Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 10:01

Credit Agricole: 42% υψηλότερα κέρδη από το σκέλος των επενδύσεων

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 42%, αποτέλεσμα των εσόδων της από την επενδυτική τράπεζα Calyon, τα οποία αυξήθηκαν για πρώτη φορά από την εξαγορά της, ύψους 19,6 δισ. δολ. πέρυσι, της Credit Lyonnais, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, Credit Agricole SA.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 905 εκατ. ευρώ (1,11 δισ. δολ.), από 639 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Τα αποτελέσματα, διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των πέντε οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 760 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας, σημείωσαν αύξηση 9,7%, φθάνοντας στα 3,23 δισ. ευρώ.

«Το πρώτο τρίμηνο τα αποτελέσματα ευνοήθηκαν από τη δυναμική αύξηση των εσόδων και του καλού ελέγχου του κόστους», αναφέρει στη δήλωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της Credit Agricole, Jean Laurent, 60 ετών.

Η Credit Agricole, αγωνίστηκε να αναδιοργανώσει το τμήμα των επενδύσεών της, μετά την αποχώρηση των υπαλλήλων, αποτέλεσμα της αγοράς της Credit Lyonnais, της έκτης σε μέγεθος τράπεζας της Γαλλίας.

Τα καθαρά κέρδη του τμήματος, εξαιρουμένου του κόστους της εξαγοράς, αυξήθηκαν κατά 48%, φθάνοντας στα 301 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, το οποίο συμμετείχε τα μέγιστα στα κέρδη της δανείστριας, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Το κόστος υποχώρησε κατά 4,1%, τη στιγμή που τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 4,9%, φθάνοντας στο 1,03 δισ. ευρώ.

Η Credit Agricole, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για περιορισμό κατά 4.600 των θέσεων εργασίας παγκοσμίως μέχρι το 2006, συμπεριλαμβανομένων 2.800 απολύσεων στην Γαλλία, όταν συμφώνησε να αγοράσει την Credit Lyonnais. Τον Ιούλιο του 2004, η δανείστρια ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να μειώσει το προσωπικό κατά 2.400 ανθρώπους ή το 9% του εργατικού της δυναμικού, στο τμήμα της καταναλωτικής πίστης της τράπεζας μέχρι το 2007.

Οι μετοχές της Credit Agricole, έχουν υποχωρήσει από την έναρξη του έτους κατά 4,2%, έναντι ανόδου 4,6% των μετοχών της BNP Paribas και 9,1% ανόδου των μετοχών της Societe Generale. Οκτώ από τους 23 αναλυτές, που παρακολουθούν την Credit Agricole, προτείνουν στους επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές των μετοχών της, 10 εισηγούνται «hold» και πέντε «sell».