Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 10:24

Pirelli: Πουλά δύο τμήματά της στην Goldman Sachs, αντί 1,3 δισ. ευρώ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την πώληση δύο δραστηριοτήτων της, στην Goldman Sachs Group Inc., αντί του ποσού του 1,3 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολ.), καθώς η ιταλική εταιρεία αυξάνει τα μετρητά για επενδύσεις, έκλεισε, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ελαστικών της Ευρώπης, Pirelli & C. SpA.

Το τμήμα μετοχών της Goldman Sachs, θα αγοράσει τα τμήματα των καλωδίων ενεργείας και τηλεπικοινωνιών της Pirelli, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της, προς το ιταλικό Χρηματιστήριο. Τα εν λόγω τμήματα, απασχολούν 12.000 ανθρώπους και το 2004 απέφεραν έσοδα 3,2 δισ. ευρώ.

Η Pirelli, με έδρα το Μιλάνο, πουλά δραστηριότητές της, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε πιο κερδοφόρα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, των ελαστικών και του real estate. Ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει, στην αύξηση του μεριδίου της στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, την Telecom Italia SpA, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της, Marco Tronchetti Provera, στις 28 Απριλίου.

«Μετά από αυτήν την εμπορική συναλλαγή, το πρόγραμμα της στρατηγικής βελτιστοποίησης της εταιρείας, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2001, ολοκληρώθηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Pirelli.

Η εταιρεία είπε, ότι ποσόν 490 εκατ. ευρώ σχετίζεται με την αξία της μετοχής της και περίπου 690 εκατ. ευρώ, είναι το καθαρό της χρέος.

Ο Tronchetti Provera, 57 ετών, αύξησε τα έσοδα της εταιρείας και μείωσε το κόστος λειτουργίας, στις κύριες δραστηριότητές της, οι οποίες περιλαμβάνουν αυτήν της παραγωγής ελαστικών για αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, επιβατηγών και φορτηγών αυτοκινήτων. Στις 12 Μαΐου, η διοίκησή της ανακοίνωσε, ότι τα κέρδη της την τρέχουσα χρήση θα είναι υψηλότερα των κερδών που πραγματοποίησε το 2004.