμα, είναι το ίδιο με το αντίστοιχο τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 1997 και χαμηλότερο των προβλέψεων της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο, στο 4,5%.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ινδίας, ενδέχεται να διευρυνθεί την τρέχουσα χρήση, που άρχισε την 1η Απριλίου, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Manmohan Singh, δέχεται πιέσεις από τους κομμουνιστές της αντιπολίτευσης, να αυξήσει τις δαπάνες στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της αγροτικής ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, P. Chidambaram, προέβλεψε τον Φεβρουάριο, ότι το έλλειμμα ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ, την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, η κυβέρνηση της χώρας, μείωσε τις δαπάνες για την κατασκευή δρόμων και εθνικών οδών κατά 1/3, στα 72 δισ. ρουπίες, αλλά και αυτές για την ηλεκτρική ενέργεια, στα 140 δισ. ρουπίες, από προγραμματισμένες δαπάνες 156 δισ. ρουπίες, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να εξοικονομήσει κεφάλαια για επενδύσεις στην υγεία και την εκπαίδευση.