Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 11:55

Matsushita: Aπολύει 500 εργαζομένους στις ΗΠΑ ή το 18% του προσωπικού

ΣΤΗ μείωση του προσωπικού της, κατά 500 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ή το 18% του προσωπικού της εκεί, θα προχωρήσει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τηλεοράσεων plasma, στον κόσμο, Matsushita Electric Industrial Co. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσει θα χρησιμοποιηθούν για την προβολή τηλεοράσεων με επίπεδες οθόνες.

«Θέλουμε να περιορίσουμε λίγο τις εργασίες μας και όσα κεφάλαια εξοικονομήσουμε από αυτό, θα τα δαπανήσουμε άμεσα στο μάρκετινγκ», ανέφερε ο Yoshihiko Yamada, 54 ετών, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας στη Β. Αμερική, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Οσάκα, συμπληρώνοντας: «Ο όγκος των πωλήσεων των τηλεοράσεων plasma, θα τριπλασιαστεί κατά πάσα πιθανότητα», σε περίπου 600.000 τηλεοράσεις στη Β. Αμερική, φέτος.

Η Matsushita, η οποία προβλέπει ότι τα έσοδα του ομίλου θα διατηρηθούν επίπεδα, στα 8,72 τρισ. γιέν (80 δισ. δολ.), την τρέχουσα οικονομική χρήση, παρουσιάζει πιο ακριβές και υψηλής πιστότητας τηλεοράσεις plasma, με το σήμα Panasonic στις ΗΠΑ, καθώς ο ανταγωνισμός από άλλες τηλεοράσεις, συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους. Οι ΗΠΑ, αποτελούν περίπου το 12% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, είπε ο Yamada.

O ίδιος, δεν ανακοίνωσε στοιχεία, για το ύψος των κεφαλαίων που θα εξοικονομήσει η εταιρεία, από τη μείωση των θέσεων εργασίας και αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, επεσήμανε, ότι οι δαπάνες στο μάρκετινγκ, σχεδόν θα τριπλασιαστούν, σε εκατοντάδες εκατ. δολάρια φέτος, χωρίς να πει όμως συγκεκριμένο ποσό.

Οι μετοχές της Matsushita, υποχωρούσαν 0,2%, φθάνοντας στα 1.646 γιέν η μία, στις 3 μ.μ., κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, μετά την άνοδό τους, σε ποσοστό 0,7%. Το τελευταίο εξάμηνο σημείωσαν άνοδο 7,8% έναντι ανόδου 3,4% του δείκτη Nikkei 225. Eνας μόνο, από τους 21 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «sell».