Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 09:56

Market Beat: Ο ΓΔ θα παλέψει για τη μεσοπρόθεσμη τάση του

Στην πρώτη παράγραφο την περασμένη Δευτέρα σημειώναμε τις προσδοκίες αρκετών εγχώριων αναλυτών για διόρθωση αλλά καταλήγαμε: «Στην αγορά τον τόνο καθορίζουν οι ξένοι θεσμικοί, που λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το διεθνές κλίμα και την διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου». Μια εβδομάδα χαμηλών όγκων, χαμηλών τόνων συναλλακτικά αλλά θετικού τελικού αποτελέσματος, ήταν η τέταρτη του Ιουλίου. Με ροή ειδήσεων χωρίς μεγάλο ειδικό βάρος στη διαμόρφωση του κλίματος στην Αθηναϊκή αγορά.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στην πρώτη παράγραφο την περασμένη Δευτέρα σημειώναμε τις προσδοκίες αρκετών εγχώριων αναλυτών για διόρθωση αλλά καταλήγαμε: «Στην αγορά τον τόνο καθορίζουν οι ξένοι θεσμικοί, που λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το διεθνές κλίμα και την διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου». 

Μια εβδομάδα χαμηλών όγκων, χαμηλών τόνων συναλλακτικά αλλά θετικού τελικού αποτελέσματος, ήταν η τέταρτη του Ιουλίου. Με ροή ειδήσεων χωρίς μεγάλο ειδικό βάρος στη διαμόρφωση του κλίματος στην Αθηναϊκή αγορά. Για αυτό η ατμόσφαιρα καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την τάση που εμφάνισαν οι διεθνείς αγορές οι οποίες παρέμειναν στον αστερισμό των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Αδιαφορώντας, μετά από καιρό, για την πορεία του πετρελαίου. Στις ΗΠΑ, οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν νέα ρεκόρ υψηλών, με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ορισμένων μόνο σούπερ επιχειρήσεων. Στην Ευρώπη της μετά Brexit ψηφοφορίας, η ΕΚΤ διαχειρίστηκε, με την μη λήψη μέτρων, τις πιέσεις στο ευρώ. Γιατί θεωρείται βέβαιο για τους επενδυτές, ότι θα συνεχίσει τα μέτρα χαλάρωσης σαν απάντηση στις επιπτώσεις από το Brexit, ενώ στην συνέντευξή του ο Πρόεδρος Ντράγκι στήριξε τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τον κλάδο που δεν ανέκαμψε μετά τη βουτιά στις 24/6. Παγκόσμια οι αγορές έδειξαν να λαμβάνουν σε κάποιο βαθμό υπόψη την κατάσταση που διαμόρφωσε η απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Η άνοδος στο ΧΑ,  εμφανίζεται με τρόπο που απογοητεύει μάλλον τους εγχώριους αναλυτές. Η στήλη έχει να παρατηρήσει ότι το κεντρικό αντεπιχείρημα όλων όσων σχολιάζουν τα πεπραγμένα της αγοράς, είναι ότι η όποια άνοδος καταγράφεται, προκύπτει από συναλλαγές με τόσο μικρό βάθος που καθιστά αβέβαια τα κέρδη των τιμών. Με άλλα λόγια, σε όλα τα σχόλια, το ας κρατάμε μικρό καλάθι υπονοείται. Οι δε ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να το φυσάνε και να μην κρυώνει αυτό που έπαθαν με τις Τραπεζικές μετοχές. Τις αγόρασαν όταν οι τιμές τους πέσανε κάτω από την τιμή κτήσης των πρόσφατων ΑΜΚ, αντί επιβράβευσης ωστόσο, εισέπραξαν «παράξενους» εγκλωβισμούς, λόγω μεγέθους απωλειών και πιέσεων που δεν φαντάστηκαν ότι μπορούσαν να ασκηθούν. Η αρνητική προκατάληψη βαραίνει τις αποφάσεις τους και το κακό παρελθόν αλυσοδένει τις κινήσεις τους. Η αγορά ωστόσο δεν αλυσοδένεται επειδή δεν την πιστεύουν και πολύ, εκείνοι που την υπηρετούν στο εσωτερικό, επειδή οι ξένοι επενδυτές την αντιμετωπίζουν διαφορετικά.

Οι Ασιατικές μετοχές παρέμειναν κοντά στα υψηλά εννέα μηνών, σήμερα Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit χαλάρωσαν, ενώ το δολάριο ήταν ισχυροποιημένο μετά από τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Οι αρμόδιοι επί της χάραξης πολιτικής από την Ομάδα των χωρών του G20 συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο να εργαστούν για την υποστήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και την καλύτερη κατανομή στα οφέλη εκ του εμπορίου, σε μια συνάντηση το Σαββατοκύριακο που κυριαρχείται από την επίδραση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρώπη και τους φόβους περί αύξησης του προστατευτισμού.

Για τους ξένους επενδυτές το ΧΑ είναι ένα τμήμα της παγκόσμιας αγοράς μετοχών με συγκεκριμένη, αναφορικά με τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους, ποσόστωση για την περιφέρεια του ευρώ και για την ειδική κατηγορία που συνιστά στις αναδυόμενες αγορές. Τα κεφάλαια αυτά είναι μέρος της περίσσειας φθηνής ρευστότητας που παρείχαν και παρέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες και το… Brexit.  Καθώς το αρχικό σοκ προκάλεσε κλονισμό των αγορών κάθε είδους και μετά, αποδείχθηκε ευεργέτημα μικρής(;) διάρκειας. Γιατί ενεργοποίησε (ή έδωσε την δικαιολογία) τις διοικήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, για να λάβουν μέτρα χαλάρωσης ή να αποφύγουν πολιτικές σύσφιξης. Αυτό ανακουφίζει την επενδυτική κοινότητα προσωρινά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμα και οι αισιόδοξοι αναζητούν τη βάση της ανόδου

Ακόμα μια εβδομάδα που οι δείκτες «σύρθηκαν» σε νέα ρεκόρ υψηλών, με ενδείξεις αδυναμίας στους κλάδους που στήριξαν το τρέχον ράλι της Wall Street και εμφάνιση νέων πρωταγωνιστών. Πολλοί αναγνωρίζουν ότι η τρέχουσα ανοδική τάση έχει άφθονη ορμή αφού οι επενδυτές κινούνται αγνοώντας τυχόν αρνητικές ειδήσεις. Ένα θέμα που πάνω του είχε στηριχθεί η έναρξη της ανόδου  προς τα ρεκόρ, ήταν μια απότομη κίνηση των τιμών της ενέργειας υψηλότερα, αλλά αυτή η πορεία έχει πλέον αντιστραφεί. Ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε φρένο στην τάση για υψηλότερα επίπεδα τιμών

Ούτε έχει υπάρξει η πολύ μεγάλη είδηση από τα εταιρικά κέρδη ή από το οικονομικό μέτωπο, που να λειτούργησε υποστηρικτικά. Βέβαια διαπιστώνονται περιπτώσεις δυνατής κερδοφορίας όπως της Microsoft , αλλά τίποτα καλό δεν προέκυψε από τον κλάδο της ενέργειας, τις αεροπορικές εταιρείες και τις τράπεζες. Τα οικονομικά δεδομένα ήταν ανάμεικτα, στην καλύτερη περίπτωση. Πολλοί λοιπόν αναφέρουν ότι για να είναι αυτή η ανοδική τάση ανθεκτική η είδηση πρέπει, όπως πάντα, να ακολουθήσει την τάση.

Έτσι τα επίπεδα ρεκόρ της χρηματιστηριακής αγοράς πρέπει να «υποστηριχθούν», Αφού κανένας δεν τα θεωρεί φθηνά, με το PE σήμερα κοντά στο 25, για τις εισηγμένες στον S&P 500.

Οι μετοχές, που υπό την ηγεσία τους ορίστηκε το τρέχον ράλι, ήταν εκείνες που εμφάνιζαν υψηλή άμυνα με βάση τη χαμηλή τους μεταβλητότητα. Έχουν πρόσφατα αρχίσει να εμφανίζουν κάμψη. Αλλά για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες, το ρόλο του οδηγού ανέλαβαν οι τομείς της  τεχνολογίας και των βασικών αγαθών και όχι της κοινής ωφέλειας ή των προσωπικών οικιακών ειδών που οδήγησαν το δείκτη S&P 500, καθώς ανέβηκε επί 12 ημέρες από τότε που ξεκίνησε περίοδος ανακοίνωσης κερδών. Οι εταιρίες υπολογιστών και λογισμικού ήταν η καλύτερη ομάδα των πέντε ημερών που πέρασαν, ωθώντας το δείκτη αναφοράς για τις αμερικανικές μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ με την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο του.

Εβδομάδα εταιρικών κερδών

Κέρδη από 15% ή περισσότερο σε εταιρείες όπως η EBay Inc. και η Chesapeake Energy αναπτερώσανε  το φρόνημα των «ταύρων» που ψάχνουν για αποδείξεις ότι είναι κάτι περισσότερο από τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, πίσω από την ανοδική ορμή που εμφάνισαν οι μετοχές. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες του S&P 500 παρουσίασαν σημάδια, σχετικά με το σπάσιμο μιας αλυσίδας τεσσάρων τριμήνων με πτώση των πωλήσεων, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι μια πολυαναμενόμενη ανάκαμψη στα κέρδη είναι προ των πυλών. Σε διεθνές επίπεδο η εικόνα ήταν μικτή αλλά υπέρ των μετοχικών αξιών.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2175,03 μονάδες είχε επίδοση +0,61% και στο 2016 πέρασε σε κέρδη +6,41%. Ο Dow ανέβηκε +0,29% στις 18.570,85 μονάδες και στο έτος κερδίζει +6,58%. Ο S&P400 κέρδισε +0,56% με επίδοση φέτος +10,99% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,63%, αποδίδει στο έτος +6,78%. Ο δε Nasdaq, με αύξηση +1,40%, αύξησε τα κέρδη του για το 2016 στο +1,85%. Ο χρυσός υποχώρησε κατά -0,57%, με κλείσιμο στα 1330,10 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ βούλιαξε στη βδομάδα, κλείνοντας στα 44,26 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία απώλειες -4,36% και επίδοση στο έτος +19,40%.

Ο Nikkei, ενισχύθηκε πάλι, λόγω ισχυροποίησης του δολαρίου +0,78% και στο έτος χάνει -14,87%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ανέβηκε +0,80%, με απόδοση -5,54% το 2016 και ο CAC ομοίως κατά +0,20% με ετήσια μεταβολή -5,52%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,81% και στο έτος χάνει -9,89%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά 0,18% και στο 2016 υποχωρεί -21,66%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε άνοδο +2,56%, και στο έτος ενισχύεται +31,49%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε κατά +1,76%, με επίδοση στο 2016 +10,61%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,34%, και επίδοση για το 2016 +2,50%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία με πτώση -0,12%, στο 2016 αποδίδει +6,28%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng εκτινάχθηκε +1,41% και στο 2016 γύρισε σε κέρδη +0,23%. Πτώση -1,36% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -14,87%. 

Αργά και σταθερά κερδίσθηκαν οι μονάδες για τον S&P500 αυτή την εβδομάδα, από μια αύξηση στον τομέα των εξαγορών και από οικονομικά στοιχεία που ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες της Wall Street. Αυτά έφεραν, με ταπεινές κινήσεις και σχεδόν αθόρυβες συναλλαγές, τα νέα ρεκόρ υψηλών στο βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου. Επιτρέποντας όμως σε αρκετούς να παρατηρούν ότι τα πρόσφατα κέρδη στις κυκλικές μετοχές (αυτές που πηγαίνουν καλύτερα όταν ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα γενικά ή στον κλάδο τους) δεν είναι το ασφαλέστερο «δημοψήφισμα» για την οικονομία των ΗΠΑ.

«Φταίνε» τα ομόλογα

Η μεταστροφή του κλίματος μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια αντιστροφή στην ηγεσία του ράλι των αμυντικών μετοχών που στήριξαν τα κέρδη στις αγορές μετοχών σε όλο το 2016, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Τα νέα υψηλά για τον S&P 500 εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εμφανίστηκαν περισσότερο, επειδή οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις πενιχρές αποδόσεις της αγοράς ομολόγων, παρά από τις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Έγραφε προς τους πελάτες ο Charles Himmelberg, της Goldman, στις 21 Ιουλίου. «Το ράλι των κυκλικών είναι πιθανώς μια σύντομη επιχείρηση για την επαναφορά επιπέδων τιμών που αναλογούν στη μέση απόδοση έναντι των πολύ ανεβασμένων κερδών σε αμυντικές μετοχές και δεν μπορεί να διαρκέσει». Το αν αξίζουν τα νέα υψηλά για την επερχόμενη βελτίωση των μεγεθών τους ή αποτελούν αντίδραση στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια από την αγορά ομολόγων ψάχνουν να βρουν οι διαχειριστές και μάλλον δεν το βρίσκουν. 

Εκτός της αποσύνδεσης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου από την πορεία της τιμής του πετρελαίου, δηλαδή της ενέργειας, είχαμε αυτή τη βδομάδα και οριακή πτώση στην τιμή του χρυσού. Είναι σχετικά προφανές γιατί οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το χρυσό. Με την πρόσφατη άνοδο των χρηματιστηρίων σε νέα ιστορικά υψηλά, οι τιμές των μετοχών είναι τώρα για τα καλά σε υπερτιμημένο έδαφος. Ο λόγος τιμής προς κέρδη, ένα πρότυπο μέτρο αποτίμησης, δείχνει ότι ο δείκτης S&P500 είναι τώρα 56% πιο ακριβός από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ο χρυσός να αποδώσει καλά, μόνο και μόνο επειδή οι προοπτικές των μετοχικών αξιών είναι για αρκετούς μέτριες.

Η εξέταση  όλων των μηνών από το 1975 που ο χρυσός άρχισε να διαπραγματεύεται ελεύθερα στις ΗΠΑ και οι μετοχές έπεσαν, ο χρυσός ανέβηκε στο μισό αυτών των μηνών και έπεσε στο άλλο μισό. Τα ομόλογα αντίθετα, αυξήθηκε στα δύο-τρίτα αυτών των μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχουν μια καλύτερη αντιστάθμιση από το χρυσό έναντι ζημιών των ιδίων κεφαλαίων. Αλλά τα ομόλογα δεν είναι πολύ ελκυστικά αυτές τις μέρες. Το 10ετές ομόλογο δίνει απόδοση που σήμερα ανέρχεται στο 1,6%, πολύ κοντά σε αυτό που η αγορά στοιχηματίζει ως μέσο όρο του πληθωρισμού την επόμενη δεκαετία. Έτσι, στα τρέχοντα επίπεδα τα ομόλογα υπόσχονται απλώς να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αισιόδοξοι τολμούν να προβλέπουν για τον S&P500 επίπεδα ως τις 2400 μονάδες. Αλλά ο Ari Wald, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης της Oppenheimer, βλέπει ένα μοτίβο που υποδηλώνει ότι είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες να εμφανιστούν περισσότερα κέρδη. Αυτό προκύπτει από το πλήθος των μετοχών μιας αγοράς που συμμετέχουν σε κάθε ανοδικό κύμα. Επισημαίνει ότι το ποσοστό των μετοχών που διαπραγματεύονται άνω του μέσου όρου τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200 ημερών έχει χτυπήσει το 70%.

Το μοτίβο αυτό σηματοδοτεί μια «επανάληψη της αντοχής» των τιμών, όπως έγινε το 1995, το 2003, το 2009 και το 2012, δήλωσε ο Wald στο CNBC και δεν είναι το μόνο συστατικό από τη στατιστική προϊστορία που τον πείθει για ανοδική συνέχεια. Τόνισε ότι από το 1950, κάθε φορά που ο S & P 500 κατέγραψε νέο υψηλό όλων των εποχών και μετά διατηρήθηκε κάτω από την κορυφή για τουλάχιστον ένα χρόνο, τους επόμενους 12 μήνες είναι κατά μέσο όρο 14% ψηλότερα. Σύμφωνα με μια μελέτη της Oppenheimer που έδειξε ότι επιβεβαιώθηκε θετικά στις 12 από τις 13 φορές από το 1950, όταν προέκυψε αυτή η κατάσταση. Είπε επίσης ότι βλέπει τον S&P στις 2.250 μονάδες μέχρι το τέλος του 2016.

Ο δημοφιλής διαχειριστής και αναλυτής Byron Wien προβλέπει μια σημαντική μείωση για την αγορά μετοχών τους επόμενους μήνες. «Νομίζω ότι θα είναι μια πτωτική χρονιά για την αγορά. Και αυτό πρόκειται να συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο», δήλωνε ο αντιπρόεδρος στην Blackstone Advisory Partners, την Τετάρτη στο CNBC. Δεδομένου ότι ο S&P 500 έχει κέρδη πάνω από +6,4%,  η αρνητική επίδοση στο τέλος του έτους θα αντιπροσωπεύει μια σημαντική απώλεια για τους επενδυτές που αγοράζουν μετοχές τώρα. Οι ανησυχίες του προέρχονται από το ό, τι τα επίπεδα αποτίμησης που εμφανίζονται, είναι πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

ΧΑ

Δεύτερη ανοδική εβδομάδα με δύσπιστους επενδυτές

Τη Δευτέρα 18/7 στο ΧΑ διατηρήθηκε η καθοδική ορμή από την Παρασκευή και με οδηγό τις Τράπεζες ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα στις 555 μονάδες, με απώλειες -0,38% ενώ ο τραπεζοκεντρικότερος 25άρης έχασε -0,85% καταλήγοντας στις 1505,45 μονάδες.  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,236 εκατ. ευρώ μόλις, ενώ οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,565. Οι κλαδικές απώλειες που μέτρησαν ήταν των εταιριών Τραπεζών -3,04%,  Βιομηχανικών Προϊόντων -1,19%, Κοινής Ωφέλειας -1,11% και αντιστάθμισαν αυτές τα κέρδη των εταιριών Εμπορίου +2,35% και Τηλεπικοινωνιών +1,39%. Την Τρίτη με την αγορά κόντρα στο διεθνές πτωτικό κλίμα και τζίρο ακριβώς διπλάσιο της προηγούμενης ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,53% με τον 25άρη στο +1,41% γιατί το +2,25% των Τραπεζών προκάλεσε άνοδο σε εταιρίες Εμπορίου +4,28%, Πρώτων Υλών +2,93%, Τραπεζών +2,25%, Ακίνητης Περιουσίας +2,15%, Πετρελαίου Αερίου +2,08%, Τροφίμων Ποτών +2,08%, με μόνες στον αντίποδα με ισχύ στον ΓΔ τις εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -0,69% και Τεχνολογίας -0,28%. Εκείνη τη μέρα όμως τα πακέτα είχαν αξία 23,075 εκατ. ευρώ με περίπου 22 για τα ΕΛΠΕ. Την Τετάρτη, μέρα διεθνούς επενδυτικού ενθουσιασμού, είχαμε την εγγραφή το μέγιστου εβδομάδας με το ελάχιστο να αφορά στις συναλλαγές της Δευτέρας. Ο ΓΔ έφθασε ως τις 572,28 μονάδες περνώντας το επίπεδο αντίστασης των 571 που ανέφεραν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές.  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,289 εκατ. ευρώ και οι τελικές μεταβολές ήταν μικρές +1,06% ο ΓΔ στις 569,74 μονάδες και +0,45% ο 25άρης. Αφού στο δεύτερο μέρος ξεκίνησαν ισχυρές πιέσεις σε τραπεζικά blue chip που έδωσαν απώλειες -0,44% στον κλάδο, μια μέρα με ισχυρή άνοδο των κλάδων Πετρελαίου Αερίου +4,26%, Κατασκευές Υλικά +4,19%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,88%, και Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,45%.

Το αποτέλεσμα των επόμενων δυο συνόδων ήταν θετικό αφού την Παρασκευή, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,294 από 37,640 εκατ. ευρώ την Πέμπτη, και ο ΓΔ  οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,51% κλείνοντας στις 571,57 από 568,65 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1543,96 από 1526,95 με μεταβολή +1,11%. Οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν στο διήμερο ήταν των Τηλεπικοινωνιών +2,26% από -1,29%, Τραπεζών +1,72% από -1,27%, και Τροφίμων Ποτών +1,33% από +0,48%. Οι μεταβολές υπογραμμίζουν τη μεταβλητότητα των διαθέσεων των θεσμικών για ΟΤΕ και Τράπεζες με την ΕΕΕ σε ρόλο τίτλου άμβλυνσής της. Ενώ απομένουν πέντε συνεδριάσεις για να τελειώσει ο Ιούλιος, για το ΧΑ αποδείχθηκε ευεργετικός λόγω των δυο συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων. Η δεύτερη έδωσε άνοδο +2,55% στον ΓΔ και τον εισήγαγε σε ζώνη τιμών που αντιστοιχούν σε ισχυρή αντίσταση. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή τιμών μεταξύ των 570 και 576 μονάδων και παρέμεινε ως πηγή μεταβλητότητας της γενικής τάσης ο τραπεζικός κλάδος.

Οι επιμέρους μετοχές που παρακολουθούμε είναι τα blue chip που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που γυρίζουν στην αγορά. Η εβδομαδιαία μεταβολή του 25άρη ήταν +1,68% και τον Ιούλιο ενισχύεται +6,34%. Για την ΑΛΦΑ η εβδομάδα δεν ήταν καλή αφού την άφησε αμετάβλητη ενώ στον Ιούλιο κερδίζει 11,11%. Η ΕΤΕ δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και έπεσε -3% και για αυτό  στον Ιούλιο κερδίζει μόνο 1,04%. Η ΕΥΡΩΒ με κέρδη +0,68% στη βδομάδα, τον Ιούλιο κερδίζει 7,27%. Ενώ η ΠΕΙΡ χάνοντας -2,42% είναι αμετάβλητη τον τρέχοντα μήνα. Οι μετοχές που ξεχωρίζουν αυτή την εποχή βάσει εβδομαδιαίας και μηνιαίας μεταβολής είναι ΑΡΑΙΓ +2,11% στη βδομάδα και 10,05% στο μήνα. ΒΙΟ +3,28% στη βδομάδα και 9,57% στο μήνα. ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,66% στη βδομάδα και 10,29% στο μήνα. ΔΕΗ +3,70% στη βδομάδα και 14,29% στο μήνα. ΦΦΓΚΡΠ +8,06% στη βδομάδα και 20,75% στο μήνα.

Ειδικές περιπτώσεις είναι οι ΤΙΤΚ +6,65% στη βδομάδα και 6,65% στο μήνα. ΟΠΑΠ +0,00% στη βδομάδα και 13,34% στο μήνα. Επίσης αξίζουν αναφοράς οι μεγάλοι νικητές της εβδομάδας που έφτιαξε την απόδοσή τους τον Ιούλιο. ΕΛΠΕ +7,82% στη βδομάδα και +2,39% στο μήνα. ΜΟΗ +6,36% στη βδομάδα και 4,19% στο μήνα.

Συμπερασματικά σημειώθηκε μικρή βελτίωση στην εικόνα της αγοράς που την έφερε μπροστά σε δύσκολες αντιστάσεις με χαμηλό μέσο τζίρο καθαρών συναλλαγών. Η ελπίδα για να αυξηθεί η διάθεση για συμμετοχή εγχώριων επενδυτών στο ΧΑ, σχετίζεται με την άρση των capital control και με την ύπαρξη ειδήσεων από το εσωτερικό που να πείθουν για ανάκαμψη της οικονομίας.  

Τεχνική ανάλυση

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Περιμένοντας το 'τρένο της μεγάλης φυγής' προς τις 610 με 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει σχεδόν εννέα μέρες αναμονής στο διαγραμματικό σταθμό άνω των 550 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης από απόψεως Fibonacci Retracement έχει καλύψει το 50% της διόρθωσης από το σημείο που βρισκόταν στην προ "Brexit" εποχή, στις 620 μονάδες, έχοντας μπροστά του τα πολύ σημαντικά επίπεδα του 61,86% στις 581 μονάδες και του 78,6% στις 598 μονάδες, ενώ από τα "μετόπισθεν" μεγάλη διαγραμματική σημασία παίζει το επίπεδο του 23,6% στις 541 μονάδες.

Σύμφωνα με τη θεωρία των Fibo επιβεβαιωμένη κίνηση άνω του 61,86%, στις 581 μονάδες, αναιρεί το καθοδικό κύμα χαμηλότερα των 540 μονάδων, δίνοντας πόντους στο ανοδικό σενάριο "πλήρωσης" όλης της βίαιης καθοδικής κίνησης της 24ης και 27ης Ιουνίου από τις 620 έως τις 517 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Περιμένοντας το 'τρένο της μεγάλης φυγής' προς τις 610 με 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει σχεδόν εννέα μέρες αναμονής στο διαγραμματικό σταθμό άνω των 550 μονάδων.

Οι ημερήσιοι σχηματισμοί των αποτυπωμένων "candlesticks", της εβδομάδας που ολοκληρώνεται, δεν προκαλούν και ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις τάξεις των επενδυτών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί με ασθενικό τζίρο συναλλαγών. Το στοιχείο αυτό του μειωμένου τζίρου συναλλαγών, ενθαρρύνει το φόβο μιας ξαφνικής αναβολής του "ανοδικού ταξιδιού" προς τις 600 μονάδες προκαλώντας ανατροπή των "διακοπών" των "Buyers" με μια γρήγορη επιβίβαση στο "τρένο της επιστροφής" προς τις 545 μονάδες.

Ζητούμενο για το Γενικό Δείκτη, πέρα από τους Καλοκαιρινούς συνειρμούς, είναι η αποφασιστική είσοδός του μέσα στη ζώνη αντίστασης των 580 με 585 μονάδων. Η κίνηση αυτή, για να έχει τα "διαπιστευτήρια" ανοδικής συνέχειας θα πρέπει να εμπεριέχει ισχυρό τζίρο συναλλαγών και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των γνωστών χορηγών (ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ), όπου λόγω της βαρύτητάς τους στο Δείκτη αποτελούν "αγαπημένα εργαλεία" για την "επιθυμητή" κατεύθυνση της Αγοράς.

Στο διεθνές σκηνικό ο συνδυασμός της καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών των Αμερικανικών δεικτών και η γρήγορη ανοδική 'επούλωση των πληγών' των Ευρωπαϊκών δεικτών από το 'Brexit' και των επερχόμενων Τραπεζικών 'stress tests' μπορεί να φέρει τη 'λύτρωση' για τους υποστηριχτές της μεσοπρόθεσμης ανόδου, σπρώχνοντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς τα υψηλά των 660 μονάδων.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι κινείται o Γενικός Δείκτης, που έχει καλύψει τις μισές από τις σχετιζόμενες με το 'Brexit' απώλειες, τη στιγμή που οι μεγάλοι Ευρωπαϊκοί δείκτες προσφέρουν θετικές μηνιαίες αποδόσεις και οι Αμερικάνικοι S&P-500 και Dow Jones σημείωσαν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Στάση αναμονής και συναλλακτική απραξία στο Χ.Α., που, όμως, δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς βρισκόμαστε στα μέσα του Θέρους και απουσιάζουν οι ουσιαστικοί εσωτερικοί καταλύτες επηρεασμού της Αγοράς.

Οι εξελίξεις των επόμενων μηνών στο θέμα των "κόκκινων" δανείων θα επηρεάσουν προφανώς τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, με τους αναλυτές να στρέφουν σταθερά το βλέμμα προς την Ιταλία αλλά και την μέχρι πριν σύντομο χρονικό διάστημα "υπεράνω πάσης υποψίας" Γερμανία και τις πιθανές ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών αυτών των Χωρών.

Από τεχνική άποψη, ο Γενικός Δείκτης, στο ανοδικό σενάριο, θα έρθει αντιμέτωπος με την αντίσταση των 580 μονάδων, ενώ μία διόρθωση θα μπορούσε να στοχεύσει στις 556 μονάδες.

Στα θετικά του μήνα Ιουλίου, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή , η μεγάλη μείωση της ημερήσιας μεταβλητότητας, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, με τους αγοραστές να ελπίζουν ότι οι μικρότερες ημερήσιες διακυμάνσεις αλλά και η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, στις Ξένες Αγορές, μπορούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη ροή νέων κεφαλαίων προς το Χ.Α.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές με μικτή εικόνα μεταβολών παρέμειναν κοντά στα υψηλά εννέα μηνών, σήμερα Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit χαλάρωσαν, ενώ το δολάριο ήταν ισχυροποιημένο μετά από τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Οι αρμόδιοι επί της χάραξης πολιτικής από την Ομάδα των χωρών του G20 συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο να εργαστούν για την υποστήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και την καλύτερη κατανομή στα οφέλη εκ του εμπορίου, σε μια συνάντηση το Σαββατοκύριακο που κυριαρχείται από την επίδραση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρώπη και τους φόβους περί αύξησης του προστατευτισμού.

Ο ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν επίπεδος -0,01%, ευρισκόμενος -0,5% κάτω από την κορυφή των εννέα μηνών που χτύπησε την Πέμπτη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε ως 0,4% αλλά στο δεύτερο μέρος μειώθηκε στο +0,02%  με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να θεωρείται πιθανό να προβεί σε μια αναθεώρηση της πολιτικής που λήγει την Παρασκευή για να διευκολύνει περαιτέρω, ενώ Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διέταξε μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.

Μετά το Brexit, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες κατά τους προσεχείς μήνες. Καθώς οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν βυθιστεί βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, οι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν σε assets των Η.Π.Α., όπου οι αποδόσεις των ομολόγων είναι υψηλότερες και οι οικονομικές προοπτικές φαίνονται καλύτερες. Αυτό ενισχύει τη σχετική ελκυστικότητα του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων DXY χτύπησε ένα υψηλό 4-1 / 2 μηνών των 97,543 μονάδων την Παρασκευή και διαμορφώθηκε στις 97,443 στις αρχές των συναλλαγών τη Δευτέρα.

Τα κέρδη του δολαρίου, πίεσαν το ευρώ που διαπραγματεύεται στα 1,0965 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα χτύπησε ένα χαμηλό ενός μήνα των 1,09555 την Παρασκευή. Η βρετανική λίρα είναι επίσης υπό πίεση μετά από έρευνες την Παρασκευή που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε μαραθεί στον απόηχο του Brexit, διαπραγματεύεται στα 1,3141 δολάρια, κοντά στο χαμηλό της περασμένης εβδομάδας των 1,3065.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η δημοσίευση της μελέτης βιωσιμότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αποτελέσει το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μετά τις επίσημες δηλώσεις περί αναγκαιότητας διευθέτησης του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου -την άποψη υιοθέτησε τόσο ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί όσο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου- το ενδιαφέρον επιστρέφει στην προώθηση των «προαπαιτούμενων» για το οριστικό κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης (με την εκταμίευση και των υπόλοιπων 2,8 δισ. ευρώ), αλλά και της 2ης.

Ρεαλιστικούς χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018, ενώ εκτιμά πως είναι «εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να βγούμε στις αγορές», «Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ρήγμα εμφανίζει το ενιαίο μέτωπο των κοινωνικών εταίρων για τις εργασιακές σχέσεις εν όψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης για τη β΄αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μόλις τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Τη διευκρίνιση των θέσεων του ΣΕΒ για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων ζητεί η ΓΣΕΕ, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι: «Οι θέσεις του ΣΕΒ για τα εργασιακά, όπως διατυπώθηκαν στο Οικονομικό Δελτίο του Συνδέσμου, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων συνυπέγραψαν στην πρόσφατη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτικών φορέων».

Την ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού μετώπου για το εργασιακό, μέσα από την υποστήριξη του κοινού ανακοινωθέντος των κοινωνικών εταίρων επισημαίνει, με δήλωση του στη «Ναυτεμπορική», ο υπουργός Εργασίας και καλεί τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση επί του θέματος αυτού, ώστε να ενδυναμωθεί και να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η διαπραγματευτική θέση της χώρας, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει πως δεν τον αιφνιδίασε το γεγονός ότι, μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του ΣΕΒ που ήταν «σε διαφορετικό ύφος», καθώς, όπως επισημαίνει, «ο ΣΕΒ, με την τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση».

Με θετικό πρόσημο εξακολουθεί να τρέχει η ΑΒ Βασιλόπουλος στο πρώτο μισό του έτους, με επιδίωξη να κλείσει το 2016 εμφανίζοντας αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης με την περσινή χρήση, ήτοι με αύξηση εσόδων περί το 9%. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», μολονότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 συνολικά η αγορά της οργανωμένης λιανικής τροφίμων εμφανίζει πτώση πωλήσεων περί το 4%-5%, η ΑΒ παρουσιάζει ανάπτυξη τόσο των καθαρών της πωλήσεων όσο και του μεριδίου της στην αγορά, ενώ συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση των σχεδιασμών σε επίπεδο δικτύου.

Μετρημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η S&P διατηρώντας την αξιολόγηση της χώρας στο «B-/Β», την υψηλότερη βαθμίδα έναντι των υπόλοιπων οίκων, με σταθερή την προοπτική (outlook). Η καλή πορεία εφαρμογής του μνημονίου αλλά και η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελούν προαπαιτούμενα για αναβάθμιση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, ενώ παράλληλα «βλέπει» στροφή στην ανάπτυξη από το 2017 με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4% το 2019.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Υπέρ της εφαρμογής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Κίνα. Το θέμα συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν προχωρούν στην καθιέρωσή του επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων. Για το λόγο αυτό ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τις αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της G20. Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της G20, της ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, που συνεδρίασαν χθες και σήμερα στη νοτιοδυτική Κίνα, το Brexit προστίθεται στις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων στις ιταλικές τράπεζες απέκλεισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rainews 24, στο πλαίσιο της συνόδου της G20. Ο Ιταλός υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο «να καταστεί αναγκαία, στην φάση αυτή, προσφυγή σε κούρεμα καταθέσεων σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες». Ο κ. Πάντοαν προσέθεσε ότι εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «εποικοδομητικός διάλογος», σε ό,τι αφορά την ευελιξία που σχετίζεται με τη νομοθεσία για τραπεζικούς οργανισμούς.

Την ανάγκη να υπάρξουν διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Πάντοαν, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα που γεννά το Brexit. «Το Brexit έχει ήδη αντίκτυπο», δήλωσε ο κ. Πάντοαν στο Reuters, στο περιθώριο της συνεδρίασης της G20, της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που διεξάγεται στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας.

Τη σημασία των διαρθρωτικών μετααρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάτπυξης και την κατανομή των ωφελειών της υπογράμμισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα καθοριστικές, όπως δείχνουν πρόσφατες εργασίες του ΔΝΤ. Καλά σχεδιασμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη και να την καταστήσουν πιο περιεκτική», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της.

H Βρετανία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θ' αποχωρήσει από την Ε.Ε., δήλωσε ο νέος υπουργός των Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, υπό τη διεθνή πίεση των υπουργών Οικονομικών της G20. Στη διάρκεια των συνομιλιών οι υπουργοί Οικονομικών αρκετών χωρών κάλεσαν τη Βρετανία να δώσει διευκρινίσεις για το πώς θα υλοποιηθεί η διαδικασία της αποχώρησης από την Ε.Ε.. Οι χώρες της G20 ανησυχούν για ενδεχόμενες συνέπειες από το Brexit, που θα δρομολογήσουν γενικότερα προβλήματα στην υποτονική πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό επιθυμούν ανώτατοι αξιωματούχοι της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Νωρίτερα, ο Σαπέν είχε επισημάνει ότι η Βρετανία δεν ήταν προετοιμασμένη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου και θα πρέπει να της δοθεί χρόνος για να αντιδράσει, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται λόγω της αβεβαιότητας.